懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ASP2019 發表於 21-1-27 21:39
後生不是原罪,green既醫生在婦產科睇証應該有助產士傍住,問題應該不大。但入到手術室表現如何,是另一件 ...

係,不能為個以後不再見既人動氣

大宅

ASP2019 發表於 21-1-27 21:39
後生不是原罪,green既醫生在婦產科睇証應該有助產士傍住,問題應該不大。但入到手術室表現如何,是另一件 ...

喺私家生存到就唔會喺公立啦!一考到牌出去份糧都大過佢啦!所以都唔知點解D人對公立咁有期望,上一代稍有醫德(但態度都係惡劣)果班都退咗休啦,頂多有時返去客吓串。

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-27 21:47
果晚照陰超,照完唔知點解果個醫生好似伸手指入陰道入少少,用少少力按一按咁
其實我都唔係話後生係罪既, ...

可能佢驚講錯,或者佢唔肯定你的diagnosis.
因為佢需要senior 嚟double check / counter sign

大宅

Nbs 發表於 21-1-27 21:39
傻豬,夜晚照當然係trainee / 最junior 嗰個啦,senior D 嗰個點會第一個走出嚟收症。除非佢路過又超好人 ...

哈哈⋯你估個個都明咩!半夜收症 houseman/ fellow無誤,唔係超緊急嘢,ward manager 都唔會call first call囉!係班唔知醫院運作既人先係咁話公立有保證乜乜乜⋯⋯仲大大聲出嚟講有留底可以直上產房,把鬼咩?!

男爵府

MonieCora 發表於 21-1-27 21:22
佢地知聯合地獄,唔想去聯合咪呃其他人去聯合囉!唔會增加佢果邊聯網負荷嘛!
...

講開又講,住九龍既同事又選擇公立醫院既首選通常係QE,次選廣華、再來先到聯合。

男爵府

MonieCora 發表於 21-1-27 21:56
哈哈⋯你估個個都明咩!半夜收症 houseman/ fellow無誤,唔係超緊急嘢,ward manager 都唔會call first ca ...

有見過houseman搞唔掂個大出血call 2輪先有人應機

珍珠宮

Nbs 發表於 21-1-27 21:56
可能佢驚講錯,或者佢唔肯定你的diagnosis.
因為佢需要senior 嚟double check / counter sign
...

係啊,當時姑娘都係咁同我講

大宅

bsg 發表於 21-1-27 21:58
有見過houseman搞唔掂個大出血call 2輪先有人應機

不是新聞,呢啲都係小事,配到血無問題,照輸住先,加埋gel⋯可以等架(對佢哋嚟講)

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-27 21:59
係啊,當時姑娘都係咁同我講

事情就係唔夠經驗 make 唔到 judgment 囉

大宅

ASP2019 發表於 21-1-27 21:56
講開又講,住九龍既同事又選擇公立醫院既首選通常係QE,次選廣華、再來先到聯合。
...

正常都係會揀龍頭醫院先既,配套好丫嘛,佢地話⋯⋯⋯ 無技能既人,個場幾靚有咩用呢?

水晶宮

回覆樓主:

Haha 其實我哋應該開個公家爆料post
我哋唔好騎劫樓主個post 喇

男爵府

MonieCora 發表於 21-1-27 21:53
喺私家生存到就唔會喺公立啦!一考到牌出去份糧都大過佢啦!所以都唔知點解D人對公立咁有期望,上一代稍有 ...

價值觀唔同啩。

身邊不少人唔係負擔唔到私家,佢哋選擇去公立醫院生產係覺得:
1 順產緊係去公立 (本人覺得順產更加需要自己信任既醫生,因為充滿變數,如要吃全餐,安排都會快d和d。順產成功既話,下陰要剪,手勢應該比較有保障。)

2 都係住幾日啫 (係,呢幾日係我一生的珍貴回憶,我希望我老咗都仍然有這開心記憶。入到手術室有自己信任既醫生,安心又放心,我完全百份百把自己生命交給醫生。當然,有老公陪產也值得開心。)

3 留返錢比小朋友用、請陪月、買嘢補身等等(人人家庭環境不同、用錢觀念也不同,我好尊重和明白。)

大宅

ASP2019 發表於 21-1-27 22:12
價值觀唔同啩。

我見通常原因3果班最後都請個平既陪月然後呻到葉都落,有時唔係冇錢/負擔唔到,係價值觀問題,死度爛度縮到盡

我完全認同你1同2既諗法!

男爵府

MonieCora 發表於 21-1-27 22:02
正常都係會揀龍頭醫院先既,配套好丫嘛,佢地話⋯⋯⋯ 無技能既人,個場幾靚有咩用呢?
...

你講得啱,有個朋友在公立醫院做手術室護士,同我講過,咩醫院既硬件都係一樣,係醫生和其他醫護人員令事件不一樣。
如果係私家生,私家婦產醫生一般有合作無間既麻醉科醫生,所以選擇咩私家醫院都ok,最緊要係醫生好。

大宅

Nbs 發表於 21-1-27 22:06
Haha 其實我哋應該開個公家爆料post
我哋唔好騎劫樓主個post 喇

收口⋯⋯⋯

大宅

ASP2019 發表於 21-1-27 22:20
你講得啱,有個朋友在公立醫院做手術室護士,同我講過,咩醫院既硬件都係一樣,係醫生和其他醫護人員令事 ...

係,揀啱醫生重要過揀啱醫院!但公立係無得揀

男爵府

MonieCora 發表於 21-1-27 22:20
我見通常原因3果班最後都請個平既陪月然後呻到葉都落,有時唔係冇錢/負擔唔到,係價值觀問題,死度爛度縮 ...

哈哈,我buy你:
"死度爛度縮到盡 "
呢句

別墅

koizaki 發表於 21-1-26 15:55
本身34週左右係私家照已經知道bb打橫,醫生話都仲有機會會轉返落去。

等到36週4去聯合做產檢,同左醫生講 ...

同我係屯門醫院嘅experience 一樣
私家寫哂reference letter 比我比政府
但政府堅持只摸肚,仲話轉左頭

最後我都係揀係私家開刀

別墅

ASP2019 發表於 21-1-27 22:12
價值觀唔同啩。

1依個真係絕對認同
順產每一刻都有好多變數
聽過太多係公立食全餐要等好耐嘅case

男爵府

Itshk1 發表於 21-1-27 23:27
1依個真係絕對認同
順產每一刻都有好多變數
聽過太多係公立食全餐要等好耐嘅case

最神奇既係有啲講縫完再拆然後發炎,有堆人仲講好彩公家生先咁平找數,其實可能搵個信任的醫生未必會發生縫成40分鐘囉

而3真係慳到盡我都好認同,識個前同事真係慳到盡,住頭等平一平但食全餐完傷口發炎,又話陪月貴比幾萬人賺叫99同阿媽幫手,但湊唔掂最後一鑊泡,其實又唔係生十個八個個d錢應使得使啫

首頁

尾頁

跳至