自由講場

跳至

首頁
23456...36

尾頁

男爵府

ireneyklo 發表於 20-8-10 15:52
其實個個國家都有唔好大學,我仔無後悔去讀,佢有講D同學好勤力,香港人優勢就是轉數快,英文比台灣人好, ...
收佢嗰間係台灣國立師範, 我去唔到睇好定唔好, 只能在網上搵資料.
阿女英文唔算差, 只係我覺得台灣唔適合.
我有提議過, 如去台灣不如返大陸仲合適, 香港係認受大陸的普通話, 不是台灣的, 起碼如在港發展可適應少一樣.
但阿女話唔會去大陸讀.

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

wasabikingdom 發表於 20-8-10 15:59
約法三章
因為疫情加上資金不足,gap year 一年,
係依年要係香港揾相關嘅工作做,例如補習老師,幼教助理 ...

好老實,依家請私補,都要 DSE 5 / 5*

男爵府

whywhite22 發表於 20-8-10 15:41
我識得個33223,13分都入到

嗰d係conditional offer, 係放榜之前已經apply咗,已經網上面試0k,才出的conditional offer,
放榜後apply最少18分

男爵府

SORRY記錯,不是出一半學費,香港人去台灣讀國立大學,是僑生計,是交台灣人所交的學費金額。

以仔為例2014年去讀學費全年三萬多小小,住宿學校全年是$3500內以上是港幣計(電費另計)(宿舍四人一間房),每月生活費$3500,佢申請在學校工作(查下入圖書館和運動場時學生証)是有人工的,是可以一邊返工、一邊溫書。所以大學生活非常富庶的。

水晶宮

畀面勳章

^^ 發表於 20-8-10 15:59
收佢嗰間係台灣國立師範, 我去唔到睇好定唔好, 只能在網上搵資料.
阿女英文唔算差, 只係我覺得台灣唔適合. ...

我想問呀女係咪屬於偏黃 ?

大宅

^^ 發表於 20-8-10 14:46
佢想做老師, 多數會回港 (除非佢交了台灣男友, 可能會有變數.. 我估)
佢話 Check 過, 台灣師範香港認可, 而 ...

我以前二十年前有個香港朋友係台灣讀完大學返黎,最叻就係學識一口流利台灣同做野懶散唔上進,返到香港唔認受搵唔到工只好做地產,一做就做左10年

大宅

tantanmama 發表於 20-8-10 15:26
唔好阻佢,亦唔好資助佢,佢有錢就由得佢去讀。

認同,自己攪掂學費就可以自己話事

男爵府

但問心句現在這一代好多抗拒中國,如她唔抗拒當然會選中國內地升學。

水晶宮

^^ 發表於 20-8-10 15:15
港大及中大, 但都多人報.

14分報中大港大翻譯?!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

^^ 發表於 20-8-10 14:29
阿女 DSE 14分, 台灣國立師範收咗佢, 一路都同佢角力緊, 因我唔想俾佢去台灣讀.
但萬一香港入學不理想, 我 ...
佢想將來做咩先?呢個成績去英國讀Foundation起步+3年大學,都係4年完成. 再唔係2月去澳洲,都可以入Foundation,台灣真係......我怕最後係浪費時間,不過台灣學費生活平,大學好易收生,咁可以想像到,身邊同學咩水平囉.

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

姸媽 發表於 20-8-10 14:45
台灣我就唔會比佢去讀喇,感覺浪費時間,始終認受性問題!寧願佢學一枝之長!
...

x 2

台湾既學歷喺香港似乎不被認可

男爵府

bdrescue 發表於 20-8-10 15:52
其實樓主個女都知自己唔係讀書材料, 有人收, 科目自己又唔討厭, 所以唔放手, 下年可能連機會都無

翻譯, 除 ...

翻譯都係佢自己揀, 我問過點解唔揀多幾科後備, 佢話其他唔啱佢.

男爵府

靚豬豬 發表於 20-8-10 16:21
我想問呀女係咪屬於偏黃 ?
有點黃, 但不太黃 !

男爵府

cfs 發表於 20-8-10 16:26
佢想將來做咩先?呢個成績去英國讀Foundation起步+3年大學,都係4年完成. 再唔係2月去澳洲,都可以入Foundatio ...
我無資金供佢去外國...

水晶宮

如果錢不是問題,當俾佢去台灣生活幾年,但就唔會期望佢返到香港搵到相關工作,咁都ok嘅話,咪放行
如果錢係問題,只要狠心閂水喉,叫佢自己諗掂佢,就自然有答案
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

wasabikingdom 發表於 20-8-10 15:59
約法三章
因為疫情加上資金不足,gap year 一年,
係依年要係香港揾相關嘅工作做,例如補習老師,幼教助理 ...
佢有搵 PART TIME, 但未有 OFFER

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇樓主回覆我都有少少覺得女兒似有少少偏黄,所以堅拒國內而要去台灣讀,如果講認受性,國內應該優於台灣,而且樓主女女好似冇了解清楚,台灣畢業返香港老師就可以請佢,天真咗啲喎。
樓主不如講清楚究竟台灣邊間大學收咗,等有經驗網友比多啲意見。

男爵府

海綿大哥 發表於 20-8-10 15:36
你講得啱喎
你個女根本唔明香港市道有幾難,太細個
本地教師市場一早飽和,出生率又愈來愈低,八大畢業生 ...

非常同意,DSE14分,只是謹合格。

水晶宮

如果得14分, 點解唔考慮下本地既edu asso / high dip ? 之後再駁返上 UGC degree ? 去台灣讀除非想在台灣搵25000台幣 (好彩的話), 因為台灣各大企業同機構連自己既大學畢業生都吸納唔晒, 外來人未必機會大過本地台灣人

首頁
23456...36

尾頁

跳至