自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朱古力包包 發表於 21-1-3 16:57
為何佢地咁無良心???

個男仔話:我有錢呀,層樓阿爸阿媽死左實比我

跟住女仔話:萬一你呀媽呀爸活到好老先死,咁你有排等啦?

跟住個男話:唔會啦,佢地而定都就五十,快啦你唔好嚇我

我係前面被逼聽哂!!!如果我係佢父母我應該會想

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

咁要睇父母點教.... 如果仔女要吼住父母副身家... 我覺得父母要負番部分責任...

大宅

princesssarah 發表於 21-1-3 17:05
我都係第一次聽生小朋友嘅幸福係扮 我唸真正為人父母者先會知道箇中滋味,甜酸苦辣 ...

我有個朋友自己心大心細唔知生唔生好,但就成日諗到生b好負面,包括冇自由喇,辛苦喇,環境唔好喇,唔擔保仔女孝順喇,講到有仔女既人好慘。我一開始都會認真咁同佢講下我有生既體會,後尾直接覆佢:哦咁你唔好生喇,既然咁慘。

侯爵府

millk1106 發表於 21-1-3 15:51
絕對認同,唔開心同後悔有幾多個夠膽講出黎

我估無乜

侯爵府

hattienail 發表於 21-1-3 17:07
個男仔話:我有錢呀,層樓阿爸阿媽死左實比我

跟住女仔話:萬一你呀媽呀爸活到好老先死,咁你有排等啦?

佢地心地好差 ……

琥珀宮

回覆樓主:

伯爵府

無話可說 發表於 21-1-3 11:52
我識人唔生,係唔想浪費錢,寧願錢係自己用,享受人生
咁都啱嘅,唔係個個有愛心耐性同能力做父母,覺得自己唔適合,喜歡自己享受吃喝玩樂的,真係唔生好過生。

大宅

回覆 朱古力包包 的帖子

有錢人既思想同世界, 凡人不會明白的

子爵府

朱古力包包 發表於 21-1-3 11:24
怕D仔女候住佢D錢……
因常在某大blue chips屋苑聽到D父母訴說仔女"謀"佢地D錢/屋/財產
...

立份遺囑,所有財產,物業,投資,古董,珠寶全部捐俾慈善團體可唔可以呢?一早同定仔女講,仲可以教導向善添。咁養兒子育女供書教學嘅駛費,做父母就走唔甩架喇,亦都唔算仔女喉住嘅

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

cherrieloy 發表於 21-1-3 16:08
生bb唔係投資,有呢個諗頭嘅人真係唔生好過生,當仔女係投資工具
...

男爵府

樓主朋友咁諗,我覺得係佢地自己唔多唔少都係同一類人,即都有候住自己父母嘅錢。唔好以為有d錢嘅人唔貪錢,有時愈有錢嘅愈「度」,計到盡。

大宅

唔生係個人決定,無問題。

最衰格係嗰啲生咗但又唔理啲小朋友嘅父母。

公爵府

麟媽媽 發表於 21-1-3 12:35
我都有親戚係唔生小朋友,佢哋話生小朋友係人生最差嘅投資,回報最低喎,我又覺得冇問題,個人選擇,佢哋選 ...

呢d唔好生呀,下下講回報,d仔女稍為唔叻就慘啦。。。

伯爵府

29XX86 發表於 21-1-3 14:23
我又唔認同喎,我有個中學了,由出世至今真係喜多過憂好多好多。

父母睇著仔女成長
真係好開心!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

佢有咁諗法,最好都係唔好生。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Nbs 發表於 21-1-3 15:46
咁老公都可以吼住佢d 錢啫

我媽有個朋友,公務員,諗退休先俾個老公轉走晒D錢賣埋樓走咗路。

係囉,我以前同事個家姐就係俾個老公謀財害命,因為一份加保嘅人壽同盗用老婆嘅提款咭俾警察捉到,揭發個老公原來殺咗個老婆想攞晒佢d錢同呃保險。

王國長老

princesssarah 發表於 21-1-3 17:05
我都係第一次聽生小朋友嘅幸福係扮 我唸真正為人父母者先會知道箇中滋味,甜酸苦辣 ...

一樣可以話冇小朋友嘅夫婦扮自由幸福,事實有d係想生又冇咁好彩,識人去做晒試管放卵都唔得,但又唔想領養,於是逢見人有仔女就嘴喵喵話生仔係攞苦嚟辛

男爵府

rose-mag 發表於 21-1-4 06:47

一樣可以話冇小朋友嘅夫婦扮自由幸福,事實有d係想生又冇咁 ...

我自己有小朋友,我每天都好感恩,我好愛佢地,當然佢哋令我失去左某程度的自由,我都好生羨慕無小朋友的朋友。但小朋友帶俾我前無未有的快樂和滿足感

王國長老

Mooskha 發表於 21-1-3 15:03
我自己有小朋友,我每天都好感恩,我好愛佢地,當然佢哋令我失去左某程度的自由,我都好生羨慕無小朋友的 ...

呢個世界一切都講平衡,有得就有失,有小朋友係冇咗好多個人自由時間,但同樣地得到好多親子時間,湊大一個小朋友一定有苦有樂,見住小朋友成長,俾我再揀過,我一樣會做相同嘅選擇,同個人自由時間去換取同小朋友相處,當然大前提兩公婆同心協力一齊湊至係最幸福嘅。

大宅

回覆樓主:

咁講啦,啲錢唔留比仔女留比邊個呢?其實由生果刻開始就係謀緊錢,供書教學邊樣唔駛錢,養大佢仲有身家比佢謀都係一種本事。

首頁

尾頁

跳至