自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珍珠宮

dolala 發表於 20-3-16 12:50
1. 中小學生中招都唔會有嚴重後果。家中長輩有責任自己照顧健康。

2. 而家復課,其實遲啲香港守唔住又可以 ...

如果有學生不幸染上而死亡, 係咪你"孭"飛?

同佢同校嘅同學都有危險, d同學都有家人親戚鄰居, 滕lung瓜, 瓜lung滕, 到時全港即刻鬧爆你!

大宅

啲留學生,外遊人士湧緊返港,疫情係嚴重左,唔明點樣可以復課

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

醫護同意啦?

男爵府

leavemealone 發表於 20-3-16 13:51
但係請兩個星期,如果係小學用咩理由去請呢? 會唔會當你曠課呢? 其實如果復課,我都唔想仔女返住,但係 ...

照直講, 唔係信唔過學校老師, 係大陸家長信唔過, 曠課又如何, 這樣的情況, 只要同病患者(14日未知有冇...) , , 相處過就可能出事,只要一個學生出事,會連累幾多人呀,講真我千幸萬苦咁湊大個女真係自己覺得好矜貴㗎, 比D死大陸仔野病,邊個可憐我啊!

男爵府

leavemealone 發表於 20-3-16 13:51
但係請兩個星期,如果係小學用咩理由去請呢? 會唔會當你曠課呢? 其實如果復課,我都唔想仔女返住,但係 ...
我都唔打算比阿仔咁快返, 我也會自行請假, 我估學校該會體諒, 再唔係咪話我哋可能曾同懷疑個案接觸, 要自我隔離14日, 我相信校方唔會反對.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 20-3-16 13:56
所以我覺得好奇怪,呢兩日我啲朋友不停撲機票,要啲細路喺英國同美國返香港!佢哋分分鐘返唔到去開學,def ...

我今早先同同事講緊英國野野,知有同事撲緊機票比個仔番黎,而家吾走,英國個多個月爆都吾知點算!其實吾明d人急乜,人生甘長,健康吾緊要嗎?最怕帶回家野到老人家⋯
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

複式洋房

只要有一個學生中招
就會有最少30個同學有危險

萬一30個同學有感染
就有60個父母有危險
父母有危險 佢啲同事都有危險

韓國一個女人染病
都可以惹到而家幾千宗

我都覺得日日困獸鬥好辛苦
但我寧願安全情況下先復課

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

哇,好英式想法---只要60%的人感染,就會自自然有抗體

如果咁唸, 要中就小朋友頂上,復原機會大D

但前題係....................英國的唸法啱唔啱先。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

連學校、家長都唔覺得呢個係復課既合適時候?
樓主點解咁急呢? 如果學校有個超級傳播者(好似韓國教會咁),萬一有中左,真係以後都唔知有冇機會返學........

伯爵府

直頭覺得你個諗法係癡線,你知唔知北區既學校有好多跨境生呀?淨係我兩個小朋友都每人有5,6個同班同學係跨境生佢地一爆發就會好大獲,忍耐下唔得咩?係咪小朋友只有讀書?分數同考試真係咁重要咩?

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-3-16 13:56
所以我覺得好奇怪,呢兩日我啲朋友不停撲機票,要啲細路喺英國同美國返香港!佢哋分分鐘返唔到去開學,def ...

係lo,居然希望復課,什至等待大爆發先算,究竟係咁心態?!
其實睇新聞都可以見到,口罩全世界供應緊張,疫症爆發,傳播迅速,控制唔到,醫療都負荷唔到,最無奈就係要取捨,咩人先得救,所以先會演變成有人在家等死~
好多人居安就唔識得思危~

大宅

回覆樓主:

其實可以考慮用行政指令,全部跨境/香港學生要某一個限期前同教育局/學校報到,否則取消學位。

子爵府

grand2005 發表於 20-3-16 13:20
而家復課如果大爆發邊個孭鑊?

仲駛問既,肯定正苦啦!

就算當初大大聲要求復課的人,亦只會大大聲話"正苦的錯!"

伯爵府

catvicky 發表於 20-3-16 14:04
照直講, 唔係信唔過學校老師, 係大陸家長信唔過, 曠課又如何, 這樣的情況, 只要同病患者(14日未知有冇...) ...

相同諗法,我兩個小朋友既同班同學都有5,6個跨境生,點返?之前手足口都傳到我地成家中曬,就係一個新移民同學自私返左學,我最嚴重,一個星期返唔到工,睇左兩次醫生食抗病毒藥同抗生素先好得返,佢地既傳播力好勁我地北區既家長真係好擔心大家忍耐下啦

珍珠宮

學校係最有效嘅病毒傳播途徑,你想攬炒?加上咁多自私外遊人士唔如實申報病惰,將會復課無望!

子爵府

dolala 發表於 20-3-16 13:19
遲早都會爆發。而家未大爆煲,快啲復課,早D放暑假。

想學英國?等全部人都感染然後等大家都有抗體?
睇下邊個中完死咗,睇下邊個中完有後遺症?
唔係自己中就冇所謂,永遠覺得冇咁好彩,結果只會好似而家意大利咁

男爵府

alicecmc2003 發表於 20-3-16 14:02
支持復課果D家長,一定認為學習,學野,考試,功課,早起,興趣班,紀律等等比健康更重要!

曾經太多學為了學習,學野,考試,功課......逼死逼自殺,人生不只有返學這條路, 人長大了路自會行得到,好像好佛系,但放手有時候子女發展更好~~

子爵府

回覆樓主:

香港地少人咁多,若一爆, 最擔心醫療系統負荷唔到, 骨牌效應好大鑊!

男爵府

dolala 發表於 20-3-16 12:50
1. 中小學生中招都唔會有嚴重後果。家中長輩有責任自己照顧健康。
如家中長輩同住, 好難避免感染, 在家也長期戴口罩嗎 ? 有足夠口罩 ?
另外, 現在是肺炎, 個肺花咗將來行步路都氣喘, 影響一生, 而且就算醫好, 也有機會影響男性生育, 所以不是對中小學生沒影響的.

2. 而家復課,其實遲啲香港守唔住又可以再停過
學習是漫長的, 今天的疫症也是學習的一課, 大家要學習自律, 忍耐 及 珍惜.

而家變咗如果夏天爆都唔知停唔停好
我個人覺得健康緊要過一切, 有需要便停, 生命緊要過學習.

問題係一定要社區零個案,唔好講本學年,以後一世都唔駛復課
不要咁悲觀, 澳門如非今次外來傳入, 都可以做到零感染, 點解香港唔得 ?
而且香港人口咁稠密, 但感染個案相比外國真係值得一讚 !
我信如香港人聽話啲, 不要那麼多自私的心態, 零個案不是沒可能 !

而亦無可能永遠向大陸/外國封關,唔通香港變做北韓?
如果香港似北韓, 就不會有曱甴的出現.

子爵府

回覆 catvicky 的帖子

我完全理解唔到支持復課嗰班家長既心態!
人生學習慢慢長路,係都要急於一時!

首頁
23456...11

尾頁

跳至