自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

MM2H 發表於 20-8-7 11:15
其實對於讀書呢點真係唔明,究竟係藉口定係真正了解左而做嘅決定

近年香港不斷開新嘅IS,有錢的話,留港 ...

當然多個國籍係其中一個考慮。佢本身有3個小朋友,打算小學讀官津,儲錢大個送出國讀boarding。咁3個小朋友出國讀boarding洗費貴丫嘛,可能比用BNO一家人過去讀私校仲貴。至於係咪籍口,做朋友唔會問咁多,尊重佢決定。

男爵府

好似10月會公怖二讀?

珍珠宮

15週年勳章

bbsonyy 發表於 20-8-6 19:47
中學/大學同學的圈子有好多想走, 英美澳加都有,唔一定用BNO去英國
大家都係大約千零萬資產左右, 應該帶 ...

親人, 朋友都有呢類case

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

prswinki 發表於 20-8-7 11:42
當然多個國籍係其中一個考慮。佢本身有3個小朋友,打算小學讀官津,儲錢大個送出國讀boarding。咁3個小朋 ...

只係覺得,既然有錢亦打算外國定居,又唔想不斷進補,點解唔選擇係香港讀IS
當然,各人有各人選擇,係好奇在點解會咁揀啫

侯爵府

全家去英國咁耐港府應該知用bno, 可能会失去香港身份,

用戶要求終止服務

牛年勳章

C.Humphrey 發表於 20-8-7 11:42
唔一定用BNO去英國,但係我覺得太冒險,始終外地無人無物,唔係咁了解學制/學校,擔心小朋友讀書。
...

呢個唔係我嘅考慮,我無計劃移民,係我 d 朋友啫!佢地本身喺當地住過,或者有親友喺當地。其實英國嘅學制唔難了解,香港由漁港發展到國際都會,好多嘢都跟英國,所以去到英國,會覺得唔少嘅嘢同香港相似,如果英文無困難,適應會比其他地區容易。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

C.Humphrey 發表於 20-8-7 11:42
唔一定用BNO去英國,但係我覺得太冒險,始終外地無人無物,唔係咁了解學制/學校,擔心小朋友讀書。
...

移民本身就冒險,所以唔同人唔同取向。
未經許可,請勿轉載

男爵府

MM2H 發表於 20-8-7 11:48
只係覺得,既然有錢亦打算外國定居,又唔想不斷進補,點解唔選擇係香港讀IS
當然,各人有各人選擇,係好奇 ...

明白呀

但每個人都唔同,我有朋友舊年老公調去澳洲,佢就辭工全家跟去,打算住3年拎PR。佢兩個小朋友都讀學劵幼稚園,去到澳洲大嘅都係讀公校,但佢同我講3年後佢一定返香港。雖然我覺得對小朋友嚟講成日適應環境好辛苦,但都尊重佢決定。

翡翠宮

prswinki 發表於 20-8-7 12:07
明白呀

但每個人都唔同,我有朋友舊年老公調去澳洲,佢就辭工全家跟去,打算住3年拎PR。佢兩個小 ...

呢個選擇比較上清晰好多,爸爸有工作,順帶處理埋居留權,而且小朋友細,幼稚園再讀2~3年初小,整體家庭影響不大,幾個因素都係往上游

只係有感近期有關BNO移英嘅,同上因素係往下流多於向上,所以覺得結論係咪為求離港多於一切,如是的話,又真係不用太多考慮

伯爵府

bbsonyy 發表於 20-8-6 19:47
中學/大學同學的圈子有好多想走, 英美澳加都有,唔一定用BNO去英國
大家都係大約千零萬資產左右, 應該帶 ...
其實香港都是移民城市姐
我阿爸都係文革時由北京走落來。

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

有朋友想,我估佢最終會放棄,因為難揾工 就算賣樓,還埋按揭拎住3幾百萬,一家幾口可以捱得幾耐。

伯爵府

有幾百萬的, 我覺得好難移民用BNO, 而家會真係移民的, 都有千多萬身家才走

子爵府

MM2H 發表於 20-8-7 11:17
BNO細節都未清晰

配偶移民手續實行左好多年,只係以往年期更短,唔需要5年,但只要跟足手續做,一點都不 ...

要交出好多事件證明真係拍拖然後結婚
交埋定情信物咁的。

就係怕你假結婚...朋友搞左好耐先完成

翡翠宮

Taitaimui 發表於 20-8-7 13:41
要交出好多事件證明真係拍拖然後結婚
交埋定情信物咁的。

呢類要求好正常,大多國家嘅配偶簽證申請都係咁,而屬實係真正婚姻關係,要提供亦唔難,不過講到定情信物就真係少聽

英國相對上比美國更直接,因相應要求較嚴,但其實有婚書,結婚2年以上,一切跟程序唔算難。但有部份一結婚就申請嘅,當然會需要提供更多證據

翡翠宮

Wishsss 發表於 20-8-7 13:12
有朋友想,我估佢最終會放棄,因為難揾工 就算賣樓,還埋按揭拎住3幾百萬,一家幾口可以捱得幾耐。 ...

3百幾萬,打算一家幾口移民,又唔係唔得嘅,但父母一定要放底身段,任何工種都要嘗試,要好正面

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

sweetheartb 發表於 20-8-7 11:31
TBB個僑寶寶好似去咗Scotland, 二百幾萬港紙買咗間屋,拎住一千萬可以買四間。其實而家好多人唔係去倫敦, ...

佢而家都係太空人,老婆仔女嗰邊,自己返黎揾錢。

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

大笨鐘 發表於 20-8-7 11:54
呢個唔係我嘅考慮,我無計劃移民,係我 d 朋友啫!佢地本身喺當地住過,或者有親友喺當地。其實英國嘅學制 ...

係,起碼唔駛從新學過一個新語言

男爵府

PopcornMama 發表於 20-8-7 01:52
有冇諗過點解英國會畀有BNO嘅香港人過去?
呢個政策其實係邊啲人爭取翻嚟?
其實係嗰批九七後先出世,冇BN ...

97 後個d除左識得打。仲識d 咩?你有冇想下。英國仲咩要吸納優質香港人?仲有。。其實如果97 後個班有才又有財。又駛咩要靠打去打個做難民既機會。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

即係英國睇你地一家大細咁過去,身上銀兩要預5年一家大細生活費,而唔可以好似以前咁,擺低家人就一個返香港搵食,英國要你地成家攬炒,諗清楚萬一中國話單一國藉,走左就冇左香港身份証,咁成家一飛就真係只可向前去冇得回頭架啦.
<br><br>

男爵府

MM2H 發表於 20-8-7 12:16
呢個選擇比較上清晰好多,爸爸有工作,順帶處理埋居留權,而且小朋友細,幼稚園再讀2~3年初小,整體家庭影 ...

個人覺得犧牲大,朋友本身人工同老公差不多,唔走今年仲會升職,而家辭職做ftm家庭收入少咗一半。呢排佢都壓力大,怕經濟唔好老公被裁就有機會同PR無緣。

不過好多嘢講唔埋,就算計好度好都好睇個人際遇。最緊要一家齊心唔好後悔就得。

首頁
23456...10

尾頁

跳至