自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

蝶 發表於 20-4-25 01:58
回覆 eggcarol 的帖子

係呀,情緒病人同精神病人都好需要身邊既人關心、支持同體諒,佢哋好多時都唔知自己 ...

你提及:佢哋唔覺得自己有病,成日好痛苦好委屈。真係非常似我媽媽的情況,其實我阿媽生活無憂,全家人都好錫佢,但佢偏偏鬧完一個又一個,最喜歡搬弄是非極多埋怨,搞到全部人都怕晒佢。永遠唔承認自己有病同睇醫生。我們應該點做呢?好困擾。

請問當初你們如何帶媽媽去睇醫生?

大宅

回覆樓主:

搬左屋照計係会轉医院。
但病人可以要求轉 / 唔轉。我自己就冇要求轉,因為呢個医生睇左好多年,每次見佢都至少傾 30 mins.好多時成粒鐘 ( 如果我係最後一個人)。但問過吓医生,佢話如果想轉,会 refer 我去屋企附近果間。

別墅

回覆 小小bb 的帖子

我媽係思覺失調,有妄想覺得鄰居成日整蠱佢,佢有次爆發攞刀出黎想傷害人,我哋打999叫白車強制佢入院
相信你媽媽就未有傷害人或者傷害自己既念頭,咁就試下從佢身體狀況入手,留意下佢有無因為情緒壓力問題而引起既生理問題,如長期失眠,頭痛,心悸等等,有身體問題就借d意帶佢睇醫生

家人親友對住病人多傾聽溝通,病人有時自己諗多左有誤會既話,可以試下陪佢同有關人士面對面慢慢傾

公爵府

蝶 發表於 20-4-26 19:58
回覆 小小bb 的帖子

我媽係思覺失調,有妄想覺得鄰居成日整蠱佢,佢有次爆發攞刀出黎想傷害人,我哋打999 ...

我哋就係唔識同佢傾偈,每次同佢傾完之後好似仲搞壞關係。佢有妄想被迫害,全世界啲人都對佢唔住,覺得個個人都整蠱佢。自己仲會作啲故仔出嚟,事實根本唔係咁。我哋懷疑佢整傷自己然後冤枉其他人。

別墅

回覆 小小bb 的帖子

你媽媽以前一直係咁,定突然性情大變?如果老人家,年紀大有腦退化都會出現妄想問題

你地察覺到佢講既內容係妄想,就唔好再同佢糾纏討論落去,因為個腦出左問題令佢地無邏輯思辨可言,佢地堅信佢哋既想法千真萬確。

最重要係處理佢妄想背後既情緒,例如憤怒、憂慮,用同理心同佢講話了解佢好感受,再分散佢注意力如轉移話題,帶佢去其他地方。之後慢慢取得信任再帶佢睇醫生

你懷疑佢自己整傷自己就多d留意觀察下佢,了解下佢既動機

水晶宮

luvubabemiu 發表於 20-4-23 20:06
睇完政府醫院真心覺得私家真系收好貴 但私家真系有私家既好 會同你傾成個鐘 但我覺得不如同心理學家傾成個 ...

可以介紹你個心理醫生嗎?最近有煩惱想搵人傾傾

公爵府

蝶 發表於 20-4-27 14:58
回覆 小小bb 的帖子

你媽媽以前一直係咁,定突然性情大變?如果老人家,年紀大有腦退化都會出現妄想問題

年青時她都係疑心較重的人,但並不暴躁。以前係五級而家係十級,現在是突發性非常暴躁情緒不穩定。可以帶佢睇醫生的可能性極低。佢整傷自己、刮花自己電視、話唔見咗手錶(叫佢報警唔肯,後來又話搵返)目的都係為咗話係我阿嫂同阿嫂阿媽做的,不停指責,但我哋相信唔係咁樣。

依家最大嘅問題係唔識同佢相處,佢就覺得我做盡天下錯事是一個非常不孝的女兒。但係佢是一位偉大的母親所以堅持忍耐我的行為,佢認為自己好委屈人間慘劇咁,主要原因係冇人想去講嘅嘢。事實我和阿嫂......乜都冇做過。

別墅

小小bb 發表於 20-4-27 15:43
年青時她都係疑心較重的人,但並不暴躁。以前係五級而家係十級,現在是突發性非常暴躁情緒不穩定。可以帶 ...

[size=14.6667px]嗯,病患者家人係唔易過架,早前我媽發病半年又唔肯睇醫生,面對佢既奇怪想法同行為都搞到我成家人精神緊張,情緒低落

[size=14.6667px]你同媽媽溝通妄想內容時盡量保持中立唔好批評,多聆聽了解下佢想法先,唔好俾佢覺得你唔信佢[size=14.6667px]

[size=14.6667px]有一點你要多觀察係如果你媽媽故意傷害自己再屈係人地整傷佢,呢點又唔似被害妄想,反而係似有目的而做
[size=14.6667px]

[size=14.6667px]如果可以就將你媽媽同阿嫂&嫂媽分開唔好見,睇下媽媽會唔會仲有無病徵出現

公爵府

蝶 發表於 20-4-27 20:31
嗯,病患者家人係唔易過架,早前我媽發病半年又唔肯睇醫生,面對佢既奇怪想法同行為都搞到我成家人精神緊 ...

