自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

yy_chow1210 發表於 20-11-25 22:17
有錢最實際

仲可以大大聲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

淡定D,唔好小小事bilibala, 唔好咁多廢話, 觀察多D,唔好下下第一個彈出黎比反應,反應可以慢D!Elegant 嘅人好少搞到自己好狼狽嘅! 亦唔會屎淋尿賴

Klly1983    發表於 20-11-26 10:44

公爵府

牛年勳章

yy_chow1210 發表於 20-11-24 23:27
我覺得行路行得靚就elegant, 當然唔可以講野成個八婆咁,食野又要有儀態先可以襯得起elegant。但又唔可以太 ...

物以類聚 人以群分
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

牛年勳章

mother904 發表於 20-11-25 10:22
elegant係一種有諸內形於外的氣質,跟性格、識見同涵養有關,同學歷未必有關。羅蘭越老越優雅,但佢讀書少 ...

家教、背景、眼光見識,比學歷更大影響

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

仲以為蚊姐開post

公爵府

牛年勳章

kit2004 發表於 20-11-26 01:47
仲以為蚊姐開post

又似喎
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

已刪除用户

伯爵府

畀面勳章

Elegant 真係睇出身,睇家庭教育、學校培訓,係從小培訓出來的氣質

珍珠宮

capricornbb 發表於 20-11-25 10:33
天生,李嘉欣、黎姿唔開口,會覺得elegant

氣質,陳慧珊,唔算靚,但佢說話就覺得elegant

李嘉欣唔出聲幾高貴,荔枝出唔出聲都成浸草根除。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

bik1229 發表於 20-11-26 08:47

如果講身世,佢原本出身都唔差,只係比較命苦,家道中落,李嘉欣一樣喎

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/%E9%BB%8E%E5%A7%BF

身世
黎姿1971年生於香港,祖籍廣東省四會市下埗黎寨村[4],為香港電影之父黎民偉的孫女,祖母為香港第一代電影明星林楚楚、姑媽為著名演員黎宣及黎灼灼、伯父為30年代中國著名童星黎鏗[5],姑丈為前中華民國總統府秘書長沈昌煥,胞弟黎嬰為皮膚科醫生,於銅鑼灣開設皮膚護理中心。

其中文姓名「黎姿」,為父親黎柱命名的,因整個家族都以單字而命名,黎姿出生時,因她個子小小、動靜多多,剛巧父親亦想起了荔枝,便命名為「黎姿」。[6]至於她的洋名Gigi,則由她的叔叔命名,叔叔覺得此英文名與「姿」字的尾音相似,亦是源於法國,便命名為「Gigi」。後來有很多人使用此洋名,但黎姿亦坦言不會更改[7],另其標致的臉孔與豐滿的身材,被傳媒稱之為「愛美神」,其偶像為美國知名歌手麥當娜及知名演員羅拔迪尼路。[8]

縱使黎姿出生於電影世家,可是在童年時的生活異常困苦。她父親患有腦膜炎失聰,聽覺只有二至三成的聽力,視力也很參差,並於健身會當打雜工作。在黎姿的奶奶去世後,因父親不善爭奪家產,導致家境越來越差,全家便由何文田的2000尺豪宅搬到200多尺的九龍城東頭邨居住,徙置屋邨的衛生問題非常惡劣,每層只有一個供全層住戶使用的洗手間,因此她不敢到洗手間梳洗。因家裡沒有洗手間關係,父親便在廚房旁邊搭建了一個簡陋的洗手間,即使買了空氣清新劑,在家裡做菜和吃飯時也能嗅到它的異味。家中每日更與老鼠為伴,全家亦經常被鄰居欺負,更曾被他人騙取及黑社會追討款項。母親為貨車司機,當時由其幫補家計,為家庭的經濟支柱。當時仍不懂世事的黎姿哭訴父親可否不住這骯髒的居所,然而當她看見父親黯然無言的表情便知道自己不慎說錯了話。從此時開始,黎姿更為安靜懂事,逆來順受地學習當一名由富裕突變為貧困的女孩。另外,黎姿童年時亦曾以童工身份演出舞台劇,以減輕母親的負擔,還有一名比她年輕4歲的弟弟。[9]

1985年,當時14歲,仍於中學就讀中二時的黎姿,到健身會探望父親時,被剛巧前來健身的歌星許冠傑發掘,介紹到新藝城影業有限公司試鏡,憑標致的臉孔,獲聘擔任數天的臨時演員,並參演電影《開心鬼放暑假》。因黎姿於戲內演技較其他臨時演員出色,同時引起公司主席兼該劇男主角黃百鳴注意。在該電影拍攝完成後,黃百鳴隨即與黎姿簽約,正式展開長逾20年的演藝生涯。[10]初時的她不但要協助母親幫補家計及供弟弟讀書,自己還要在學校讀書,因此,有時需一邊在電影片場的空地或洗手間做於學校帶來的功課,一邊拍戲,完成後便得到300元1天的臨時演員報酬。為了應付片約的逐漸增加,黎姿甚至放棄讀書的機會專心一意地擔當演員,維持生活。由此可顯示當時的黎姿已從小就體會到人情冷暖,促成了她長大後要努力向上的個性。[11][12]

已刪除用户

水晶宮

yy_chow1210 發表於 20-11-26 09:06
李唔係出身名門,只係有個葡萄牙爸爸。出身名門而又家道中落係伊莎貝拉。不過伊莎貝拉跟左楷楷後都唔見得 ...

出身唔係名門望族,但兩位算係果個年代嘅「中產家庭」,唔算草根吧!?

男爵府

我覺得我帶珍珠耳環 係比平日elegant ha... 哈哈

已刪除用户

水晶宮

yy_chow1210 發表於 20-11-26 09:16
李好似唔係中產,伊莎貝拉爸爸家族係名門望族,但好似爸爸屋企個邊唔承認佢地
...

https://kknews.cc/entertainment/9jnvxb5.html

https://tw.aboluowang.com/2016/1215/851349.html

http://yoclub.org/21049

十幾歲前,未被爸爸拋棄前,她爸爸好像做生意,媽媽做會計師,生活不差架

瑪瑙宮

好似珍茜摩爾咁, 氣質邊有得 copy , 有就有, 無就無.

已刪除用户

伯爵府

bik1229 發表於 20-11-26 08:47

諗起佢同王x郎

已刪除用户

伯爵府

yy_chow1210 發表於 20-11-26 10:36
草唔草根,elegant與否關王X郎咩事?

佢以前同王x郎一係時好mk, 好草根

首頁

尾頁

跳至