自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇條片個司機係有煞車, 揸車真係最驚呢啲情況 ! 如果開得快無煞車個小朋友仲大鑊

男爵府

TerryPlus 發表於 20-12-17 07:12
其實話司機有錯既有無車牌?考車都有教2秒距離,個細佬衝出來到俾車撞明顯無2秒
一般道路車速上限係50公里 ...

睇佢車 cam 數據,
煞停後數秒仲飆緊上 33km/h,然後即跌落 0。
所以我估車速顯示有 delay,
事發時車速可能係 30~33km/h。

男爵府

回覆樓主:

印象中以前學過,過燈位就算綠燈都要要放慢, 腳放brake 隨時準備剎車

侯爵府

開心吸收勳章

綠燈對面線已經有車行緊, 正常會駛過, 同埋都吾係快, 要告就告埋個阿媽, 疏忽照顧兒童, 仲有不依交通標誌過馬路.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

個阿媽點可以咁抱起細路要佢企起身?痴線架!

水晶宮

ayako 發表於 20-12-17 09:31
印象中以前學過,過燈位就算綠燈都要要放慢, 腳放break 隨時準備剎車

你冇記錯,我今年學過車,師傅教,但凡接近沒有欄杆的行人路,視線受阻的地方 或 接近行人過路位,都要把車速收慢到,可以避免意外的速度,仲要留意接近路邊的行人,司機已經撞到人,明顯冇做到要求。

伯爵府

kayen 發表於 20-12-16 23:49
係丫!應該唔好旭等白車,點知有冇內傷/頸傷

有少少急救常識都知道唔應該移動傷者
如果有內傷,隨便移動會引致大出血
而且佢個仔係撞到飛起,脊骨可能受傷更加唔可以隨便郁動

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

joey1001_1001 發表於 20-12-16 22:58
個小朋友踏出馬路一刻架車都冇收油好明顯係冇留意路邊情況。

應該有收油,無收個細路去左車底,而唔係撞開

侯爵府

winnielong 發表於 20-12-17 02:46
明白小朋友係特殊做呀媽已經好心力交碎冇人想件事發生、唔好怪責小孩媽咪、佢又唔係只顧玩 ...

嗱!我唔同意用特殊小朋友做借囗,如有特殊需要可等有兩個大人/有能力控制先出街,咁樣係害人害己,萬一對方是重型車呢?搵食車發生咁既意外,粉粉鐘影響人哋成個家庭,尤其市道唔好,真係成家有排無得瞓

伯爵府

畀面勳章

fishfish121 發表於 20-12-17 09:05
你咪弱智啦,講就牙斬斬,我睇你個款發生係你身上應該油門當迫力,個(emoji)仔死q埋啦
...

使唔使咁講嘢,我18歲己經有車牌,楂車超過20年,只係比下意見啫。

伯爵府

BK Milk勳章

Catkooroo 發表於 20-12-16 23:29
我就見到司機已收油停車,如果唔係個細路應該撞得仲金。
香港法例就司機點都好大機會要被罰,但個細路阿媽 ...

佢執身彩添啦,今次係細車咋,整架5.5撞到個細路飛上太空喇

唔管好自己細路手指指個司機

侯爵府

其實唔應該郁個細路,驚佢斷骨你郁佢就刺穿自己內臟,仲有提醒大家喺停車場捉實啲細路,停車場黑啲車又高,啲司機仲冇咁留意路面情況,車搭車啲細路一衝出去就車倒

侯爵府

KLDC 發表於 20-12-17 09:28

睇佢車 cam 數據,

最慘所有數據係你岩,警察都會charge你

子爵府

kayen 發表於 20-12-16 23:46
我覺得媽媽責任最大,幼稚園已要教紅綠燈過馬路要小心,今次司機車速慢,又剎停,如塔火車或貨車咪大鑊, ...
好明顯係小朋友衝燈,如果係貨車佢可能已變成肉餅,見個亞媽仲手指指罵人SHORT SHORT地,不過今次司機真係唔好彩,會被告不小心駕駛

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

asusual 發表於 20-12-16 23:03
回覆 joey1001_1001 的帖子

慢咗啦 如果你有細心睇 個細佬係向車頭方向跑的

同意!小朋友走向車頭方向
fB 有人細得看到媽正袋手機落袋,似剛看完手機,冇拖實小朋友
好彩細車和慢駛,否則應該被捲入車底

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ayako 發表於 20-12-17 09:31
印象中以前學過,過燈位就算綠燈都要要放慢, 腳放brake 隨時準備剎車

完全正確。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

howmuch 發表於 20-12-17 09:55

你冇記錯,我今年學過車,師傅教,但凡接近沒有欄杆的行人 ...

如果真係部部車經過行人過路位置都要收慢到可避免意外發生既車速,我覺得全港會大塞車

複式洋房

回覆樓主:

小朋友要捉到實一實,幾歲人仔成日亂衝亂撞...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前我個司機揸車路經太和商場下面,當時一旁泊滿晒車,有個十幾歲細路突然由兩泊車中衝出,好彩司機知呢度啲人成日亂過馬路,所以車速好慢,佢急剎都hi到個細路。個細路跌左一跌,跟住衝走左。

司機回報我知,我即同保險經紀講問佢意見。結果都再續保險時,就無左NCB,保險講,難保嗰位傷者會唔會好多年後有後遺症黎告我喎。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

係香港司機都要入罪。

首頁

尾頁

跳至