自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

同感,好多app update 唔到,不過好彩係抽獎禮物,而且都耐用

大宅

littlesister 發表於 20-7-30 20:38
同感,好多app update 唔到,不過好彩係抽獎禮物,而且都耐用

上網睇片冇問題囉

用戶要求終止服務

牛年勳章

Bbmarket 發表於 20-7-30 20:26
但係Windows機佢唔係用Apps 㗎嘛,我依家係講緊啲Apps喎,我嗰部iPad上到網冇問題,不過係啲Apps update唔 ...

電腦行 Windows,9 年要換呀!雖然唔係用 apps,軟件 upgrade 唔到㗎啦!Windows 10 都行 apps 㗎!電子嘢,用 5 年叫賺晒啦!
未經許可,請勿轉載

侯爵府

ipad 2 上年才停support(我也是)

電子野,算係咁啦! (否則,apple 很快結業

====
Anyway, apple 的確有些"賤野"的,e.g. 故意拖慢speed.

我macbook pro 2012 仍好好用啊(插電用; 而且,那時買到最頂級,現在仍比macbook air specification 高!)

但apple lock死了,我macbook pro用不到ipad as second display的(新ipad有這功能的。Sidecar function) 。無估錯,出年macbook pro 2012會vintage 了!即是,又要再買。無計。

珍珠宮

Bbmarket 發表於 20-7-30 20:35
但係我部samsung galaxy tab s2都好舊啦,但係啲Apps又用到喎

Tab s2 應該係2015年, iPad 2 2011年

公爵府

virgokaren 發表於 20-7-30 19:02
我部陳年 ipad 因為冇位 upgrade 個 os
所以已成陳列品。

做alarm clock。

公爵府

Bbmarket 發表於 20-7-30 18:39
佢啲Apps年年upgrade,有啲較舊嘅iPad根本就用唔到佢啲新Apps,咁即係逼住一定要換新機啦
...

又唔係喎,我對上嗰部用咗六年先換,而家新嗰部用Apps,舊嗰部仲可以當電子相簿,我覺得好抵玩喎。

珍珠宮

終極熊貓 發表於 20-7-30 19:12
你確定你係買apple?

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

SamSam2003 發表於 20-7-30 18:54
我部ipad 1 仲用緊,好襟用喎,係有啲app 裝唔到, 大致來說都係好襟

我部 ipad 1 都健在,睇下youtube 無問題
我覺得ipad 真係好襟
之前同期買既samsung 開都開唔到了

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-7-30 20:42
電腦行 Windows,9 年要換呀!雖然唔係用 apps,軟件 upgrade 唔到㗎啦!Windows 10 都行 apps 㗎!電子嘢 ...

係呀!Apple d野雖然貴,但真係襟用d,我有2部 iPad,一部我囡出世果年買(果陣老公買來比我陀得攰係床訓下時都可以睇劇睇小說),都成10年,仍然用到,係叉完電唔可以用到一日,但至少唔洗離唔開個電制
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

但係Windows機佢唔係用Apps 㗎嘛,我依家係講緊啲Apps喎,我嗰部iPad上到網冇問題,不過係啲Apps update唔 ...

樓主,其實app都係一個software嚟㗎
我做software,其實都係個program,只不過個OS唔一樣咋

珍珠宮

BTW,如果你部9年嘅desktop冇upgrade個OS,一樣會有好多新version嘅program run唔到
所以公司做budget都係用3年嚟amortize啲hardware,server係5年。最差嘅現在,真係要stress都係desktopamortize 5年。9年真係冇可能用㗎啦

男爵府

Bbmarket 發表於 20-7-30 18:39
佢啲Apps年年upgrade,有啲較舊嘅iPad根本就用唔到佢啲新Apps,咁即係逼住一定要換新機啦
...

我反而覺得ipad最抵用

珍珠宮

我愛Corina 發表於 20-7-30 20:30
舊機update 唔到新OS..

OS會因應硬件供應商提供嘅新技術去增加或更改OS嘅功能,舊嘅硬件根本冇可能滿足新OS嘅memory、GPU需求。
同樣地攞部10年前嘅電腦一樣冇辦法安裝Win 10,因為硬件嘅設備根本唔能夠滿足新OS嘅min req

珍珠宮

goosy83 發表於 20-7-30 20:34
一部電腦用十年OS點run得哂十年後既野呀
你件衫十年後仲著唔著得落

珍珠宮

2024年龍年勳章

Apple最抵就係ipad.

侯爵府

sasa@uk 發表於 20-7-30 20:48
我部 ipad 1 都健在,睇下youtube 無問題
我覺得ipad 真係好襟
之前同期買既samsung 開都開唔到了

Same! 㷛劇一流,無需要換新機。

大宅

Sobearbear 發表於 20-7-30 19:07
iPad 還好 但手機無咁好用,容易壞

我仔仲用緊我部舊iPhone 6

珍珠宮

小寶貝兒 發表於 20-7-30 20:52
係呀!Apple d野雖然貴,但真係襟用d,我有2部 iPad,一部我囡出世果年買(果陣老公買來比我陀得攰係床訓 ...

其實硬件襟用係一回事,重點係安全,worries free,因為App Store嘅publishing機制,啲古怪問題軟件沒辦法過審核,就冇可能上架發布。所以如果怕被hack嘅用戶,只要唔好jailbreak、其實iOS絕對比Android安全。Android開發成本低、market scattered,好多問題軟件隨便上架俾人安裝,係最容易散播病毒。

男爵府

Bbmarket 發表於 20-7-30 20:07
其實你有冇睇我內容啊?我唔係話佢唔襟用,我係話有啲app用唔到,尤其是我用開嗰啲都download唔到新版本
...

咁你覺得app用唔到,但係部機好快壞成日要整抵啲?

首頁

尾頁

跳至