自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

大宅

hedhed 發表於 20-7-20 23:07
肺功能會無最少4成喎!你有無諗過先出帖

仲要個肺花左就花左,唔會自己好反

大宅

mike89 發表於 20-7-20 23:09
驚傳染俾其他人/自己所有愛的人。
怕害左人,怕要隔離好耐,
怕無人照顧小朋友。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

lovececing 發表於 20-7-20 23:57
我寧願d人知驚,都好過好似你咁,驚咩啫,怕咩野,就係多得你地呢班人,如常行街食飯,如常gathering,去增 ...

唔該你睇清楚,我冇話唔洗驚可以出街.
上面寫住係要高度戒備宅在家.要知驚,但不是“過度”恐慌.
冷靜才可以渡過難關,見招拆招.

天意難測,人禍難防,控制唔倒,
咁唯有自己一家盡力做好防疫,宅在家.
互相在網上支持,發放正能量,
而不是互傳未經證實的路邊社數字,
傳播負能量.
過度擔憂(重點是“過度”),
瞓得唔好或終日在緊張狀態,
係會令抵抗力下降,更易中招.

目前有三樣野香港人要知驚:
1)covid 19也許拖垮醫療系統
2) 經濟大衰弱未知盡頭,政府派錢至血崩
3)英美唔知想玩冷戰定熱戰.
中國台灣兩岸時事評論員都有討論,浸浸是否為連任真係開戰.中國用環球時報代表出聲,冷戰熱戰一樣奉陪到底

珍珠宮

虎到金來勳章

CHANLE22 發表於 20-7-21 00:20
仲要個肺花左就花左,唔會自己好反

肯定?因我小朋友試過肺炎,入院時肺有花,出院時再照已無事,定新冠先會咁?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 20-7-21 00:22
唔該你睇清楚,我冇話唔洗驚可以出街.
上面寫住係要高度戒備宅在家.要知驚,但不是“過度”恐慌.
冷靜才可以 ...

我驚以上三件事,是唔知驚的人或不負社會責任叫人出街的人嗎?

我知個“死”字點寫,但如果犧牲一個香港700萬條人命(包括我一家),可救回祖國14億人不受戰火的催殘,
我願意死去救國家.
病到半生不死,如拖累國家,
殺我一家都冇問題.
學“殺手”講,
一定要死的話唔好被dark angel折磨太耐, 俾zero一槍搞掂更好.目標人物叫dark angel:“要殺,唔該快手d.”

我生命已括出去,一切平常心,
憂得太多瞓唔着.
不如養精畜銳去迎戰/疫,
這不是叫“唔知驚”.

咁夜

伯爵府

gigi19810326 發表於 20-7-20 22:57
唔係挑釁。勿動氣

當然,無人想病,咁佢傳染性確實係好高,但除左咁,大家最怕佢嘅係咩呢?佢同重 ...

呢個病,一中左,就要抄家,呢點先最擔心同驚!

男爵府

我怕我累咗個女同d 老貓,諗起都怕

珍珠宮

可能係因為絕大部分人都無免疫,接觸到都幾乎會中梗,我自己身體咁壯都中招 (我平時好少傷風感冒咳之類,有都好快好返)

男爵府

gigi19810326 發表於 20-7-20 22:57
唔係挑釁。勿動氣

當然,無人想病,咁佢傳染性確實係好高,但除左咁,大家最怕佢嘅係咩呢?佢同重 ...

雖然都係傳染病 但不能一概而論 手足口果啲會有後遺症嗎? 會令咁多人死亡嗎? 你拎沙士嚟比較仲比較貼合

大宅

係唔想連累到別人, 同埋中了招好影響日常生活, 係冇野掛心既人先會覺得冇咩野, 純個人感覺

男爵府

唔係挑釁。勿動氣

個症好新,無足夠臨床經驗數據分析,個病除左對老弱嘅人危險外,會唔會因咩人或幾多人按咩因素會特別快轉壞或好轉唔知,長遠後遺症唔知,咩藥有幾有效舒緩病情唔知,點同重感冒或手足口病比?
簡單黎講,中左嘅其實白老鼠咁,仲要傳哂比身邊嘅人,累人累物。

珍珠宮

共同抗疫係一個社會責任,冇價可講。亦唔可以忽視嚴重性,因為仍然冇簡單嘅治療同普及嘅疫苗
當然,同時唔應該過份恐慌,影響自己情緒健康。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Farfetchhyt 發表於 20-7-20 23:17
中咗搞到公司要停業14日,你估下一輪裁員腦細第一個裁邊個呢

agree, 去過既地方,又要停業。一個唔覺意傳了俾身邊既老人家,分分鐘攞埋人條命。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珊瑚宮

hkgra 發表於 20-7-20 23:01
係怕傳染性高,醫療系統崩潰掛

X 2

伯爵府

唔係挑釁。勿動氣

新冠傳染力極高,重感冒同手足口病,會唔會一圍枱食一餐飯就多人感染? 而且老人家同長期病患感染死亡率好高,自己唔死都唔想家中老人家死,點會唔驚!

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 20-7-21 00:01
如有些人不負社會責任,冇必要都去街玩或聚衆
拖跨醫療系統的話,
冇足夠病床位,

搭嘴一句,如果有需要,我絕對不介意去深圳醫,但問心,香港值得國家幫嗎?配得上嗎?當初武漢爆發,香港是怎樣做?

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

擔心影響到家中老人幼童,隔離鄰舍。唔想身邊任何人因自己而離開。

大宅

hedhed 發表於 20-7-20 23:07
肺功能會無最少4成喎!你有無諗過先出帖

有相關資料睇嗎?

男爵府

陪月勳章

手足口病點會同呢次疫症同級呢?
你中手足口嘅,你去嘅地方會唔會停十四日?
同你緊密接觸嘅俾人捉左去檢疫中心14日或者家居隔離14日。
一家大細可以俾你傳染晒,仲有同事、鄰居、同學家長都想問候您。
一個唔該俾你傳染死左就你殺人兇手。
你覺得咁都唔驚?自己會好番又如何?

大宅

BK Milk勳章

(轉載)
假設您一覺醒來時,忽然咳嗽得很厲害,發燒,而且味覺都無埋,您馬上就去睇醫生,unluckily,您被確診中左COVID-19。

在過去的兩星期中,您一直沒有意識到自己已被感染,並且忽視了“規則”。 您已經和好幾個fd聚在一起飲紅酒,嘆咖啡,high 埋tea。有幾個人甚至去左離島海灘享受自由的空氣。 你想,“我無病, 我有權繼續過正常既生活。 無人可以講what I shouldn't do! ”

確斷後,接下來的十數天您在醫院裡度過,感覺很悶。 但是年輕又強壯的您又恢復了健康,you're the lucky one!

首頁
23456...13

尾頁

跳至