自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

我爸爸過身時細女3歲多,佢一啲都唔驚,好有愛咁不停同公公祈禱,希望佢係天堂非常開心,出殯儀式一直跟住我一齊家屬謝禮躹躬。家姐同表弟用紙寫下好多祝福語放在公公官木內。
好感恩,全過程只有愛,所有小朋友完全唔驚
其實可能怕嘅係大人

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Bbpig2014 發表於 21-2-23 11:05
點解會見到入袋? 公立醫院係請家屬離開之後, 先做打包, 莫講話入袋, 就算打包過程都吾會見到。

同意,個post 怪怪地,唔好太認真!

男爵府

回覆 Ononluk 的帖子

我地係一家大細去殮房喎, 因為大家都見唔到佢最後一面, 只能第二日在殮房見.

水晶宮

CatCen 發表於 21-2-23 10:05
老爺走左,細女已經向醫院睇住搶救、死亡、最後一面嘅過程。跟住幾日距理解唔到成日問:“點解爺爺個樣甘? ...

咁你唯有比多啲正面信息個小朋友啦

伯爵府

2r6x32 發表於 21-2-23 10:38
我老爺幾年前心臟病發在家失救,過左身兩日才被我同先生發現,當時正值嚴夏,遺體已發臭,當日我老公入睡房 ...

去到呢D比較極端情況,不去看較好。但做仔,無計,點都要睇下是否自己親人要去確認。

男爵府

老爺走左,細女已經向醫院睇住搶救、死亡、最後一面嘅過程。跟住幾日距理解唔到成日問:“點解爺爺個樣甘? ...

趁機教埋阿女咩係生老病死,雖然未必即刻明白,起碼唔會有恐懼,係唔錯既教材,另外希望往生者早登極樂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔比佢去?你自己話事喇

侯爵府

我忌陰,細個去靈堂感覺好唔妥,成人都盡量避.

子爵府

你所講嘅過程由救護車去到醫院離世,我都經歷過!但係打包同埋入袋唔會見到

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我記得我好細得六、七歲嘅時候,外婆患重病,響醫院住嘅時候家人帶我去探望,當時外婆插晒喉昏迷緊,我見到好驚,我d家人係咁推我埋外婆度,叫我嗌外婆。當時我驚到咩都唔肯講,仲要比家人鬧,話外婆咁錫我,我竟然唔肯行埋去同叫佢!
呢件事一直都成為我一件童年陰影,之後外婆好番出院,我都好孝順佢,大個之後我都理解大人當時係怕外婆冇機會再見到我,不過我真係好唔明點解d大人要迫小朋友咁做?!!

珍珠宮

唔好以為四歲就唔識, 教亞女正式向爺爺告別.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

樓主一直冇解釋,點解要小朋友去殮房。。。其實樓主係咪有啲誤會?係去殯儀館,唔係去殮房?

我自己就當然唔想小朋友去殯儀館、醫院呢啲地方,但係咁親既親人一定要去囉。千奇唔好反對,要顧及老公感受,殮房呢方面我相信係你誤會了,如果唔係,平心靜氣,好好解釋佢聽,其實小朋友冇必要去喎。

公爵府

回覆樓主:

迷唔迷信?有指小朋友未到起運歲數絕不能去大酒店、墳場等地方,否則會影響運程。
寧可信其有,小朋友仲細,天靈蓋都未生好,而且根本唔會學到d乜嘢或參透d乜,成日話孝道同心意,多餘啦。

伯爵府

KUDOS 發表於 21-2-23 14:37
我記得我好細得六、七歲嘅時候,外婆患重病,響醫院住嘅時候家人帶我去探望,當時外婆插晒喉昏迷緊,我見到 ...

同情你~
其實小朋友驚是正常,真係要孝順,都唔駛逼小朋友咁做。

侯爵府

KUDOS 發表於 21-2-23 14:37
我記得我好細得六、七歲嘅時候,外婆患重病,響醫院住嘅時候家人帶我去探望,當時外婆插晒喉昏迷緊,我見到 ...
同感,我細時途經點白蠟燭的門口都好驚,直至三十幾歲後先唔驚

d大人安排細路去,就主觀覺得全部細路都唔會驚,否則是不近人情。

珍珠宮

你想講殮房定靈堂呀? 正常唔會去殮房參加儀式喎

大宅

回覆樓主:

瞻仰遺容唔太適合

別墅

魚兒小寶貝 發表於 21-2-23 14:40
樓主一直冇解釋,點解要小朋友去殮房。。。其實樓主係咪有啲誤會?係去殯儀館,唔係去殮房?

我自己就當然 ...

系去殮房隔離嘅禮堂搞個簡單儀式,但系我豬隊友系寶媽男一定會聽距媽,俾個女睇爺爺…………

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

太細會有陰影

子爵府

好唔合理

睇到搶救唔出奇
但冇可能睇到入袋

殮房係認遺體
唔使全部人去
儀式係大酒店做

首頁
23456...9

尾頁

跳至