自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

減齡達人勳章

天佑我們 發表於 20-11-4 10:54
哇甩身啦舒服曬啦
我同個女仲有排玩

我記得溫數學就係改名詞就算,名詞就係佢鐘意嘅嘢

例如嗰陣時佢鐘意公主,我咪將佢錯嗰條數寫成:艾莉奥公主有十個橙,比貝兒公主三個橙之後,艾莉奥公主還有多少個橙?

佢自自然然會好有心機做

珍珠宮

畀面勳章

印第安公主 發表於 20-11-4 11:00
我記得溫數學就係改名詞就算,名詞就係佢鐘意嘅嘢

例如嗰陣時佢鐘意公主,我咪將佢錯嗰條數寫成:艾莉奥 ...

係喎,多謝你分享
佢而家仲鍾意公主
等我試下尼個方法謝謝你

禁止訪問

伯爵府

親子王國15週年勳章

Lilian_lee 發表於 20-11-4 09:35
好正能量呀,女女搵到一條啱自己嘅路真係好好,鄧你開心

我自己差不多,高小開始已經好憎中文,抄寫好悶
中文中一已唔合格,之後大少少再冇讀中文
其他成績完全冇問題,因為全英文

珍珠宮

畀面勳章

IloveJJ 發表於 20-11-4 11:34
我大仔中文比較好,佢小一已經睇神奇樹屋,小三已經睇金庸。

哇,金庸D字好難呢
神奇樹屋D英文我都覺得深
請問你係幾時會比佢睇尼D書?
係咪比多D書佢睇從細比佢習慣閱讀呀?
我細過無野玩唯一唔洗錢就係去圖書館借書睇

大宅

我仔小三, 又係討厭中文, 可以用文盲來形容。每日做功課都會想喊, 我冇駡他, 都唔知佢喊乜
由小一開始, 他中文默書和考試從未試過合格。
學校安排我仔見心理學家評估, 報告是有輕微讀寫障礙(但我覺得是嚴重讀障)。
語文能力整體是低於同齡, 但數理能力高於同齡。
我每日都為了他的中文科而頭痛

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

IloveJJ 發表於 20-11-4 11:56
小一係神奇樹屋中文版喳!佢只係中文好,英文普通,要中一先識睇Harry Potter
其實佢幼稚園都係同一般程度 ...

中國武術,

同你傾下先醒一醒
我女係學大戲D字直係好深佢都認得
我成日唔識讀都問佢
係要投其所好

多謝你分享

公爵府

天佑我們 發表於 20-11-4 10:46
而家小一我想養成佢睇書習慣
比佢自已去選,但深既佢睇睇下無心機淺既就更加唔掂,做功課肯做但佢好似為做而 ...

你所謂嘅「深」,有幾深?每個家長要求唔同。
我仔依家小四。佢偏向睇英文書。
中文書方面,佢幼稚園主要睇童繪本。
小一、小二,我去圖書館慢慢揀一些多字嘅中文書(有一套嘅主角係恐龍,幾得意,但我忘記書名),我唔會俾佢自己揀,費事佢只揀有圖畫的。然後......繼續陪讀再加角色扮演再加抽一些詞語造句。
「新雅」及「小樹苗」(例如兒童版四大名著)嘅書比較適合初小生。
台灣的書,稍為文縐縐,用詞造句不太貼合香港,大些再看未遲。
中文易學難精,你自己留意佢嘅進度才揀一些深啲嘅書,慢慢來。
至於做功課,你提到「為做而做」,老實講無一個學生真心喜歡做功課。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

Mrs.Luckycat 發表於 20-11-4 12:08
你所謂嘅「深」,有幾深?每個家長要求唔同。
我仔依家小四。佢偏向睇英文書。
中文書方面,佢幼稚園主要 ...

多謝你分享

我諗我要同佢選下咩書
我以為佢自已選就會有心機睇
我諗我要改善下個諗法

我成日同佢講唔叻既課目合格先再慢慢追
叻既你鍾意既就做多D媽咪唔會左止你,寫得0岩既字交到功課就算,但佢話唔靚就無貼紙,同埋講一係唔係,要做就要比心機做,好死板....
我驚佢大左各科成續差異太大會影響升班....
有時我都會灰覺得係咪我求其左埋沒左佢或者迫緊佢自已唔知...

