自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

之前好興的蕃茄飯 一個飯煲掉晒d餸落去也可以 岩晒不想煮不想洗的大家

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mongng 發表於 20-4-8 23:50
大家樂100元3餸,估唔到好好味,你搵晚試下買返屋企試下,咕嚕肉好味,平過自己煮
...

但係希望佢快啲轉款
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

captainmama 發表於 20-4-8 23:45
佢話我而家home office晚晚煮飯,食完又要佢洗碗,叫每星期煮少幾餐食麵包食外賣算喎,如果得我兩個都OK, ...

食完覺得安樂舒服咪得囉,有啲人食完又話怕中招,煮又話辛苦,揀啱心水就做啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我都係唔明, 咁多樣家務, 我老公都係唔鍾意洗碗。

老公習慣煮野時,可以用晒廚房的工具。例如, 用一把刀去切一樣東西; 再切另一樣,又用另一把刀。打蛋、放材料的碗用完後就放入洗碗盤。

所以老公負責做飯, 洗碗盤+炉頭+灶面係大把野洗。 佢DAY OFF果日, 一定係叫外賣食。

我習慣邊煮邊洗工具/WOR/PAN, 煮完飯後,會洗咗D煮食用具先開飯。食完飯,只有食完碗筷、碟同飯烋要洗。有時叫老公洗碗,佢OK的。

伯爵府

2024年龍年勳章

micsin 發表於 20-4-9 09:03
是否滿一百 仲有折?

用八達lon有9折

伯爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 20-4-9 09:09
但係希望佢快啲轉款

我食過一次咋黎緊將會食第二次,希望唔好轉走咕嚕肉,因為幾好味

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mongng 發表於 20-4-9 09:49
我食過一次咋黎緊將會食第二次,希望唔好轉走咕嚕肉,因為幾好味
...

3月食過兩次
4月冇去過,應該都係咕嚕肉、咩蓮藕餅、燒味同粟米斑塊……
美心又係呢啲餸

伯爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 20-4-9 09:51
3月食過兩次
4月冇去過,應該都係咕嚕肉、咩蓮藕餅、燒味同粟米斑塊……
美心又係呢啲餸

我前幾日買,即係4月份暫時都係呢幾款

寶石宮

mongng 發表於 20-4-9 09:53
我前幾日買,即係4月份暫時都係呢幾款

我希望下個月會改其他款

珍珠宮

BK Milk勳章

mongng 發表於 20-4-8 23:50
大家樂100元3餸,估唔到好好味,你搵晚試下買返屋企試下,咕嚕肉好味,平過自己煮
...

有啲咁好嘅嘢,$100/3個餸 真係要試下,thx

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

captainmama 發表於 20-4-8 23:45
佢話我而家home office晚晚煮飯,食完又要佢洗碗,叫每星期煮少幾餐食麵包食外賣算喎,如果得我兩個都OK, ...

可行呀,一個星期2-3餐外賣ok呀。

講真煮足3餐,大人小朋友都悶,疫情前正常都會外食下吧。如果現在一下子改晒個生活習慣,真係抗疫未成功已悶死了。放鬆少少,社區不明感染唔多,外賣都好安全既。

男爵府

回覆樓主:

洗碗機幫到你

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢係唔想洗碗呀

珍珠宮

好簡單,一係你偉大啲洗埋啲碗,一係照佢講只隔日煮飯。
再唔係,睇係小朋友幾大,如果有二年級以上就由小朋友洗碗。

男爵府

我都唔係餐餐煮可能煮兩三餐之後食一餐外賣,我都有兩個細路

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

疫情下新年後我就冇得返工(pt)所以就日日煮.....未有疫情星期六、日有時都會唔煮。一至日煮就係煮到頭爆

男爵府

如果屋企有位,一早買左洗碗機!返工的時候,我們放工後會去婆婆家吃飯,但home office, 自己有能力煮咪煮多兩餐!平時返工,放假已經常吃外賣了,見小朋友都愛吃自己煮的東西,不過為了不吵架,可能食多幾餐外賣!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可行,我煮野唔好食,叫外送,一星期都keep住有10餐,8餐,佢哋話見到唔啱食既送,就想發火,所以要成日叫佢地鐘意食既野,等佢地心情好一點。

我家有洗碗機,所以洗碗不成問題

象牙宮

回覆樓主:

Why not?

公爵府

牛年勳章

sjnl43 發表於 20-4-9 00:01
係, 呢到好祟拜洗碗機, 用左返唔轉咁話!

咪買一半煮一夜囉, 茶仔叫個小炒, 幾多茶樓門口, 有外賣餸斬料

首頁
23456...8

尾頁

跳至