自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

MC媽 發表於 21-3-24 11:41
其實我都好想知復必泰稀釋嘅時候,工作人員係咪要同時喺一個負70度嘅環境入邊進行稀釋?
如果唔係,疫苗一 ...

有清晰指引,而且步驟其他藥都有探用,係細節唔同

稀釋前先解凍,解凍過程都有分,過程分別亦說明解凍後有効時間

美國fda文件如下,但聽說因應儲存同運送細節,藥廠會調整控溫包裝,所以各國收貨時解凍程序會有少許分別
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.fda.gov/media/144413/download&ved=2ahUKEwjzpIDN7sfvAhWRv5QKHV_XBggQFjABegQIAxAG&usg=AOvVaw0PLWFdDLqxA8VHuUW4TFyW

子爵府

dimdimfafa 發表於 21-3-24 10:28
搵藉口逼人第2針打科興,同鳳梨有蟲,龍蝦質檢問題一樣

唔禁又鬧搵香港人條命較飛,真係龍門任你搬

子爵府

MM2H 發表於 21-3-24 11:46
有清晰指引,而且步驟其他藥都有探用,係細節唔同

稀釋前先解凍,解凍過程都有分,過程分別亦說明解凍後 ...

唔知香港有冇跟足,不過今次藥廠話停,我覺得應該都係驚安全性有問題。希望快啲換過另外一批嚟香港。

侯爵府

MM2H 發表於 21-3-24 09:53
包裝有問題,從德國上機到港,再拆裝儲存,都幾個星期,澳門批次又未必同香港嘅,好奇係咩包裝問題
...
就係香港政府都收到供應商通知所以先會停打,可能係同一批次。奇怪德國貨出晒名把關嚴緊,咁都有問題😥

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Lilyforest 發表於 21-3-24 11:49
就係香港政府都收到供應商通知所以先會停打,可能係同一批次。奇怪德國貨出晒名把關嚴緊,咁都有問題&#1285 ...

報導話係澳門發現有封蓋瑕疵,聯絡供應商,建議先停用,未有細節,不過就係好奇樽蓋有問題

希望盡快解決,澄清問題吧

子爵府

白毛毛 發表於 21-3-24 10:07
包裝有問題但不涉及安全,咁就要停?難明。
好彩我區個中心好full,book唔到早期,仲未打。
...

可能驚有人折開個加左D料入去就大劑。check 清楚是好事。

子爵府

baobao520457 發表於 21-3-24 09:31
暫停接種,甘已經打著第一針的點算

新冠肺炎.最新|香港暫停BioNTech復必泰疫苗接種

老人家之前催我约,我约復必態幾個星期後才打,當中再觀察下。最近同佢地有共識取消。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MC媽 發表於 21-3-24 11:41
其實我都好想知復必泰稀釋嘅時候,工作人員係咪要同時喺一個負70度嘅環境入邊進行稀釋?
如果唔係,疫苗一 ...

不是!要先拎出解凍到幾度先才稀釋

水晶宮

大宅

sweet__heart 發表於 21-3-24 10:31
政府講咗第二針可以打科興,唔會白打第一針
打左第一針復必泰既,穩陣起見等第二針較好,溝針數據太少,風險未知

首頁

尾頁

跳至