自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我估係私營室內地方有私人員工監管帶口罩所以開放吧。沙灘、戶外那些無人睇場,外國人又愛去,好多唔帶口罩。但體育處所好似部分已開。泳池冇可能開,口水鼻涕交流。圖書館不清楚,可能驚病毒經書籍/膠書套傳播又清潔得不乾淨所以唔開。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

遊樂場開返既話, 你會唔會帶枝野消毒完先玩? 而且冇可能派人一個鐘/幾個鐘清潔一次
而且都仲算係疫情, 我覺得都忍左成年, 忍多陣啦, 為左玩而有機會不幸中招真係

收費既你可以㨂去/唔去, 去郊野公園野餐踩單車都得, 最緊要大家保持清潔啦

男爵府

呢個Facebook page係咪康文署㗎?唔知喺度反應有冇用呢?

公爵府

aidan08 發表於 21-3-28 11:18
康文署咩玩法?
海洋公園、迪士尼開返曬好耐。坊間收費playroom亦已經開返曬。學亦可以返,幼稚園基本上九 ...

可能是主題公園同playroom嗰啲易控制人數吧!沙灘唔知可以點控制,之前攔晒啲人整爛啲封條都要闖入去。

琥珀宮

康文署咩玩法?
海洋公園、迪士尼開返曬好耐。坊間收費playroom亦已經開返曬。學亦可以返,幼稚園基本上九 ...

試吓1823投訴。

珍珠宮

我覺得有機會等假期後先開

伯爵府

康文署咩玩法?

Support
擺明偷懶

伯爵府

TMC3012 發表於 21-3-28 14:09
遊樂場開返既話, 你會唔會帶枝野消毒完先玩? 而且冇可能派人一個鐘/幾個鐘清潔一次
而且都仲算係疫情, ...

收費嘅可以揀去定唔去,難道政府的唔係都可以揀去定唔去嗎?

問題唔係忍唔忍多陣,而係世界疫情來講,係短期內都無法清零。政府都要評估疫情緩和時比市民回復正常生活,事實係大部分市民現在已經敢外出,政府唔開放公共遊樂場,市民只係湧去其他地方,因為政府另一方面又比私營設施開放。

郊野公園、單車徑唔係每區都有,唔係每個市民都方便去,尤其無車,要依賴公共交通的市民。有年幼子女的家長會很明白屋企附近遊樂場的重要性。小朋友困咗咁耐,疫情緩和咁耐,其他設施都開返,唯獨遊樂設施唔開,實在對有年幼子女的家長非常不便。

政府如果真係有為大眾諗過,一定會有辦法,令市民可以在較安全情況下享用呢D設施,而唔係就咁關閉。

大宅

aidan08 發表於 21-3-28 14:32
收費嘅可以揀去定唔去,難道政府的唔係都可以揀去定唔去嗎?

問題唔係忍唔忍多陣,而係世界疫情來講,係 ...

認同,根本公園設施要開番啦

琥珀宮

aidan08 發表於 21-3-28 11:31
我當然明啦,但講唔通吧?
即係有錢先好去玩?
其實現在疫情已經緩和,好多收費遊樂設施已經開返,免費遊 ...

開公共遊樂設施,要限制人流做記名預約,應有難度,要額外系統開發及行政支出,在政府現有資源下,比較其他事項不是緊急。

珍珠宮

康文署咩玩法?

我估因為果D追蹤到

伯爵府

木土土 發表於 21-3-28 14:37
開公共遊樂設施,要限制人流做記名預約,應有難度,要額外系統開發及行政支出,在政府現有資源下,比較其 ...

公共遊樂場永遠都不會是緊急,是否一日未凊零,永遠不用開放?其實我呢D小市民好明白事有先後,我亦不是疫情未緩和或剛緩和下就衝出來嘈!只是覺得現在是時候吧!

仲有,觀鳥園、動物園,其實好易控制人流,不開放好難說服市民唔係因為懶!

相信康文署因疫情都好多人員投閒置散咗好耐,呢D都係市民有權使用的資源吧?有難度就不想想方法做,難怪愈來愈多人對政府不滿!希望政府唔好再令本身好想支持社會安寧,支持政府施政的人也累積怨氣!

侯爵府

aidan08 發表於 21-3-28 13:44
如果真係咁,而家應該會大量市民已經唔理嗰D弱弱的膠條,衝咗入去玩啦!
事實係絕大部份遊樂場都無市民唔 ...

唔知你住在那區,我眼見不少小朋友在附近公園,遊樂場玩,膠條對他們來說並無作用

珍珠宮

好媽媽勳章

圖書館仲未開晒,仲要下午一點先開,廢政府緃容康文署偷懶蛇王,係咪以後都吾駛做淨出糧?

子爵府

口水包包 發表於 21-3-28 11:56
你係咪未見識香港人既野蠻 到爆疫情時。呢班人就係千夫所指。 玩玩 ...

香港人野蠻。低下層更野蠻,更唔講道理。

伯爵府

yeunghung 發表於 21-3-28 14:49
唔知你住在那區,我眼見不少小朋友在附近公園,遊樂場玩,膠條對他們來說並無作用
...

我住港島,基本上真係無見到有人衝入遊樂場玩,山頂見過一次,但好快有職員走出來封返D膠條。

我過九龍好多次,真係無見到有人在遊樂場玩。

大家可以報告吓當區情況。

我跑馬地區一次都未見過。

子爵府

回覆樓主:

有收費的健身群組都爆啦,政府個D如果開,D人又唔肯登記安心出行,又要比假資料,又唔肯打疫苗,停擺全民檢查又唔得,咁味要爆几多次才可以抗疫成功,開好容易,疫情再爆誰負責,唔同受感染永遠只會發生喺人地,無机會喺自己嗎?!

侯爵府

回覆樓主:

你看一下歐美情況,他們地方大,人口密度少,但疫情不斷,原因是甚麼明顯易見,就是不理勸喻要聚會,無保持社交距離,香港人戴口罩係有作用,但人口密度高,每次放鬆限制都出現群組感染,政府會博嗎?

男爵府

回覆樓主:

同意

琥珀宮

aidan08 發表於 21-3-28 14:48
公共遊樂場永遠都不會是緊急,是否一日未凊零,永遠不用開放?其實我呢D小市民好明白事有先後,我亦不是疫 ...

你講已開放既海洋公園、迪士尼、收費playroom、學校,全部都有記名可追查到訪人士,而不是只做人流管制。
現時疫情好轉,可能唔想假期失控,相信長假期後政府亦會續步考慮再放寛。

首頁
23456...9

尾頁

跳至