自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

大宅

大力大力 發表於 21-3-28 22:17
我相信如果本身係黃色、相信會比較多朋友走?

我反而覺得係睇歲數,3頭-中個班,小朋友得幾歲人仔,呢班多d想為仔女去外國?我有2個藍朋友都係呢個原因走。黃人睇fb都有見到幾個走,不過係咩原因就唔知了。留低既人一定多過走既人架喇,不過亦唔係冇人走咁囉~

大宅

fmf903 發表於 21-3-28 20:49
不談政治,咩顏色的都有人走。
通常走得都係有錢的。
對於我來說,最重要一家人一齊。

要清楚點解樓價不跌,其中一個可能原因,美國的中企被退市,部份在美的華人回家了,其中落户香港,究竟這有什麼啟示?

水晶宮

2024勳章

daijuju 發表於 21-3-28 22:25
https://www.rfi.fr/tw/%E4%B8%AD%E5%9C%8B/20210221-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%A6%96%E7%8F%BE%E4%BA%BA%E5%8 ...

其實一直都有人走,也有人入
呢個報導唔夠全面,應該對比一下歷年移入移出人口,才有參考價值

男爵府

lawiskcyu 發表於 21-3-28 22:32
要清楚點解樓價不跌,其中一個可能原因,美國的中企被退市,部份在美的華人回家了,其中落户香港,究竟這 ...

無限QE係其中一個原因。

男爵府

通常走得都係有錢的。

我就係你講果種,兩個月後走,有男家親戚,不过冇諗住揾人幫手

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

父母仲未仙遊既話,諗吓就算,唔會真係走,我哋放唔低佢哋... 尤其是依家出入境咁難,分隔兩地已經好難回復到以前咁話飛就飛想見就見... 我假想過,如果touchwood父母突然出大事病危/仙遊,我即刻返來香港都要隔離14/21日先至見到佢哋甚至見唔到... 個情景,我接受唔到囉... 會超級後悔...

男爵府

sheepsheepvo 發表於 21-3-28 22:32
我反而覺得係睇歲數,3頭-中個班,小朋友得幾歲人仔,呢班多d想為仔女去外國?我有2個藍朋友都係呢個原因 ...

係,你呢個係最大原因我身邊啲人走,大家都係為小朋友走,感覺香港未來發展前景唔太樂觀,加上唔滿意香港教育,所以提早過去讀書。 但又唔想只俾小朋友自己過去,所以最後全家一齊走。
我同我老公討論過,如果唔係有個女,我哋都唔會plan 移民。 因為香港搵錢一定多過我哋返過去果邊。

男爵府

hfl2000 發表於 21-3-28 22:38
父母仲未仙遊既話,諗吓就算,唔會真係走,我哋放唔低佢哋... 尤其是依家出入境咁難,分隔兩地已經好難回復 ...

同意

伯爵府

czl115 發表於 21-3-28 21:05
我周圍都無人走
x2

子爵府

回覆 testher 的帖子

我身邊嘅黃同事冇一個走,可能冇本事卦

男爵府

ryan_mami 發表於 21-3-28 20:55
唔係話好多想回流嗎

好多老既回流左用緊香港醫療

珊瑚宮

回覆樓主:

講真, 身邊唔覺多左人移民
要走的親戚朋友,因為黑暴, 決定移民, 亦有去年已經走了。
反而因為疫情, 有朋友講明唔會諗移民, 因為個d先進國家抗疫能力, 佢真係怕怕。

公爵府

2024年龍年勳章

好似分手咁,要走就走,唔好番轉頭,順便祝你離開香港以後一切順利

水晶宮

capricornbb 發表於 21-3-28 21:05
如果係真有錢人移民,唔會有咁大障礙,去邊度拿咩護照都可以啦!(香港富豪有外國護照,都依舊留喺香港工 ...

冇錯,唔中意香港就走吧,但真係唔好再破壞個香港,各自各精彩

琥珀宮

gilgil39 發表於 21-3-28 22:28
点解阿伯後悔吾回流?

