自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小談心 發表於 20-5-22 07:22
唔會賺,全數必須用嚟出糧,拎100000,100000全數用嚟出糧,仲有,人頭數字要和3月相同,佢炒左d人,人數 ...

係全數出糧,但補貼10000公司咪可以出小10000,果10000公司自己袋,罰款邊高,都係10-20%,如果小型公司,佢炒幾個高新,罰款平過出糧啦

珍珠宮

亞B女 發表於 20-5-22 08:18
僱員請左超過兩年,炒員工時可用MPF來赔,變相老板少成本/超超少成本炒人
...
其實宜家係想保住大家飯碗, 呢D未必計得到啦!! 工資係好大既成本, 所以先諗出呢個方法, 希望保到大家飯碗啫. 响你角度話老闆成本少去炒人, 但作為一個老闆, 佢都仲有其他成本啫.

保到就業先啦, 至少有工開, 有飯開啦

象牙宮

MICMATL 發表於 20-5-22 01:10
亦有某公司一方面申請左保就業9000,一方面又減人工
一定有呢d公司。

子爵府

其實我覺得尼個保就業計劃真係有漏泂,不用實名核對又不用証明每月員工實質收取的薪金,假若員工月薪只得$10000,但老闆在MPF供足18000比員工,只係每月比多$400,郤在政府收多每月$4000,因為老闆在MPF供款度做手腳,員工有時未必知,唔係個個人都經常查自已的強積金戶口的

瑪瑙宮

大廚勳章

大妹妹 發表於 20-5-22 09:48
其實我覺得尼個保就業計劃真係有漏泂,不用實名核對又不用証明每月員工實質收取的薪金,假若員工月薪只得$100 ...

樣樣都有漏洞。。。其實無百分百。。。盡量。。。要加好多規限。。行政費肯定大增又增長實行時間。。又會有投訴。。。批得黎都執左。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

seaheart88 發表於 20-5-22 10:21
樣樣都有漏洞。。。其實無百分百。。。盡量。。。要加好多規限。。行政費肯定大增又增長實行時間。。又會 ...
咁又係,只係希望政府出多D規條,免D立心不良既老闆做手腳.

伯爵府

大妹妹 發表於 20-5-22 09:48
其實我覺得尼個保就業計劃真係有漏泂,不用實名核對又不用証明每月員工實質收取的薪金,假若員工月薪只得$100 ...

用上年12月至今年3月其中一個月來申請,點做番手腳呢?

瑪瑙宮

大廚勳章

joannemak 發表於 20-5-22 10:33
用上年12月至今年3月其中一個月來申請,點做番手腳呢?

當然可以啦。。。其實4月10號前先至交三月份嘅強積金。。如果戶口一早已經開咗雇主可以隨時罰少少錢補交返一至三月甚至乎2019嘅都得。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

himbb 發表於 20-5-20 10:20
好多人諗多左, 有同事以為會加人工....

請問係未原平$10000糧,申請後公司出$1000便可以?謝謝

伯爵府

seaheart88 發表於 20-5-22 10:40
當然可以啦。。。其實4月10號前先至交三月份嘅強積金。。如果戶口一早已經開咗雇主可以隨時罰少少錢補交返 ...

我又冇諗過可以咁做

伯爵府

bkfans123 發表於 20-5-22 10:40
請問係未原平$10000糧,申請後公司出$1000便可以?謝謝

50%,最多$9000

瑪瑙宮

大廚勳章

joannemak 發表於 20-5-22 10:41
我又冇諗過可以咁做

有時過咗期未供。。都要罰5個percent手續費啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

小談心 發表於 20-5-22 07:33
沒財困也可申請,申請完全數用於員工出糧

那有点亂派錢了,
卻帮不到已被裁的那些人

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

聽聞有公司一方面申請左保就業津貼,一方面又減人工, 強積金又按減薪後金額供,公司三重着數, 如果港資中小企或要交舖租果啲都情有可原,大公司或外資就真係無良。

伯爵府

seaheart88 發表於 20-5-22 10:43
有時過咗期未供。。都要罰5個percent手續費啦

因應呢次申請,如果補番19年12月-20年3月既MPF, 受託人果邊會唔會要公司出示番支薪証明呢或其它資料呢?.如果唔係個個話補番都話得?
我純粹提問,我都唔知的....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

seaheart88 發表於 20-5-22 10:40
當然可以啦。。。其實4月10號前先至交三月份嘅強積金。。如果戶口一早已經開咗雇主可以隨時罰少少錢補交返 ...

所以咪講左5月7號cut off一切changes囉!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Cankk 發表於 20-5-22 12:32
因應呢次申請,如果補番19年12月-20年3月既MPF, 受託人果邊會唔會要公司出示番支薪証明呢或其它資料呢?.如 ...

唔駛! settle返就ok喇
放下自在

伯爵府

回覆 mercurycc 的帖子

我公司可能會咁..但最後銀碼要下個月出才知.

伯爵府

cattz288 發表於 20-5-22 12:38
唔駛! settle返就ok喇

咁我想問:如果同事3月中入職, 咁我4月中才幫佢開MPF A/C, 咁佢唔符合31/3/20前開A/C呢個條款,
咁佢呢個人頭數係咪唔計?

珍珠宮

jojo1234 發表於 20-5-20 10:07
甘如果公司申請左,但公司無減人工亦無打算減,甘呢筆錢留係公司定比員工?
...

公司。呢筆錢係補貼公司出糧,遮住資助雇主去保雇員份工,當然如果一間公司即使有補貼都蝕錢蝕得好犀利,依然會裁員減人工。
成件事就係咁簡單,好複雜咩?好心唔好成日喉住舊錢啦!唔係比雇員㗎,你所講嗰個point亦講明雇主唔可以以其他形式將份補貼發放比員工
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

首頁

尾頁

跳至