烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

hinabb23 發表於 21-5-17 12:33
早幾日打去問、要排waiting

係呀,我果時報名,又加上疫情,成半年後先有得上。

男爵府

PorkChopPC 發表於 21-5-17 12:35
係呀,我果時報名,又加上疫情,成半年後先有得上。

咁我快手報左先⋯⋯
請問係咁上晒32周課程?感覺如何?

子爵府

hinabb23 發表於 21-5-17 12:48
咁我快手報左先⋯⋯
請問係咁上晒32周課程?感覺如何?

我唔知你個課程同唔同我個。我上個阿sir超好人,已上完,自己在家做包餅有問題,佢仍回覆我們的問題。

大宅

男爵府

PorkChopPC 發表於 21-5-17 12:51
我唔知你個課程同唔同我個。我上個阿sir超好人,已上完,自己在家做包餅有問題,佢仍回覆我們的問題。
...

咁好我十幾年前暑假陪朋友去上過四堂、當時乜都唔識覺得好充實、但當然唔識學左乜都唔知咁我報左名先⋯⋯

子爵府

hinabb23 發表於 21-5-17 20:38
咁好我十幾年前暑假陪朋友去上過四堂、當時乜都唔識覺得好充實、但當然唔識學左乜都唔 ...

我係個女細時join過機構係果到攪親子班,雖然唔係又大又堂皇又好靚嘅廚房,但負責人、導師友善又教到嘢,給我印象唔錯。希望你都跟到個好導師。

男爵府

PorkChopPC 發表於 21-5-17 20:50
我係個女細時join過機構係果到攪親子班,雖然唔係又大又堂皇又好靚嘅廚房,但負責人、導師友善又教到嘢, ...

謝謝jm分享剛登記做會員、九月尾先有班、可以連續上

男爵府

PorkChopPC 發表於 21-5-17 20:50
我係個女細時join過機構係果到攪親子班,雖然唔係又大又堂皇又好靚嘅廚房,但負責人、導師友善又教到嘢, ...

係呀、我印象好似廚房格焗、雖然十幾年前學但印象教得好仔細。

最近同老公去第二到上堂、感覺好似雞精班⋯⋯

子爵府

hinabb23 發表於 21-5-17 21:11
係呀、我印象好似廚房格焗、雖然十幾年前學但印象教得好仔細。

最近同老公去第二到上堂、感覺好似雞精班 ...

你上什麼?我上包餅。如果一啲都唔識,自己又完全無整下嘢食去上,係會好多嘢唔掂。我上時,同我拍個同學係0整嘢經驗,堂堂係咁寫step, 有用又寫,重複又寫。重點係要自己記。

男爵府

PorkChopPC 發表於 21-5-17 21:20
你上什麼?雞精班?我上包餅。如果一啲都唔識,自己又完全無整下嘢食去上,係會好多嘢唔掂。我上時,同我 ...

我去左第二間學整慕絲蛋糕、有餅底個種、但好多part阿sir巳經整好晒、當有五個part要整只有其中三part自己動手、例如個餅底阿sir一早整好只做示範、個餅底用乳化劑去整、唔係傳統方法打起⋯⋯佢話咁樣會快好多同埋好小失敗、所以我覺得有啲似「雞精班」

子爵府

hinabb23 發表於 21-5-17 23:14

我去左第二間學整慕絲蛋糕、有餅底個種、但好多part阿sir ...

原來係咁。係星廚係果款全部步驟教晒你,我哋要自己嚟。阿sir試範講解,之後我哋照跟做,中途有時等下雪下嘢時,我哋就問阿sir做過程遇到問題,自己做筆記。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

PorkChopPC 發表於 21-3-5 18:00

第十五堂,拿破崙酥皮+ 椰撻。阿sir教呢個椰撻味道真係 ...

椰撻係我老公嘅至愛,請問可否分享食譜?先謝謝你!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

PorkChopPC 發表於 21-1-7 19:23
雖然停課,在家用阿sir教甜包食譜加湯種,做了健康燕麥包

我係上網自學做麵包同埋蛋糕,學咗幾個月,見到網上教整麵包加湯種可以令麵包軟熟啲,因為我係整麵包新手,想請教下你有關湯種嘅問題可以嗎?

請問如果加湯種、波蘭種入主麵團嘅話,主麵團麵粉嘅重量需唔需要作加減?例如如果個食譜麵粉重量250克,如果另加湯種(e.g. 湯種麵粉用量50克,咁使唔使喺主麵團麵粉嘅重量減番50克嘅份量?定係食譜麵粉嘅重量不變?)Thanks

子爵府

FiFiMa 發表於 21-5-26 16:12
我係上網自學做麵包同埋蛋糕,學咗幾個月,見到網上教整麵包加湯種可以令麵包軟熟啲,因為我係整麵包新手, ...

最簡單係要扣起粉同水。要計湯種未撈之前粉同水。

水晶宮

PorkChopPC 發表於 21-5-26 16:25

最簡單係要扣起粉同水。要計湯種未撈之前粉同水。

謝謝你的回覆!

請問如果湯種麵粉20克,水100克,咁係咪喺主麵團嘅份量相應減返呢個份量?

另外,湯種有冇特定嘅份量?例如佔麵包食譜主麵糰麵粉百分之幾?

e.g. 食譜用250克嘅麵粉,同另一個食譜用400克麵粉,湯種嘅比例應該怎樣計算?

真的不好意思,我這個新手太多問題問!

水晶宮

FiFiMa 發表於 21-5-26 15:42

你介意分享椰撻食譜嗎?

子爵府

FiFiMa 發表於 21-5-26 16:12
我係上網自學做麵包同埋蛋糕,學咗幾個月,見到網上教整麵包加湯種可以令麵包軟熟啲,因為我係整麵包新手, ...

你自己自學幾個月做成點?又整咁多乜種乜種,攪唔撹得好?

水晶宮

PorkChopPC 發表於 21-5-29 17:46
你自己自學幾個月做成點?又整咁多乜種乜種,攪唔撹得好?

因為我每星期都會整四至五次麵包或蛋糕,基本上有好多蛋糕同麵包都已經整過好多次,我自己要求不太高,只係整比屋企人食,整出嚟嘅賣相都OK,我覺得味都唔錯,屋企人鍾意食已經好開心喇!

我想學多D關於湯種或波蘭種嘅做法,只係想自己進步多一點,啲麵包更加好味吧了!

非常感謝另外一位BK媽媽,佢琴日已經好詳細咁教咗我波蘭種嘅做法同比例,我亦已經試整咗,D麵包真係軟熟好多,再次謝謝那位BK媽媽咁用心嘅教導,佢真係好好人,thanks so much!

水晶宮

FiFiMa 發表於 21-5-26 15:42

真係唔好意思呀!因為好多BK媽媽都會好大方咁開心share食譜,我唔知道你咁介意分享你嘅食譜!

因為椰撻係我老公嘅至愛,所以見到你話你個椰撻食譜係好味到冇得輸,我先至會問咗你兩次攞食譜,你就當我冇問過啦!

子爵府

FiFiMa 發表於 21-5-29 23:53
真係唔好意思呀!因為好多BK媽媽都會好大方咁開心share食譜,我唔知道你咁介意分享你嘅食譜!

因為椰撻係 ...

請不要誤會,不是介意。因為呢個係外面學,個食譜可能有版權,未必可以share,免得到時被追究,好麻煩。

首頁

尾頁

跳至