佢係視頻訪問中冇解釋。

大宅

testher 發表於 21-3-28 22:38
係,你呢個係最大原因我身邊啲人走,大家都係為小朋友走,感覺香港未來發展前景唔太樂觀,加上唔滿意香港 ...

上年移民係hot topic, 我地都有諗過下既。原因不外乎個邊屋大,教育制度好d, 同埋未試過住外國嘛,咪幻想下囉 不過諗番現實問題,香港搵錢多,親朋戚友又係香港,冇勇氣拔根重新黎過呢。唯有同自己講兒孫自有兒孫福,自己都係高壓學習環境大,當係磨練囉

男爵府

sheepsheepvo 發表於 21-3-28 22:53
上年移民係hot topic, 我地都有諗過下既。原因不外乎個邊屋大,教育制度好d, 同埋未試過住外國嘛,咪幻想 ...

係,如果無係外國住過,要移民過去真係需要好大勇氣,而且香港搵錢確係比外國容易得多。

珍珠宮

czl115 發表於 21-3-28 22:17
有句話叫人以類聚,物以群分
某圈子梗係多人走,仲有D話要走,但講左咁耐都未走,仲要繼續忍受獨裁政府, ...

人為財死,鳥為食亡。

當初移左民就等於選擇了一個更好的家園,後來放棄香甜自由的空氣而回流烏煙瘴氣的香港,寧願出賣自己的自由和人權留係香港吞聲忍氣,摣頸就命,挨到五勞七傷,可見外國搵食艱難,還有苛稅猛於虎。

大宅

通常走得都係有錢的。

同你諗法好相似!自問無財力、無家底,亦唔想為走而走,令小朋友變成係外國底下階層嘅環境下成長,自己細個屋企都窮,完全明白果種心態係會令小朋友唔開心

身邊算多人走,自己都動搖過,因會走嘅人講到繼續留底好似害左個小朋友咁,但自問無勇氣,加上放唔底父母,好同意係邊都好一家人開開心心最緊要,只係成日聽埋啲非走不可嘅言論有時都會受到影響,心情down down 地!

希望我哋繼續留底香港嘅小朋友都可以快樂成長,將來可以吐氣揚眉,唔係一定要拎住外國passport嘅先矜貴

2849    發表於 21-3-30 10:51

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

czl115 發表於 21-3-28 22:33
其實一直都有人走,也有人入
呢個報導唔夠全面,應該對比一下歷年移入移出人口,才有參考價值
...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200218/mobile/bkn-20200218164516662-0218_00822_001.html

https://m.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20210219/s00002/1613673882294/%E6%B7%A8%E7%A7%BB%E5%87%BA%E4%BA%BA%E6%95%B83-98%E8%90%AC-%E6%94%BF%E5%BA%9C-%E8%88%87%E7%A7%BB%E6%B0%91%E4%B8%8D%E5%90%8C-%E5%AD%B8%E8%80%85-%E6%95%B2%E9%9F%BF%E8%AD%A6%E8%99%9F-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%87%89%E6%AD%A3%E8%A6%96

年份/香港居民淨移出人數:

2012/41,600
2013/17,900
2014/15,700
2015/5500
2016/6100
2017/24,300

資料來源:政府統計處

2019年接近4萬,2020年2萬多

有升幅,同以往香港政經比較動盪嘅時期差不多

果個5萬幾數字,可能係2020-2021年度加埋總數呱

睇吓以下報導嘅統計,都好好笑,但有人信

https://www.rfi.fr/cn/%E6%B8%AF%E6%BE%B3%E5%8F%B0/20210112-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%95%B8%E6%93%9A%E9%A1%AF%E7%A4%BA%E5%9C%8B%E5%AE%89%E6%B3%95%E5%BE%8C%E5%87%88%E5%87%BA%E5%A2%83%E4%BA%BA%E6%95%B8%E8%87%B3%E4%BB%8A%E9%80%BE13%E8%90%AC%E4%BA%BA

首頁
23456...18

尾頁

跳至