自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

你唔敢reject,咪次次同佢講買唔到囉,hea多幾次應該醒水啦

男爵府

回覆 rainbow2016 的帖子

有時我明係唔想講,同事或者甘啱同朋友傾開下星期不在港才講左出嚟。
樓主下次可以唔出聲

大宅

rainbow2016 發表於 20-3-7 15:31
我真系忍吾住要系babykingdom度講下。我有個老死,成日系我去旅行時叫我幫佢買野。例如我去蜜月旅行叫我幫 ...

我朋友仲衰...佢叫我幫佢一個唔熟嘅朋友買野...我要特登幫佢搵,返來先話唔係佢要買,係佢一個唔熟嘅朋友要...勁嬲

wcpcelia    發表於 20-3-8 16:10

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果佢話「有見到先買拉,吾洗特登去買」,咁咪好囉,有咩問題呢?

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

有d唔熟的朋友,知去日本,叫人買野,煩到痺。另外,我朋友主動問我佢去法國要不要買lv,買左後,趁机話忘記去海関蓋印,退唔到税。

珍珠宮

虎到金來勳章

newcook 發表於 20-3-8 00:32
如果佢話「有見到先買拉,吾洗特登去買」,咁咪好囉,有咩問題呢?

我都想問哩句有咩問題?

伯爵府

親子王國15週年勳章

我個個月去日本
家人一定有shopping list 一家人冇乜所謂,每次一大喼

但朋友一定no,堅係為慳少少,仲要專登去搵
有時仲不斷WhatsApp 買乜買物
我一句冇時間去搵就算
但佢仲可以不斷叫,我就不斷no

公爵府

回覆 rainbow2016 的帖子

你要決絕啲話唔方便幫佢買。

男爵府

我係你試左幾次幫完佢買...但倒轉佢唔幫自己買..我唔會再幫佢買野...
好怕d人叫人去旅行買野,仲要買埋香港都有得賣既野..我老公個妹又係叫我老公去泰國買豬肉條(見到林真香)我話唔買!香港都有啦..為左都要$30-40hkd 叫佢係香港自己買,之前去日本又指定要邊款拉麵,買完返到黎又話唔好食!心裡已經不下數十句問候!又係佢指定!又要出錢買又要拎到頭同你講句「唔好食!公仔麵都好食過佢」

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇勇氣當面講咪whatsapp 講囉,真係在乎你的朋友唔會因為你唔幫手買無謂野而嬲你,佢嬲你咪算囉,你有咩損失?

子爵府

我真系忍吾住要系babykingdom度講下。我有個老死,成日系我去旅行時叫我幫佢買野。例如我去蜜月旅行叫我幫 ...

有……有個同學ma ma經常會叫我幫忙……你叫番佢幫忙就多多籍口或吾上心 ……最後少聯络為妙

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ilovebb2019 發表於 20-3-7 15:40
咁你下次去旅行唔好公告天下囉。

x 2

我們去旅行、只通知自己公司及最親幾個人、去完都冇人知~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

珍惜眼前 發表於 20-3-8 01:45
我係你試左幾次幫完佢買...但倒轉佢唔幫自己買..我唔會再幫佢買野...
好怕d人叫人去旅行買野,仲要買埋香港 ...

你在香港買比、佢仲有埋香港標籤、等佢尷尬一下、以後唔敢叫你買嘢 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

唔會同人講呢幾日不在港或外遊,除非公司請假。就算朋友約撞正不在港時間都只會答唔得閒,約其他時間。唔需要講得咁清楚。

珍珠宮

點解會同一個咁嘅人做老死?
既然覺得係老死,點解會介意佢唔會幫你買嘢?
如果唔係老死,決斷咁話方便就搵,但唔好有期望
如果係老死,一定盡量幫忙,唔會考慮其他

大宅

見識過唔止手信 連撘單買野都未必理果個人拎唔拎到(當時人係帶住小朋友),只要你一直say yes, 別人會照要求。最慘係佢做完好人,背後俾人笑個人騎呢,真係好人難做。所以,有時也要保護自己,懂得分邊d先真係朋友,值得幫。

子爵府

減齡達人勳章

其實自己去旅行同人講唔係錯 不過同呢D朋友避得就避唔好比佢知
佢知道左咪同返佢個原因覆返佢囉 未必有時間 未必搵到
佢繼續厚面皮叫你買野 你唔想反面咪一路用返呢個原因 反正佢自己都係咁講

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

佢都話有見到先買,唔通你特登去咩

男爵府

下次同佢講返
唔順路~今次要幫屋企人買野無位喇~

翡翠宮

回覆樓主:

唔好話佢知你去旅行

首頁

尾頁