時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yan_yan_mummy 發表於 21-2-10 10:39
樓主宅心仁厚,我見「勇武」二字,再睇到20歲,坐緊石壁,應該所犯罪行不輕,內文亦冇提到佢直斥黑暴罪行 ...

罪犯最後悔通常係自己太唔小心俾人拉到

而唔係自己犯法

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

熊熊老婆 發表於 21-2-10 10:21
我啲同事黃老師咪就係表表者囉!
到今時今日,經濟一啲都冇受到影響,仲繼續高床軟枕、高薪厚職!佢哋嘅仔女繼 ...

其實我都唔明啲所謂和理非有幾高尚, 佢地根本就偏激到一個點

我依家同你一樣, 返工盡量唔參與同工作無關或者生活事嘅話題, 因為我公司有超過80%嘅同事係YC, 佢地覺得中國所有嘢都唔好, 依家俾人打壓緊, 但係又會聽到佢地淘寶啦, 炒股票啦, 仲要係炒國內股.

另外莫講話學生思想單純, 我有個同事三十歲人, 思想都係成個中學生咁, 日日話俾人打壓無言論自由, 但係日日仲喺社交網站轉埋晒啲文宣; 成日都話前路茫茫, 好迷惘喎, 但係又唔覺得有咩改變過喎, 香港就係有一班呢啲日日妄想症發作嘅人搞到唔知似乜囉.

有一個仲搞笑, 成日讚台灣點好, 香港同中國點衰, 又試過喺公司貼文宣, 但係依家成日走去做檢測喎, 呢啲係咪精神分裂?

水晶宮

熊熊老婆 發表於 21-2-10 08:44
https://std.stheadline.com/daily/article/2333099/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%B0%88%E8% ...

信住一成先啦~

公爵府

牛年勳章

SU213 發表於 21-2-10 10:44

我依家同你一樣, 返工盡量唔參與同工作無關 ...

我啲同事都係咁講!成日話台灣係東方嘅典範因為佢哋嘅總統係一人一票選出嚟!所以台灣人好幸福,好羨慕佢哋喎

水晶宮

SU213 發表於 21-2-10 10:44

我依家同你一樣, 返工盡量唔參與同工作無關 ...

根本就從來冇和理非!唔好以為係咁講就可以麻醉曬全部人,信佢哋真係好理性!呸!

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

huiwo太太 發表於 21-2-10 10:24
因為有人教佢地唔好認罪,會有律師幫佢地。佢地又天真相信律師免費幫佢地。
...
有時天真唔可以做藉口, 做得勇武, 出得去衝, 我唔係好信真係天真囉

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-2-10 10:49
我啲同事都係咁講!成日話台灣係東方嘅典範因為佢哋嘅總統係一人一票選出嚟!所以台灣人好幸福,好羨慕佢哋喎 ...

但係佢地又唔會講台灣入萊豬喎, 又唔知蔡腫桶幾年前要人投票到佢滿意為止喎, 幾咁民主

男爵府

20162016 發表於 21-2-10 10:52
根本就從來冇和理非!唔好以為係咁講就可以麻醉曬全部人,信佢哋真係好理性!呸!
...

從來都係覺得所謂和理非都係一班小人啦, 敢做唔敢認嘅縮頭烏龜

公爵府

回覆樓主:

So call和理非,推/支持人哋出去衝果班先最賤

琥珀宮

回覆樓主:

冇感覺,睇長遠。

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

人誰無過 過而能改 善莫大焉~

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

redhot 發表於 21-2-10 09:18
你真係好人,對人寛容。我就冇你咁大量,你知唔知我諗到咩呀?佢地而家比人捉咪話後悔囉,如果走得甩,肯 ...

我同你諗法一樣

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

20162016 發表於 21-2-10 10:52
...

所謂和理非,我覺得根本就邪教傳道者,不停洗人腦等人是非不分

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 21-2-10 10:41
你個仔好幸福,有你呢個家長!

我仔當時都幾慘架,喺學校比黃同學杯轕、比黃老師整蠱,評估夾硬扣佢雙重分,超賤!

珍珠宮

立夏 發表於 21-2-10 10:43
罪犯最後悔通常係自己太唔小心俾人拉到

而唔係自己犯法

絕對是這樣!

公爵府

牛年勳章

redhot 發表於 21-2-10 12:02
我仔當時都幾慘架,喺學校比黃同學杯轕、比黃老師整蠱,評估夾硬扣佢雙重分,超賤!
...

完全明白呀!我身邊的黃老師都係咁㗎
同你仔仔講聲:佢好叻仔,姨姨支持佢!

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 21-2-10 12:05
完全明白呀!我身邊的黃老師都係咁㗎
同你仔仔講聲:佢好叻仔,姨姨支持佢!
...

我真係好嬲!原本我都覺得自己唔係mean嘅人,我覺得每人都應該有思想自由,黃思想只是立場不同,大家應該都可以和平共處。

但原來唔係囉,我先係真正嘅天真!學校啲黃老師,只要搵到丁點位入,就而得將我仔置諸死地!自問我仔由細到大都循規蹈矩品學兼優,只不過立場不同就要將佢置諸死地,你話呢啲人係咪唔可以原諒?!好彩上天總會眷顧好人,我仔最終入到英國最名嘅大學,注定同佢地呢幫人唔同level!而我,從此以後都唔會對呢種人咁包容!!!因為佢地其身不正,自己都唔尊重自己嘅身份,唔配被人尊重!

公爵府

牛年勳章

redhot 發表於 21-2-10 12:16
我真係好嬲!原本我都覺得自己唔係mean嘅人,我覺得每人都應該有思想自由,黃思想只是立場不同,大家應該 ...

恭喜你呀!仔仔可以咁似咁堅持,唔會因為驚被孤立而同流合污!
我就冇咁好彩喇!我都因為咁而被學校高層針對,希望今年可以轉工成功 !

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 21-2-10 12:20
恭喜你呀!仔仔可以咁似咁堅持,唔會因為驚被孤立而同流合污!
我就冇咁好彩喇!我都因為咁而被學校高 ...

你係成年人,都尚且有此遭遇,何況一個學生仔?!呢幫人真係衰!嚟緊新一年希望你事事如意,心想事成,搵到一間更好嘅學校!

子爵府

回覆樓主:

以前做父母好擔心啲子女學壞,而家啲父母仲擔心多一樣,就是驚佢哋被洗腦,走出去做暴徒,前年我那黃絲仔,逢遊行都參與,我擔心到不得了

首頁

尾頁

跳至