珍珠宮

畀面勳章

IloveJJ 發表於 20-11-4 12:09
唔駛客氣,努力

多謝你~

IloveJJ    發表於 20-11-4 12:18

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

講起寫中文字,我仔都令我好頭痛
佢肯溫習的,每曰都會溫半個鐘至一個鐘,我叫佢做練習,溫生字,中文閱讀理解等等都合作,睇書亦已睇到純文字的厚版成人小說。但係,中文仍是有限公司,作句作文勁多錯別字,例如:動>力重,飲水寫成飲天,小熊寫成小能,總之永遠d中文字都寫少一部份,一係就左右/上下倒轉寫,最簡單幼稚園的生字也可以錯漏百出。英文比較好,全級頭幾名都拎過。
我真係擔心佢比中文拖低而入唔到英中,選修科只能用中文教,佢成績更加會拖低。

公爵府

天佑我們 發表於 20-11-4 12:15

多謝你分享

嗯?我反而覺得你小朋友對自己有要求,係好事喎!抵讚!如果佢肯投入做一件事,放手俾佢做,唔好阻止佢。你只要在旁支持、鼓勵一下便可。唔駛太擔心。。最後,容我再重申,海量閱讀未必一定提升書寫能力,尤其香港填鴨式教育,老師改卷一板一眼。小學生作文不需太花巧,作文形式要跟番學校要求,再加一些適當的形容詞甚至成語,要過關應該不難。

珍珠宮

畀面勳章

Mrs.Luckycat 發表於 20-11-4 12:29

嗯?我反而覺得你小朋友對自己有要求,係好事喎!抵讚 ...

咁我放手比佢做下試下先
佢k3頭頭疫情時已做曬所有功課
數學佢一個上午就做曬上下學期
咁我好唔好再比佢做?
因為而家數學佢備課時一日做曬小一上下學期
而家返黎做既係我買比佢既課外練習,但佢又抗拒背乘數表,我想變得有趣但又唔識點搞
咁我要唔要由得佢自已做順其自然呢?

我想佢愛上睇書所以成日帶佢去書局睇書同選書買,咁其實係咪都係做返學校工作紙就夠?

佢一做功課個人就好似痴左線咁好難溝通
明明可以2個鍾以內做曬,但又成日寫得少少唔好就擦,有時唔比佢擦寫0岩就算,執完書包,轉頭又偷偷地囉出黎擦,但我帶佢check過佢係一個正常小朋友

珍珠宮

畀面勳章

Mrs.Luckycat 發表於 20-11-4 12:29

嗯?我反而覺得你小朋友對自己有要求,係好事喎!抵讚 ...

請問如果英文咁點加強呢?佢讀聽無問題倡寫唔出,佢自已好介意好唔開心,但我唔知點幫佢,尼度D JM都好好教左我唔同方法,我想再聽多D意見,有兩手準備隨時可以變

公爵府

天佑我們 發表於 20-11-4 12:42
咁我放手比佢做下試下先
佢k3頭頭疫情時已做曬所有功課
數學佢一個上 ...

哈哈哈,你小朋友好可愛。
我細個時,因為無聊,啲暑假作業通常好快做完。
不過,你女快手做曬功課,係咪啱哂?你可以陪佢上網google 下其他教材,just for fun,又可鞏固知識。
至於圖書,當然唔會只做學校工作紙,要繼續帶你囡囡去圖書館消磨時間。話說疫情前,我地專登帶呀仔去屏山圖書館消磨一個下午,呢個圖書館好正,又大又乾淨。
你囡好乖喎,係有啲吹毛求疵,性格黎嘅,大大吓可能會改變呢!

公爵府

天佑我們 發表於 20-11-4 12:45
請問如果英文咁點加強呢?佢讀聽無問題倡寫唔出,佢自已好介意好唔開心,但我唔知點幫佢,尼度D JM都好好教左 ...

點樣寫唔出?讀默和背默不理想?你哋學校是否太深?照計佢讀到,寫出來應該沒有大問題。

珍珠宮

畀面勳章

Mrs.Luckycat 發表於 20-11-4 13:31
哈哈哈,你小朋友好可愛。
我細個時,因為無聊,啲暑假作業通常好快做完。
不過,你女快手 ...

屏山原來咁好我見天水圍好遠所以無諗過去
同埋疫情就驚去圖書館,而家帶佢去誠品多,聽你咁講有機會真係要去下

佢大部份做得0岩,有時要用腦諗既推理就錯一兩題,所以我先咁擔心佢,驚如果D題目多數要識轉灣動腦就死得,再大D就唔係死背就過骨

而家仲細還好,都算托懶仲肯聽下我講有時...
之前睇過一本書話懶媽媽培養出更聰明孩子,我覺得佢有D方法都幾好,而家我女真係覺得我懶做事又hea

佢太執著所以我好擔心佢如果唔鍾意既科佢大大下就即頭唔理,覺得自已叻既科得如果失手就接受唔到,之前佢考得唔好真係好驚佢自殺

首頁

尾頁

跳至