自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

mother904 發表於 20-7-30 13:16
人地講事實,講一千次一萬次都唔會煩

事實係佢真係好煩

子爵府

2024年龍年勳章

0q.cathy 發表於 20-7-30 12:41
但禁堂食都唔代表問題可解決。你有無想過,你唔出街自我隔離,並叫埋同你一齊住既人都在家,就可以解決, ...

唔可以唔理出邊嘎,我冇種糧食,又唔住莊園,困不到自己到病毒自己走嗰日,總有一日要出街,出邊全部已感染嘅話我都遲早難免。

好似中國做得幾好,外圍其它國家尤其是美國唔做好,遲早燒埋來,難以置身事外。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

Happy_hk 發表於 20-7-30 12:29
講真,一路我都以積極心態去抗疫,即使住嗰度已經三宗確診,我都好冷靜面對。剛聽到有人話開返堂食,我想講 ...

同意,確診咗幾日都未入到院,唔好聽講句,有長期病患中咗招的只可在家等死。

禁止發言

子爵府

回覆樓主:

聽講堂食限45“,只坐一半位並每座位1.5米,,最多二人和不准談話,聽落去可以,但擔心餐廳會否真的遵行?
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

侯爵府

mupooh 發表於 20-7-30 13:48
同意,確診咗幾日都未入到院,唔好聽講句,有長期病患中咗招的只可在家等死。
...

咁又唔會,嗰啲一定優先安排
係輕微嗰啲遲d囉

男爵府

湘 發表於 20-7-30 12:49
你講得好好,香港政府嘅弱勢唔係香港政府一個人嘅問題,係全港市民教出嚟, 琴日係全世界一齊插政府嘅政策 ...

專家嘅意見係冇問題禾,問題係正苦冇適當嘅配套去執行。

翡翠宮

畀面勳章

aarwite 發表於 20-7-30 13:47
事實係佢真係好煩

我唔覺
日日是好日

侯爵府

purplew 發表於 20-7-30 13:17
星期六,日全日禁最小放假佢地無咁多聚會

同意
星期日禁全日冇咁影響
星期六日大多係聚餐

翡翠宮

畀面勳章

angellate 發表於 20-7-30 13:49
我都覺得怪,將成件事聚焦係餐廳食飯到唔係咁公道,因為本身隻菌散播力唔係咁強,所以6月時可以放寬,跟住 ...

B不是已經截了嗎?27/7頭條日報新聞:

船員免檢換班叫停 機員入境須「陰性」證明
港府豁免海員入境換班,被批評是防疫漏洞。港府決定本周三起收緊船員、機組人員的豁免檢疫安排,包括暫停所有客船及不在港裝卸貨物貨船的船員換班,但裝卸貨物船員仍豁免檢疫,但船員不得上岸及乘搭公共交通工具,換班須安排交通直接往返船隻及機場;機組人員入境則須出示病毒檢測陰性證明,留港期間須於指定地點隔離。

日日是好日

男爵府

Happy_hk 發表於 20-7-30 12:54
封關,想請問點為之封關。陸路關咁,算唔算封?係未要香港冇任何人貨往來先為之封?如果政府做出呢種決定 ...
好同意!!!

禁止發言

子爵府

2024年龍年勳章

都唔講了,反正已成事實。我只是想表明自己觀點,唔係想爭論,有唔同意見可以表達,但唔好互相攻擊。而我觀點亦唔會似專家咁改嚟改去,我依家反而希望我係錯誤而多慮嘅,香港唔會因開放堂食而更惡化。反正香港做唔到內地一樣嘅方法,就只能尋求自己方法。但我好驚,因為我同人唔同,我係先苦後甜型,用短痛解決問題。但有好多人係要試到個果有幾爛,先知自己當初就唔應該去摘。再補充返,我講呢D唔係將責任歸任一方,維護某一方,人人都應擔起責任。另一po已講,源頭嚴格控制+全民檢測+自律截斷傳染途徑係唯一解決方法。政府,專家同所有香港人都應檢討自己,同心合力,搵出最合適香港嘅方法。

侯爵府

0q.cathy 發表於 20-7-30 12:41
但禁堂食都唔代表問題可解決。你有無想過,你唔出街自我隔離,並叫埋同你一齊住既人都在家,就可以解決, ...

如果老公唔洗返工就可以。問題係僱主唔比我家大人wfh嘛!點自家封鎖呢!不如政府強制非必要市民唔洗返工,只係留返必要行業先返工及封關!封關,入境檢疫,一定要實行!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Happy_hk 發表於 20-7-30 13:48
唔可以唔理出邊嘎,我冇種糧食,又唔住莊園,困不到自己到病毒自己走嗰日,總有一日要出街,出 ...

食物可以網送,不一定要出街買。邊個做得好唔關我們事, 做好自己先。

大宅

回覆樓主:

內地做到就算係家居隔離人士係專車接送返屋苑,就算係跨市都得,點解香港政府反而要佢哋自行返屋企?期間乘搭交通工具,去超市買嘢,周圍播毒邊個知?

子爵府

angellate 發表於 20-7-30 12:46
你有冇留意新聞,而家隻菌變咗種,點解散得咁快係因為班菲律賓海員傳入,係政府唔封關,又免檢疫。。所以唔 ...

Yes yes

珍珠宮

香港疫情如此非常時期,政府專家小組竟然已超過兩星期無舉行會議!加上香港不少人自己又唔自律,大家自求多福吧。

本港第三波疫情自7月5日起爆發,至今已連續8日感染宗數突破3位數。政府抗疫督導委員會專家顧問、中文大學醫學院呼吸系統科講座教授許樹昌透露,政府專家小組已超過兩星期無舉行會議。

許樹昌早上在一電台節目中被問及政府專家組是否仍存在時,許樹昌表示仍存在,但指專家組對上一次開會是兩星期前,且未知下次會議時間。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1332839/即時-港聞-許樹昌-政府專家組逾兩周無開會-下次會期未定

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

澳門媽媽 發表於 20-7-30 14:10
如果老公唔洗返工就可以。問題係僱主唔比我家大人wfh嘛!點自家封鎖呢!不如政府強制非必要市民唔洗返工, ...

就係因為香港唔同中國唔同外國,我們做唔到全民wfh, 出去既人真係有必要出去,所以堂食真係唔可以禁全日。樓主講既野係唔work 架,即使人地做到,香港做都未必有同樣效果,唔好再亂跟了。

珍珠宮

Happy_hk 發表於 20-7-30 13:18
[quote]mlcbb 發表於 20-7-30 13:01
回覆 Happy_hk 的帖子

其實我覺得可以推出一種公司職員證之類的二維碼,以杜絕非工作的閒人去用餐,減少不必要聚集。

首頁
23456...8

尾頁

跳至