自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

Ab出左official 通知話8,9月唔會考,會延到十月考。

話就話應該新舊制可都可以考。
但十月都未必可以比examiner 黎香港

所以預要考新制?
但又未公佈另一首歌個list...

https://gb.abrsm.org/en/exam-booking/remotely-assessed-performance-focused-exams-your-questions-answered/

同埋香港好似話十月可以考remote.
Remote 係只考四首歌。

https://gb.abrsm.org/en/exam-booking/remotely-assessed-performance-focused-exams-your-questions-answered/

大宅

樓主找到鋼琴老師未?
我覺得小朋友跟緊既老師都幾好,有需要可pm傾傾

伯爵府

阿豬媽@C 發表於 20-6-12 22:18
欲哭無淚... 有一個公認資歴深好有份量的老師, 講緊$1 千以上/小時. 一個月要$5千... 真係好好好貴... ...

學壞手勢,將來執返手勢仲耐仲貴,如果負擔到揾個好的.

珍珠宮

Jane1983 發表於 20-6-12 22:21
在好貴和教壞手之間,都有好多選擇。貴係幾貴?我會揀合理資歷,合理價錢的。
...

請問5歲小朋友係咪一開始學就要執手勢?
其實點分個老師啱唔啱手勢?
我女初學左一個月,係琴行學,所以聽唔到老師點教佢,但見阿女上左十堂,手指都唔係用指尖彈

我自己即搵左另一個老師教我琴,因都有興趣學,我上第一堂,老師已執我手指應用指尖彈,關節要拱起

咁我女仲係手指見到好凹左咁彈,其實個老師係咪唔好?因真係唔知佢有無執我女手勢,都係我自己返屋企執返好我女手勢咋
我應否轉阿女老師?

珍珠宮

summerlife 發表於 20-6-12 23:51
我仔仔係1-3級搵咗一個8級鋼琴老師教,嚴得嚟都認真;3級後搵咗個好勁嘅老師教,跟佢學咗兩年考咗皇家八級 ...

教左兩年就考8級?堂堂練考試歌嗎?

珍珠宮

cara.mak 發表於 20-8-30 12:23
我女初學左一個月,係琴行學,所以聽 ...

我仔冇喺過琴行學,佢而家老師一開始就執手勢,佢細時我自己陪練更加會執手勢。手勢錯咗變咗習慣,之後改仲嘥時間。我自己細個係跟琴行嘅姐姐學, 到 3 級跟咗一個有實制演奏經驗嘅老師,俾人執手勢個過程係極之痛苦 (以前啲老師又惡好多啦)

琴行唔係話一定冇好老師,但我覺得遇到嘅機會唔高。 琴行老師一般偏向後生,流動性太高。我朋友個女學一年換咗三個老師。自己有一定經驗有客,去人屋企教容乜易,使乜要畀琴行食一截

男爵府

2018復活節勳章

cara.mak 發表於 20-8-30 12:25
教左兩年就考8級?堂堂練考試歌嗎?

跟老師學咗1年半練習曲,諗住睇吓阿仔有無8級程度就同老師講話想考,咁老師轉教考試歌,呢半年就大部分時間上堂都係練考試歌,但老師都照教一首不是考試的歌,每次上堂用幾分鐘講解咁囉。

水晶宮

cara.mak 發表於 20-8-30 12:23
我女初學左一個月,係琴行學,所以聽 ...

佢5歲小朋友手無大人咁有力,一累一懶,就容易手指塌晒來彈。係要執吓,亦要提住,但又唔可以嚴到令佢無咗樂趣。

你可以要求陪上一堂,通利好似會收番~50元,咁你可以睇吓滿唔滿意老師教法。

翡翠宮

回覆樓主:

就考試先唔教
有啲不負責任

大宅

summerlife 發表於 20-6-13 00:00
演藝學院出身,給他任何音樂家的譜都可以即興視譜流暢咁彈,還會自己作曲,價錢唔講啦
...
係你即場俾佢任何譜嗎?

男爵府

2018復活節勳章

deepside 發表於 20-8-30 19:33
係你即場俾佢任何譜嗎?

係吖,俾演奏2級嘅曲目佢都隨便可以彈到,我估佢應該好有經驗,以前彈過好多次

子爵府

Strawberrys 發表於 20-6-12 22:28
我囡小一開始在琴行學,有每級標準價錢,老師是演奏級資格。

老師如果儲到學生,通常一個介紹一個,未必會係琴行教比琴行抽佣。

大宅

畀面勳章

阿豬媽@C 發表於 20-6-12 21:57
小朋友今年10-11月考琴, 但老師因私事突然唔教,
依家臨急臨忙點搵老師??

我同你一樣,老師前兩日話要離港唔教,我又係要急搵鋼琴老師,大家有冇好介紹?勁頭痛!

首頁

尾頁

跳至