自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

ocarebear 發表於 20-4-19 21:44
啲西方國家話要中國賠償, 直頭21世紀八國联軍咁
無理由要賠償,咁攪法以後無國家敢認有病

琥珀宮

畀面勳章

努力去生活 發表於 20-4-20 08:07
期待八國聯軍claim爆中國

外國人想推卸責任咁做唔出奇,身為中國人,見中國被人打劫,居然會期待,實在係匪夷所思,我為有你呢件中國人為恥,返連登啦

小詠    發表於 20-4-20 14:18

大宅

努力去生活 發表於 20-4-20 12:54
做錯事被人claim有乜可怕

中國做錯咩事呢?
d黃屍曱甴就真係做錯事, 不過冇隻肯認錯賠償

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lingw. 發表於 20-4-20 00:29
根本美國先係源頭,美國肺炎!

美國不斷甩鍋, 就連美國國民自己都覺得佢哋19年10月已經有新冠,只係政府冇得驗,只要睇下美國人FB,唔小評論都係咁講

https://i.imgur.com/h4roi3b.mp4

珍珠宮

畀面勳章

Edithcsm 發表於 20-4-19 21:36
同意

A瀨C遲通知,所以而家好大鑊。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 20-4-20 14:00
美國不斷甩鍋, 就連美國國民自己都覺得佢哋19年10月已經有新冠,只係政府冇得驗,只要睇下美國人FB,唔小 ...

至從佢地肯驗冠肺, 即時無晒美國流感....

當初佢地唔肯驗, 話無試劑, 所以唔驗, 後來肯驗, 先開始美國日日好多新病例確診, 美國人苦嗎? 黑人, 窮人一定苦, 政府只會幫有錢人

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

kavenzou 發表於 20-4-20 11:52
本身講嘢已經無乜點樣經過大腦,以家選舉在即,更加要搵啲事嚟講,成唔成事吾重要,外邊點睇更無所謂,最重 ...

做總統可以搵大錢, 控制好多野, 可以洗黑錢又得, 操控股票市場, 好好搵

為了錢所以一定要做連任, 為了搵多D錢, 死1/4人口都無所謂, 最緊要自己袋袋平安, 原來美國人好少留意國際新聞, 原來佢地都好信政府講既野, 唔怪得, 上年我地點慘日日好似走難咁, 返工真係望有LUCKY 能平安到達, 星期六日好怕外出, 好怕見到黑衣人

美國人仲支持黑衣甲甴, 我地受咁多苦, 係時候佢地都要受番同樣的苦
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

LokYauYau 發表於 20-4-19 20:03
有冇想過以後有乜後果?
肯定以後所有國家,尤其窮困國家,就算知道出現左新病毒或细菌都唔會出聲,任由它 ...

不如向蝙蝠索償

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小詠 發表於 20-4-20 14:21
至從佢地肯驗冠肺, 即時無晒美國流感....

當初佢地唔肯驗, 話無試劑, 所以唔驗, 後來肯驗, 先開始美國日日好多新病例確診, 美國人苦嗎? 黑人, 窮人一定苦, 政府只會幫有錢人 ...

其實侵侵同西方國家一路做嘅嘢,都係想將個責任推去中國身上,最無恥係~一路靠住中國提供防疫物資,一路話要聲討中國,中國係公布發現病毒第一個國家,係最有擔當,睇到疫情發展,就明白點解西方國家一直逃避面對哩個病毒,更甚者,美國一直自欺欺人當佢係流感,不過現世代世界不講道德,公義,人權自由只係用嚟干預別國內政嘅藉口,不尊重生命,隨意放棄人命嘅國家,有咩資格用人權去干預別國內政?

仲有,美國死於新冠嘅,亞裔美國人佔大比例,冇錢,冇權力,冇勢,黑人,就算有新冠癥狀,都唔會得到檢測,以下係受害人心聲

https://i.imgur.com/Tj5s4zv.mp4

https://i.imgur.com/k50ueVu.mp4

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 20-4-20 14:53
其實侵侵同西方國家一路做嘅嘢,都係想將個責任推去中國身上,最無恥係~一路靠住中國提供防疫物資,一路 ...

黑人係當地真係慘, 華人都係

但今次呢個疫情令好多人反思, 點解要分顏色人種? 你地最睇唔起的黃色皮膚, 但肯出心出力去幫唔同既國家, 係中國呀

我因為今次事件睇清左外國醫療的失敗, 唔打算移民了
所有遇見,皆有因果

子爵府

疾病的事無得輸打贏要

象牙宮

小詠 發表於 20-4-20 15:06

但今次呢個疫情令好多人反思, 點解要分顏色人種? 你地最睇唔起的黃色皮膚, ...

今次事件,直情難睇,美國一直甩鍋,向外宣稱要中國道歉,侵侵就更加啦,結果造成社會群眾對華人的敵視甚至襲擊華人。搞咁多嘢,無非都係想轉移視線,等群眾唔會指責係佢抗疫不力

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 20-4-20 15:12
今次事件,直情難睇,美國一直甩鍋,向外宣稱要中國道歉,侵侵就更加啦,結果造成社會群眾對華人的敵視甚 ...

重點係, 當地人咁易信人咁易受到侵侵言論影響去攻擊華人, 讀書多都無用
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

努力去生活 發表於 20-4-20 12:54
做錯事被人claim有乜可怕

先別講發源地。。咁病毒在不同環境不同地方不斷進化,即每進化一次,claim一個地方一次?

珍珠宮

ernbe 發表於 20-4-20 14:28
不如向蝙蝠索償

蝙蝠話,我躺著也中槍 。。。菓子狸,穿山甲也腳震緊

大宅

小詠 發表於 20-4-20 15:24
重點係, 當地人咁易信人咁易受到侵侵言論影響去攻擊華人, 讀書多都無用
...

種族歧視從來末消失過

大宅

小詠 發表於 20-4-20 15:06

但今次呢個疫情令好多人反思, 點解要分顏色人種? 你地最睇唔起的黃色皮膚, ...

我因為今日疫情,加深了對中國的認識,原來不是想像中的零透明和保守,反而另我覺得是多國中最透明有擔當和有能力的大國(其實韓國也做得不錯),原想送子女出國讀大學,離開過黑暴的日子,放眼世界,看多點唔同文化,唔同事,但疫情後,反而想送返去國內,只可惜大部份已截止而且課程唔啱心水,現在好大機會留港讀,怕經濟嚴重下滑至無能力供至畢業

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至