自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

yoyolaw 發表於 20-4-16 00:42
尤其外賣
超级多人叫外賣
可以的話請盡量減少廢物,循環再用,自備二餐具

其實無論疫唔疫症前,我見到啲人自備餐盒去買外賣,其實有冇唸過,啲餐廳職員,放食物落去嗰陣,佢個器皿已經掂曬落個自備餐盒度,我其實真心覺得核突囉。有好多環保L成日自我感覺良好,但其實有冇唸過呢個問題???
我跟住你尾買外賣嗰個,我覺得好嘔心囉,我點知你個自備餐盒有冇洗過???

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

kate_85 發表於 20-4-16 10:19
非常時期非常手段,好簡單,你想要環保定想要條命?

我去超市買生果鮮奶,店員派果個冷藏食物膠袋,我都最少重用到佢穿為此才索取一個新的,有 d時候可自行入袋的就用自己的袋,環保得嚟又安全,減少同店員接觸都係防疫的方法之一嚟
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

HanHan2020 發表於 20-4-16 11:38

其實無論疫唔疫症前,我見到啲人自備餐盒去買外賣,其實 ...

自備餐盒原意係好環保,但萬一你個盒在運去佢間店途中污染咗d病菌,就影響到佢間店的衛生,所以唔少商店在抗疫期間都已經停咗呢個自備餐盒嘅安排了
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

琥珀宮

yoyolaw 發表於 20-4-16 00:42
尤其外賣
超级多人叫外賣
可以的話請盡量減少廢物,循環再用,自備二餐具

外賣,我只做到走餐具

伯爵府

抗疫同環保真係好難合拍
有時見到啲嘢真係好浪費
但都冇辦法