自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

子爵府

我明政策上既野張醫生話唔到時, 但我好想講係唔係剩係學生停課保持社交距離就可以抗疫成功?
學生係2020上左幾多日學大家心知肚明, 而家係學氐生唔聽話定大人唔聽話搞到爆完一波又一波?
當小朋友係屋企困足成年, 困到就黎自閉抑鬱既同時, 政策上又有冇針對唔聽話既大人去制定?
事實係冇, 你有你停堂, 大人有大人不停唱歌跳舞開PARTY.....返工既返工, 呢D叫同心抗疫咩?
社交距離? 日日返工搭交通工具幾甘多人, 有距離咩?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

alicecmc2003 發表於 21-1-4 11:42
Day 1已經講緊要保持社交距離!到而家同未來都一樣!停課個個家長都唔想!點解唔鬧果班跳老舞廢老富豪?

...

但同時又好多人不停進行各種聚會,成日都見到d幾家聚會咁,呢d人同跳舞嗰班可能都冇乜分別

子爵府

esther_fong 發表於 21-1-4 12:16
咪係,咁d家長係都要帶小朋友出街去玩又怪得邊個,一個唔好彩,小朋友染病,怪就怪個父母唔負責任。e家咁 ...

其實就算復課,大把家長放學約埋去玩去食嘢,關停課咩事?學校真係有學生中咗㗎,係唔知點解政府唔特別講。讀書一世人流流長大把機會讀,命得一條,我覺得健康重要好多,小朋友有咩事,大人除咗疲於奔命去照顧,個心都唔會安樂。

公爵府

歌莉亞 發表於 21-1-4 12:15
根本唔自律就咩措施都無用,人地唔比小朋友返學,但學校已安排了網課,老實講,公務員都WFH, 嘈多兩嘈,到 ...

因爲未殺到埋身ma,到時整個學校群組就話做咩覆課ga la,香港人最叻長頭草同投訴
btw阿仔學校已經係輪住番 老師WFH上zoom,話有開cam就係學校,冇開cam就老師係屋企咁解,當然有老師係屋企都有開cam,d同學仔就係會話“老師你今日係屋企ar?”

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

現在每日仲有幾十單確診,好多家長想小朋友番學,到底真係為學業?定只不過唔想湊唔想煩?有無唸下,如果學校一旦爆發,後果係會好嚴重,一班學生最少30人..分分鐘比各位成年人工作嘅部門或公司仲要多人...大家係咪好有信心自己仔女防疫意識會好高?會完全唔飲水?唔食野?唔去厠所?一定不停潔手?唔捽眼捽鼻?唉

珍珠宮

786 發表於 21-1-4 11:35
妳不能怪張醫生。妳咁樣講野,好黑心。

要停課,妳估佢想嗎?

所以有些人個腦都有問題!

子爵府

回覆 singdream 的帖子

我睇法跟你一樣!

【讀書一世人流流長大把機會讀,命得一條,我覺得健康重要好多,小朋友有咩事,大人除咗疲於奔命去照顧,個心都唔會安樂。】

大宅

Klly1983 發表於 21-1-4 12:25
我同你一樣咁傻
其實我都好想帶小朋友外出放電, 但又好驚,
朋友笑我又傻又细膽。

我都同你一樣,但d朋友狂帶小朋友出街玩,去酒店住,我覺得佢地好自私

大宅

回覆樓主:

要怪,就怪D帶仔女行街、食飯、遊山玩水睇紅葉四圍去果D家長,係家長問題

大宅

回覆樓主:

連防疫都以公平、自由與否做指標?太不科學,何不想政府保護一眾學童?須知道他們是防疫意識、能力稍低的一群,另外減低父母的憂慮,一石二鳥,是德政。至於外出遊玩是父母選擇與政策相違,反省自身夠了,羨慕他人,妒忌有意思嗎?

aidan08    發表於 21-1-4 22:01

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

vivibabyvivi 發表於 21-1-4 12:16
我一開IG就全部都係帶小朋友出去玩嘅相,我就幾日假都同小朋友留喺屋企,我係咪好傻
...

我fb ig都唔想開
一班二班係咁gathering

伯爵府

回覆樓主:

因為停工,又一班人出黎講乜乜物物唔洗搵食呀乜乜乜,所以暫時停面授,其實無乜問題,如果小朋友大型爆發都唔好受。
邊個想唔洗返工返學,就有一班愛投訴既攪事。攬炒怪誰

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 21-1-4 12:29
現在每日仲有幾十單確診,好多家長想小朋友番學,到底真係為學業?定只不過唔想湊唔想煩?有無唸下,如果學 ...

為學業因為學校巳表明課程不減少和減慢,一復課第一天便會考試

公共交通工具巴士地鐵密度遠遠超過任何一個課室setting, 學生在課室內感染到的可能性不會高他們和他們的家人外出乘撘工共交通工具去補習學琴返工放工去街市買餸去餐廳堂食,所以話停課是抗疫清零的一個有效措施這個論點不能成立

珍珠宮

好媽媽勳章

見到好多人不可理喻,人地老公都走左啦,仲要比呢班人話,痴痴地

象牙宮

olivia30003 發表於 21-1-4 12:15
呢啲係你哋大人甘寂寞,要週圍去,關人乜事

塞左返學,咁d家長咪唔會帶到去街囉!當然大人問題多,無話醫生錯晒

男爵府

xl_bigbig_b 發表於 21-1-4 12:33
要怪,就怪D帶仔女行街、食飯、遊山玩水睇紅葉四圍去果D家長,係家長問題
...

贊成你講法日日FB見到d朋友去踩單車丶睇紅葉、踢波、釣魚、氣功班、風水班⋯⋯⋯乜都有!唔自律好難搞真係好想舉報佢哋

公爵府

Klly1983 發表於 21-1-4 12:22
宜家d遊樂埸設施都封閉, 有什麼地方好去?

離島,踩單車,釣魚,食飯,沙灘,商場,反正日日唔同地方,唔同玩法。。

大宅

vivibabyvivi 發表於 21-1-4 11:13
呢頭唔俾返學,嗰頭啲人咪繼續出去happy! 咁點計先?

學校仲安全過去街。做好防疫己經可以。唔係要等到O個案?再等下一年度開學??

珍珠宮

無話可說 發表於 21-1-4 11:25
停課,但跟家人食雪糕,去行街行商場,去朋友屋企開大食會,咁點社交距離呀? 原來天下醫生個腦都 ...

咁佢只能做到呢d嘢姐,咁無得一條措施寫包單,始終最重要係靠大家自律。停課目的係減少學生之間相互接觸,一個學生同時代表一個家庭嘛。停課,部份業界停業都係想大家多留係屋企,少d出街食飯消遣聚會,無人叫你停課但走去gathering 喔。
政府措施同埋市民自律係環環相扣,但政府乜都唔做,到時學校大爆發,咪一樣鬧爆?!一係簽免責同意書,想返學就返學,但感染佐不責怪埋怨任何人,學校及政府。

珍珠宮

開心吸收勳章

tong831 發表於 21-1-4 11:16
以前我鍾意佢,而家勁憎佢!

難怪d人見佢喪夫咁開心,唔好問點解? ...

真涼薄!啲家長唔守規矩關張醫生咩事?

首頁
23456...16

尾頁

跳至