自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

asd06 發表於 20-7-30 11:11
神又係佢
鬼又係佢

講得好由1月份開始,呢條友扮演的角色大家心中有數,但追究嘅就係政府。呢條友同馬小姐真係天生一對,唔該要追究追究呢2條友。

伯爵府

jellyfish1989 發表於 20-7-30 12:59
因為專家不是政府,責任不同,各自有自己角色.專家都諗埋執行同解決方法要求過高吧!那要政府來幹什麼?
...

所以政府唔聽專家講未必唔啱係實行唔到

公爵府

根本所有政策都唔可以兩全其美,只係兩害取其輕

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cancan^^ 發表於 20-7-30 13:22

我之前都話等睇袁專家提議全日禁止飲食

幾時先會搵中央幫手做檢測?

放下自在

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1540740-20200730.htm

許樹昌接受本台節目《千禧年代》訪問,被問到專家組是否仍然存在,許樹昌表示,仍然存在,他說,專家組對上一次開會是兩星期前,仍未知道下次會議何時舉行。

公爵府

老老實實,政府D專家顧問有冇人工先?
如果收咗人工,隨意噏兩句,講下又唔使負責任,又幾好喎

珍珠宮

MsBusy 發表於 20-7-30 11:04
而家政府聽專家意見, 只係實施1日, 專家又改口, 乜唔係建議前已經諗清後果咩?

我真心嬲政府,做野堅持一日咁多,要左大街食飯又唔係今日先有,況且都係7日啫!

我有預感呢d唔嗲唔吊嘅措施,收唔到效果之餘,仲弄巧成拙

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

ilej 發表於 20-7-30 13:03
同意
專家係提供專業意見
配套係要由政府去負責

認同!!

大宅

回覆樓主:

牛鬼蛇神,屎忽鬼

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

https://www.info.gov.hk/gia/general/202001/25/P2020012500592.htm

而在行政長官領導的督導委員會暨指揮中心,我們亦繼續需要有專家的參與,所以我委任了一個專家顧問團,一共有四位屬於公共衞生、傳染學和臨床經驗豐富的專家,包括香港大學李嘉誠醫學院院長梁卓偉教授、香港大學公共衞生學院院長及臨床教授、前世界衞生組織助理總幹事福田敬二(Professor Keiji Fukuda);第三位是香港大學李嘉誠醫學院微生物學系傳染病學講座教授袁國勇教授;第四位是中文大學何鴻燊呼吸系統科講座教授、防治傳染病研究中心主任許樹昌教授。這四位專家組成的顧問團將可以直接將他們看得到的最新情況向我作出匯報,亦將他們的建議、要採取甚麼措施,可以直接向我作為行政長官反映,有利於我們在決策方面能夠縮短溝通時間,可以有即時應變,這是策略的第一部分。

水晶宮

banbanmm 發表於 20-7-30 11:18
何栢良問香港人做錯乜?問下佢自己咪知囉,香港就係慘在有何伯良呢種敗類,不停消費疫情
...

佢講呢句真係慶, 香港人最錯咪有佢呢d專家囉, 幾日前話收緊, 今日又咁講野, 當乜都唔關佢事咁...水唔係咁抽架...

用戶要求終止服務

晒氣!!!
i'm back!!

男爵府

kikiwo 發表於 20-7-30 11:40
而家疫針情失控,袁教授及何教授醫學專家一早預示唔封關,二,三,四波陸續有來,係天才政府唔聽,請問果d ...

真封關物資短缺,人人去超市搶野時,到時專家又會話市面慘不忍睹,跟手問"香港人做錯D乜??".
每個政策都有受惠及受害者,而家傳媒會將十份一,百份一,甚至千萬份人既受害者問題放大,
就算百份之九十九既人係同意,一個反對..
傳媒話要平衡意見,
會搵一個同意, 一個反對既人講既野播出..甚至有些只播出反對意見..
根本於事無補..

當日武漢封城,都要派軍隊去調配物資,
如果香港封關,香港反對派會否同意解放軍協助調配??

剩係計國內醫護肯協助香港對抗疫情,班醫學會,乜叉罷工醫護都走出來反對..
但國內醫療支援隊係有去過意大利,西班牙,塞爾維亞等地協助當地..
中國檢測連美國FDA,歐洲EC都合標準,班醫護都走出來反對..
但又要求政府用醫療卷資助市民去私家檢測...

香港太多自私自利既"專業"工會,為反對而反對既人...

侯爵府

回覆樓主:

呢班專家就真係易做又好做,廢噏個意見出嚟,又唔洗負責,有咩問題仲要鬧返政府,推卸責任!

侯爵府

好媽媽勳章

朝令夕改嘅政府我一直堅持唔想鬧政府㗎,又俾人鬧兩鬧就跪低,又顯示出佢哋嘅軟弱
開心每一天

子爵府

成班咁唔滿意香港專家,記得有病返大陸醫呀!唔好用香港醫療

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家政府聽專家意見, 只係實施1日, 專家又改口, 乜唔係建議前已經諗清後果咩?

香港人錯在要聽太多專家意見,同埋個個當自己係專家。

伯爵府

專家話對上一次同政府開會,已經係兩星期前

政府真係聽左專家講先決定?

水晶宮

2024勳章

91405 發表於 20-7-30 14:16
成班咁唔滿意香港專家,記得有病返大陸醫呀!唔好用香港醫療

照你咁講,成班唔滿意香港政府嘅,記得離開香港呀

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

情何以堪!

首頁