0-6個月

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wys927 發表於 20-5-4 23:06
我B都係咁,激到我嘔血人仔細細勁硬頸!!依家聽99講少食多餐,佢食得幾多就幾多,同埋轉左奶粉+準備 ...

佢由2個月開始厭奶厭到e 家3個月仲未正常返,仲愈食愈少,今日奶量又跌,又激心,又心痛。

大宅

我個囡自從兩個半月唔肯飲奶樽同埋身,只可以訓著先肯飲,一日奶量大概650ml, 直至三個月大去醫生度做檢查,醫生話生鵝口瘡(條脷有白色脷苔)所以唔肯飲奶,食左藥幾日而家肯自己飲返奶。所以大家要留意吓BB條脷,可能痛所以唔肯飲奶。

珍珠宮

Miss_S 發表於 20-5-5 04:40
我個囡自從兩個半月唔肯飲奶樽同埋身,只可以訓著先肯飲,一日奶量大概650ml, 直至三個月大去醫生度做檢查 ...

佢係白雪雪架。 但唔係好多bb 都係咁架咩?。我平時用紗巾都洗唔到,喊到拆天。咬實手指唔放。

大宅

Miss_S 發表於 20-5-5 04:40
我個囡自從兩個半月唔肯飲奶樽同埋身,只可以訓著先肯飲,一日奶量大概650ml, 直至三個月大去醫生度做檢查 ...

我囡最近都係突然唔肯飲樽同埋身,要訓著或訓左一陣半醒先飲,我都擔心唔知係咪有鵝口瘡

大宅

口水包包 發表於 20-5-5 07:05
佢係白雪雪架。 但唔係好多bb 都係咁架咩?。我平時用紗巾都洗唔到,喊到拆天。咬實手指唔放。
...

如果白雪雪又洗唔到就似係啦,要快D帶BB睇醫生。

珍珠宮

Miss_S 發表於 20-5-5 11:57
如果白雪雪又洗唔到就似係啦,要快D帶BB睇醫生。

睇左啦 話唔係, 因為無瘡,同埋其他位無化白

複式洋房

回覆 口水包包 的帖子

我b之前都係脷胎厚媽咪話會影響胃口

複式洋房

回覆 Conniehnw 的帖子

其實而家都好多bb係2個月左右厭奶有時都唔明
但佢地嘅食量真係無一般講嘅量咁多
我見自己bb3-4個月都係飲650-750
但佢都升到磅,即係就算再飲少啲都維持到原有生長線
所以係咪 唔係所有bb都飲咁多奶呢?

我b都係白天訓好易醒
佢白天分3次訓
平地每次1-2小時
但都係要抱住佢
或者俾佢趴住

咁當然唔係好習慣
但奈何佢未可以自己睡
反而晚上係可以
所以真係好離奇

複式洋房

回覆 Conniehnw 的帖子

其實而家都好多bb係2個月左右厭奶有時都唔明
但佢地嘅食量真係無一般講嘅量咁多
我見自己bb3-4個月都係飲650-750
但佢都升到磅,即係就算再飲少啲都維持到原有生長線
所以係咪 唔係所有bb都飲咁多奶呢?

我b都係白天訓好易醒
佢白天分3次訓
平地每次1-2小時
但都係要抱住佢
或者俾佢趴住

咁當然唔係好習慣
但奈何佢未可以自己睡
反而晚上係可以
所以真係好離奇

複式洋房

回覆 Cakelee 的帖子

要問姑娘或者醫生呀網上就話bb最少600
但我都唔太清楚

聽朋友講要留意
濕尿片夠唔夠

如果去到脫水情況
咁不如去問吓醫生建議啦

(奶量太少 我地都會佢訓覺補俾佢,所以未試過少過600

大宅

回覆 orangemoon 的帖子

我bb都係過咗兩個月多啲就開始厭奶,我都覺得好奇怪,佢又係夜晚喺床仔瞓到四五個鐘,日頭就好醒瞓,成日都要抱住,放落床好快醒,俾奶咀就瞓得好少少囉!

複式洋房

回覆 Yan_manli 的帖子

而家啲bb好似早咗厭奶咁⋯⋯⋯

大宅

doriseattle 發表於 20-4-5 17:12
同路人呀。我阿女都係2個半月!呢幾日突然唔肯飲奶。最長試過隔13個鐘先飲,仲要唔多。明明肚餓,但係塞奶 ...

同我仔一樣,佢都可以隔13個鐘唔食奶-.- 對上果餐飲得果2-3OZ都可以隔好耐唔食野。佢一日食量既range 好闊13-30OZ呢排平均20OZ左右。不過佢訓得好痾得好,無扭計我無咁擔心。其實真係逼唔黎,根本你逼佢佢都係唔會飲只會爆喊只好就佢schedule,佢想飲自然會飲。

禁止訪問

珍珠宮

irene_518 發表於 20-5-14 17:38
哈哈,我女又係咁,轉左奶粉之後就開始成日推開支奶,求佢咁款先飲得2啖,再叫佢飲就扭計,後尾朋友做護士話應該 ...

我果個月人奶加奶粉都唔飲 奶粉羊奶轉illuma 效果一樣。

首頁

尾頁

跳至