夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆樓主:

要供養 = 家累 ???
您俾左自己份家用未得羅…
應份架woo

珍珠宮

蠢係原罪 發表於 20-5-3 13:53
我係佢父母, 我寧願佢拋棄我令佢未來既路走得更好
大家帶出個『拋棄父母免都自己未來受拖累』既訊息
就好 ...
我從來冇鼓勵人地放棄父母, 父母同仔女関係, 系一生一世, 冇選擇, 夫婦, 好就話一世, 吾好就分開, 而是有得選擇嘅話, 梗係簡個家庭環境比較好嘅老公啦!吾通見系沉船, 仲上咩, 你現在梗係愛情大過天啦!到相處又系另一回事
所以有好多人唔結婚, 個根源就是父母, 家累
有時, 人太長命但冇錢, 都系家累, 仔女退晒休根本冇錢養自己

男爵府

del

男爵府

babi_wingshuen 發表於 20-5-3 15:54
係其他兄弟因為自己成左家,話有家累而唔供養

佢其他兄弟都真係幾自私喎~咁如果你男友都同你成咗家咁點呢其實成咗家都可以供養父母~最多畀少啲囉

子爵府

babi_wingshuen 發表於 20-5-1 06:30
男友屋企住公屋,男父(70歲)街市開檔夠自己食用,男母(60歲)長期病患冇做野好多年,有3個哥,1個妹
我同男 ...

子女一多就容易互相推卸責任,見過好多例子

公爵府

牛年勳章

babi_wingshuen 發表於 20-5-3 15:54

妳覺得, 男友的兄弟姊妹, 不孝嗎? 對於所有供養, 男朋友揹哂上身, 男朋友係無辦法而接受嗎? 是否好委屈, 好吾抵, 仲影響緊妳們的未來嗎?

我見妳在之前post, 男友人工2 成, 去養父母, 我個人覺得, 吾算大開支, 老豆養囝, 囝讓囝, 唉! 日後妳就知, 養一個孩子, 更加唔容易, 我係妳, 就接受男友, 一定要將2 成人工, 俾父母, 吾理他們家中的公平不公平了, 如果妳覺得, 咁吾得, 可能男友真是滿足唔到妳了, 今日吾得, 將來更難, 只會日日嘈交, 大家唔開心

侯爵府

回覆樓主:

樓主
妳呢?妳個family background喺點呀?

如果成長環境,家庭價值觀,相方婚姻期待,有不同嘅話 最好唔好"累抖累"
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

我估, 成家人, 包括男友父母都系自私, 你男友盡自己本份已經好好

ying_mail    發表於 20-5-3 18:10

大宅

babi_wingshuen 發表於 20-5-3 14:53
如果佢係獨仔,我簡得既就會接受。但現實係佢有兄弟,佢咁令我覺得佢係愚孝
...

好明顯你接受唔到佢嘅「愚孝」,咁不如快啲走

侯爵府

回覆樓主:

唔好結,齋拍,開心就可以
一紙婚書有何意義,如果你同呢個男人結婚,你嫁嘅唔止係個男人,係佢全家,責任好大,亦未必開心

男爵府

del

珍珠宮

babi_wingshuen 發表於 20-5-3 17:31
我屋企小康,唔洗供養父母,佢地自己本身仲年輕有樓有儲蓄仲有工作,俾錢佢地都係心意,叫做唔需要擔心雙 ...
恭喜你, 你父母已經送份大禮比你, 你冇乜家累, 你男友可能睇中你呢樣野, 樓上大多數認為你應只拍拖, 不結婚, 你出得post, 其實你已經心裡有數
我自己, 父母已經走晒, 雖然佢哋生前好錫我, 但養佢哋2個都有壓力, 我好願意養佢地, 三個仔女, 得2個養佢地

侯爵府

alicego62 發表於 20-5-1 13:05
阿妹,感覺你好成熟,有啲年紀太細,唔明白愛情同麵包其實都要兼顧。呢個世界唔係淨係有愛情就得嘅。不如你 ...

分析得好好,就算肯同個男人挨結到婚生完bb,一段時間之後女的會後悔!
或者,好似有d JM 話齋唔好結,齋拍,開心就可以。

伯爵府

分手算吧啦

大宅

babi_wingshuen 發表於 20-5-1 09:10

連埋我男友,一共4個仔1個女,個個婚前都冇俾錢,唔 ...

我覺得你地搬入去都唔係路,幾個仔女都唔多理,佢地2老應該都唔係易相處。其實可以每人夾錢請個工人。每人都係夾1000蚊者。相對易處理啦。又唔使搬入去住,你地得閒入去探下佢哋就okay.

男爵府

del

子爵府

babi_wingshuen 發表於 20-5-6 17:33
一百都冇人肯拎出嚟

個個都認為你老爺有儲蓄,係唔係 親情較淡薄, 冇理由少少家用都唔肯畀父母, 如果自細感情好, 唔應該係咁。
所以後生时要做好財務規劃,唔係老來成為下-代 嘅 負累,大家都辛苦。

男爵府

babi_wingshuen 發表於 20-5-3 17:31
我屋企小康,唔洗供養父母,佢地自己本身仲年輕有樓有儲蓄仲有工作,俾錢佢地都係心意,叫做唔需要擔心雙 ...

你記著,今天開始要奮發向上,不要放棄工作,儲足夠的金錢和資產為自己養老,日後不要向子女伸手要錢啊!不能靠人養啊!伸手向人要錢的,無論甚麼身份,都遭人嫌棄。

子爵府

淘心 發表於 20-5-7 09:22

你記著,今天開始要奮發向上,不要放棄工作,儲足夠的金錢和資 ...

所以從來有錢嘅人講嘅嘢都大聲啲,有錢得到新抱同女婿尊重,有樓分可能梗加對你好⋯⋯甚麼都無就係負累

侯爵府

anna59 發表於 20-5-3 06:58
愛情同面包你揀邊樣, 男女都一樣, 如果家累重, 就吾好同人拍拖, 結婚, 生bb, 窮吾系罪, 但窮可以引發好多問 ...

認同~
其實呢個社會表面推崇道德標準好尚,到頭來又有幾多人真喺對現自己思想與行動啊?!中立啲睇,只喺相方家庭價值觀差太遠。

樓主男友冇咗樓主都佢搵到下一個,不如唔好累斗累。搵返適合自己另一半…竹門對竹門,木門對木門。放過大家 放過自己,甘捱法樓主內心成世唔覺得開心幸福。放手,男方也可以搵一個公屋出生又唔覺得捱的另一半陪佢 共度餘生~

anna59    發表於 20-5-7 11:22
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

首頁
23456...7

尾頁

跳至