自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

一人一半,吾得失

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

Astra00 發表於 20-10-25 22:20
我分好清楚,我買的衫,我處理;奶奶買比孫的,到孫不合身,比回她。
我近來次序係咁:我大仔不合身的衫會 ...

我都係咁,奶奶買嘅俾嘅留返俾佢,俾上俾最怕係咁
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

比工人

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我的會畀工人姐姐
雖然人地想比孫,但我明白人地阿媽係唔會想要的。
我會收2手衫,但只限我認識朋友。
99拿回來,我都轉贈姐姐。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

工人或放入環保箱,如果工人啱嘅最好比工人。
一定唔會比99朋友個孫。

水晶宮

zxyggp 發表於 20-10-26 11:23
我都係咁,奶奶買嘅俾嘅留返俾佢,俾上俾最怕係咁
係,費事陣間佢以為她買左幾多衫比我女。同埋,我從不開口叫她買。我也有勸她不好買,買食物或折現儲比個孫女仲實際。(我仔女各有戶口簿儲錢)
佢買又不識買,成日買到剛剛好,轉頭又不合身,浪費錢。成日係街市買淘寶貨比人騙錢,教她去大型平連鎖店專執特價平野,試到岩先買,買都買大一二碼中性款。係都不聽。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

Astra00 發表於 20-10-26 15:18
係,費事陣間佢以為她買左幾多衫比我女。同埋,我從不開口叫她買。我也有勸她不好買,買食物或折現儲比個孫 ...

我99又係買埋啲好娘嘅, 唔要又唔係,咁樣最好,留返俾佢,唔係佢以為佢啲野俾左工人,又有說話聽
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

回覆樓主:

你奶奶一心想畀佢個朋友
但佢個朋友係咪想要先
分分鐘送了畀人
人哋懶係客氣收咗
結果都係掉咗佢

我寧願送畀工人啦
話曬佢哋窮啲比較有需要

btw你工人應該只需要夏天衫褲咋喎
東南亞地方你畀冬季衣服都用唔著

水晶宮

JoannaD 發表於 20-10-26 15:05
我的會畀工人姐姐
雖然人地想比孫,但我明白人地阿媽係唔會想要的。
我會收2手衫,但只限我認識朋友。
通常奶奶很喜歡做埋順水人情。倒轉她轉執二手極殘野,夾硬塞比我。問題我沒同意要。我知實有人話我不識感恩,你哋話飽佢。
我本身都不想浪費任何野。但係,我真係接受不到收到二件嬰兒包被殘過抹地布及不知經過幾多手,我比野人,點都過到自己個關,洗乾淨晒先比人,佢夠膽死塞比我要,我一句拒絕。我話你不想浪費就你要來抹野啦。佢即刻話,我突登拿比你,你不要就掉啦。我心想,咁你都要得落?咁殘咁舊,自己個孫用。佢自己外孫都不要啦!(佢個女鐵公雞樣樣都縮骨都貪,好明顯有問過她女不要先夾硬屈我要。因為我都有說,不如你拿去做抹布?一係拿比你外孫用。佢即刻黑面話我不要就掉。)

都係個句,自己野,自己決定。但奶奶呢類人,不會多謝心抱做的事。

水晶宮

zxyggp 發表於 20-10-26 15:20
我99又係買埋啲好娘嘅, 唔要又唔係,咁樣最好,留返俾佢,唔係佢以為佢啲野俾左工人,又有說 ...
緊係啦!佢比我仔女的物品,如果用不著,我都會通知阿奶奶。佢點處置她的事。起碼一個情況係,我不是貪佢咩野。
不是佢買的衫娘咁簡單,係她真係成日比人搵笨。我已叫她買少點野,我不想堆積垃圾。貴精不貴多。

公爵府

工人.
99想俾個FRIEND, 人地都未必想要啦! 仲有即使俾左人地分分鐘轉頭就掉左啦!
工人應該有需要個99.

翡翠宮

回覆樓主:

一人一半

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

qq6a 發表於 20-10-25 22:04
我囝就來3歲,啲較貴及較新的衫我都俾曬我啲朋友,其他的衫仔,工人想要,99又叫我俾佢個fd,因佢個fd有個孫 ...

我自己當年做法,大部份比奶奶,私底下比兩、三件靚貨工人。

工人只係用一段時間,

奶奶只要佢一日未『瓜』,你兩個婆無離婚,也會對佢一世。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

比工人。
因為我都曾收不少人地比既二手玩具衣物等等……好多時係我唔想要。唔係嫌棄,好多時怕太多或真係不合用。99佢只係想比人,我會諗人地其實係咪想要?己所不欲,正如人地只係想比我,但冇問過我想唔想要。但工人要係工人本身想要,這差別就大。何況工人鄉下地方始終較窮,需要係大些。
除非,係99個朋友(而係人地父母真係要,而唔係純粹老人家覺得唔好o徒)親自同我講佢想要,就唔同。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

工人

男爵府

spikenard 發表於 20-10-26 00:00
講比你知,你比左99個朋友,人地新抱轉手就掉左佢!1大乍唔識ge 人的衫,做新抱好憎咁ge事,自己的孫咁都唔 ...
講得好啱,比我係人地阿媽都會好唔鐘意。大佬仲要而家疫情,如果奶奶比袋佢朋友嘅孫d舊衫我,我實嬲爆。

子爵府

比工人, 講真奶奶個fd個新抱未必想要d舊衫, 可能只係老人家一廂情願, 轉個頭就掉左

水晶宮

Panda366 發表於 20-10-26 16:49
講得好啱,比我係人地阿媽都會好唔鐘意。大佬仲要而家疫情,如果奶奶比袋佢朋友嘅孫d舊衫我,我實嬲爆。
...

我家的曾經bb車壞左,我家老人走去垃圾房執一架回來比我

真心嬲爆,又冇叫佢比錢買新,唔捨得出錢乜都唔做好過走去垃圾房執!玩具又係,又係走去垃圾房執!

已經得1粒孫。。。。都要唔捨得用錢到咁,這同尊重問題有關同環唔環保冇關

大宅

bosch 發表於 20-10-26 04:29
你老公又閙叫佢拎走好hurt 你99 喎... 因為我都鬧過我阿媽, 之後就後悔鬧得佢咁甘囉...

...

我奶奶成日做呢D麻煩到我地既事
自己唔捨得買新衫俾孫,就成日執人地二手衫俾我地當禮物(仲要係執人地五六歲既衫俾一歲既孫)
已經唔係一次兩次
終於忍無可忍先出口

大宅

薯圈 發表於 20-10-26 05:52
嘜你老公咁架? 佢啊媽攞d二手衫來可能係因為環保,又或者係因為人地bb成長得好,著佢二手衫係福氣, 反正 ...

唔係啦,執埋D衫要等四五年後先啱著
邊有咁多地方放
已經話過佢幾次叫佢唔好再攞人地D舊衫
鬧完佢之後就冇再發生啦

首頁

尾頁

跳至