多謝你詳細回覆我。我都學識左啲嘢,希望可以改善同媽媽的關係。

好明顯我阿媽係有目的去傷害自己,造謠生事。佢哋一齊住左兩個月就已經冇一齊住啦,但仍然喜歡篤阿嫂和她娘家背脊。幸好阿嫂都算頂得住,真心佩服阿嫂的忍耐力,我自己做女都頂唔順。

別墅

小小bb 發表於 20-4-27 20:59
多謝你詳細回覆我。我都學識左啲嘢,希望可以改善同媽媽的關係。

好明顯我阿媽係有目的去傷害自己,造謠 ...

都係分享下自己經歷啫,我之前都唔識點樣同有情緒問題既人溝通,都係因為阿媽有病睇多左d資料

同長者溝通相處係一門學問,佢地以前可能正正常常,大家相處多年都相安無事,到年紀大左慢慢性情,思維,行為都有變化,變到好奇怪或者難相處,所以有時佢地無中生有指責自己唔好太介懷,有d人年紀大左腦部退化,處理情緒同現實問題係會差d,特別係年輕時已經有d脾氣執著既人,老左更嚴重。做子女唯有盡量俾多d耐性傾計同花多d時間陪佢哋,避免情況惡化

如果係同住日日見,壓力真係好大,所以自己都要搵人傾下同搵d興趣釋放下壓力,加油

公爵府

蝶 發表於 20-4-27 21:44
都係分享下自己經歷啫,我之前都唔識點樣同有情緒問題既人溝通,都係因為阿媽有病睇多左d資料

同長者溝通 ...

感謝你的鼓勵。同你講完舒服左好多,有好多野開始釋懷。比阿媽搞到自己都抑鬱。

別墅

luvubabemiu 發表於 20-4-23 20:00
最嚴重果陣系坐左系天台邊 經過6年 今年醫生終於話停藥喇~我由冇動力,女都試過湊唔到,日訓夜訓呀 番學放 ...

我媽係有憂鬱,返返覆覆好幾次呢十年,前年尾因有諗得多野,瞓得5好,跌親打石膏,行動不便,有返發了。

今次巳是第3次病發,又係去返九龍醫院睇醫生,但都食返成年藥,都係未見好返(上年年中係好返小小,個人心情好d, 會自己出街), 但又跌親個頭,之後情況又差返), 又不願見人,又只想瞓在床,對脚成日話無力。

現左疫情問題,就只會瞓在床,不願起身,又想說不會煮飯(佢70歲), 說什麼都5識,又只話對腳無力,行5到路。

只是講好辛苦,個心打不開,妳也是這樣嗎?

現在疫情又

男爵府

hellowaiwaiwai 發表於 20-4-28 12:29
我媽係有憂鬱,返返覆覆好幾次呢十年,前年尾因有諗得多野,瞓得5好,跌親打石膏,行動不便,有返發了。

...

我近這半年每日返工都覺得好痛苦,以前我好開朗,很想得開,現在好想停機,失去動力。好想大哭一場.....

別墅

little_kid 發表於 20-4-29 07:18
我近這半年每日返工都覺得好痛苦,以前我好開朗,很想得開,現在好想停機,失去動力。好想大哭一場.....
...

因返工好大壓力?想哭就哭,如不想給他人看到,可淋浴時大哭一場,喊完舒服d, 之前我照顧媽媽時都好大壓力,喊過後個人舒服d, 發洩了。

大宅

luvubabemiu 發表於 20-4-25 01:33
Pm左你~

樓主,可以pm埋比我嗎

男爵府

hellowaiwaiwai 發表於 20-4-29 07:47
因返工好大壓力?想哭就哭,如不想給他人看到,可淋浴時大哭一場,喊完舒服d, 之前我照顧媽媽時都好大壓力 ...

呢半年來好大壓力! 工作,家庭,環境互相影響!想嚎哭,但不能在家哭。如果哭可解決問題,我會日日放聲大哭,但不能。想有高人可決定我種種種種難題,可惜沒有....

別墅

little_kid 發表於 20-4-29 13:16
呢半年來好大壓力! 工作,家庭,環境互相影響!想嚎哭,但不能在家哭。如果哭可解決問題,我會日日放聲大哭 ...

5係話話喊可解決問題,但比自己發洩下,都係好。我覺得。

男爵府

hellowaiwaiwai 發表於 20-4-29 14:27
5係話話喊可解決問題,但比自己發洩下,都係好。我覺得。

多謝你!

男爵府

wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

複式洋房

luvubabemiu 發表於 20-4-23 23:51
唔洗 walk in 都得 唔一定要有病先睇得心理學家

樓主你好,請問可以pm我心理學家的資料嗎?謝謝!

首頁

尾頁

跳至