自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

tahnee 發表於 21-5-26 11:11
迪士尼有年票架嘛

完全同意,哩樣真係豐儉由人.買佐年票,窮游只須時間同車$…

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

即唔係無錢囉!! 何必咁認真.

伯爵府

飛短流長 發表於 21-5-26 11:26
打錯字

我想講係嗰啲資助,要係非公屋及沒有資產人申請
呢個社會有好多有錢扮窮,亦有窮扮有錢,好似之前BOYZ 個個張致恆咁,如果你D朋友窮仲要過奢華生活,你更加唔好借錢俾佢

珍珠宮

飛短流長 發表於 21-5-26 10:42
我身邊有幾個咁嘅女仔朋友,已經幾年冇做嘢

生完之後順理成章唔做,但唔係因為小朋友冇人照顧,有工人,純 ...
其實佢地本身有啲錢的,只係咀邊呻窮等你地SIN MO下佢姐...我有個朋友,佢一結婚己無做野,但佢可以好多錢可以使的,到佢離了婚都無做野,佢有個女要養,老公只比一萬元,己搬走了,甘佢要比女兒的食用,因為己成年了,仲有佢啲消費,煙仔其中一樣,佢可以唔使擾錢的,我問過佢,佢話以股票為生...我好配服他的...

珍珠宮

飛短流長 發表於 21-5-26 11:26
打錯字

我想講係嗰啲資助,要係非公屋及沒有資產人申請

咁係咩政府資助
政府資助課程、政府專利資助計劃、政府資助中小企計劃.... n咁多樣政府資源,合資格申請無問題㗎

珍珠宮

飛短流長 發表於 21-5-26 11:02
真係識咗好多年
10幾年

專登開帖聲討人地算朋友咩?
可能有被動收入不同你講

象牙宮

飛短流長 發表於 21-5-26 11:06
唔係,我意思佢會講話自己窮到要自己整

因為真係識咗太多年,係疫情少啲見,但係佢哋嘅行業全部都係疫情 ...
其實你想表達咩?
人懶都唔關你事架!
上網開post係咁數人,
重話係好朋友?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

可能股票市場賺唔少呢!

象牙宮

2024年龍年勳章

生完之後順理成章唔做,但唔係因為小朋友冇人照顧,有工人,純 ...

有錢可使, 無問題呀

子爵府

可能人哋其實好有米你唔知呢! !

我覺最緊要人哋老公肯養佢接受這生活模式,佢又無影響他人就得啦!

男爵府

人地同你曬緊
根本吾系窮

瑪瑙宮

呻窮? 係咪唔想你問佢借?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我估我身邊應該都有呢啲朋友咁樣諗我
利申:我無工人同好鐘意潲街好鐘意買嘢

大宅

回覆 飛短流長 的帖子

話自己有錢又俾人話哂命宜家話自己窮都唔得

珍珠宮

飛短流長 發表於 21-5-26 11:06
唔係,我意思佢會講話自己窮到要自己整

因為真係識咗太多年,係疫情少啲見,但係佢哋嘅行業全部都係疫情 ...

甘你想點呢

水晶宮

佢哋生存之道就係叫身邊人找數。老公不夠錢就叫自己娘親、兄長去貼。拿佢哋物資貼係自己度。

我身邊正正有呢類人。而我已狠狠杜絕。我直程寸佢,人人都不夠錢洗架啦,沒錢就返工囉。我夠想有人貼錢比我啦。

翡翠宮

回覆樓主:

題外話…一個月去十次八次廸士尼…唔悶架咩

子爵府

回覆樓主:

我身邊就有你呢種人,見我ftm就睇唔起,一定要覺得我窮過佢先安樂,唔通我仔女學費補習興趣班貴過你一個月人工又要同你交代,你唔好理我錢邊度來,總之冇攞政府錢,冇問人借,特別冇問你借就得
如果自己冇經濟壓力,又俾人話曬命

珍珠宮

.

象牙宮

成日話冇錢小朋友同埋屋租工人。
周身名牌,又成日食好嘢,又會去staycation,一個月又會去10次八次迪士尼同小朋友

樓还租?? 人生中的拼搏時期,懶惰

本身
1. 貧苦人家, 嫁了有錢, 唔識理財。唔多儲蓄習慣
2. 本身有錢, 嫁了有錢, 唔識理財。唔多儲蓄習慣

万一老公無錢....

為何沒有危机感? 今天有酒則今天痛飲。 喻只顧現在的快樂,不考慮將來,但也有即時享樂、
南亞, 東南亞 印尼, 馬來, 尼泊爾, 巴勒斯坦, 老過, 柬埔寨、寮國、緬甸泰國、越南, 菲律宾人 的这种性格就是今朝有酒今朝醉,= 懶人

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁
23456...8

尾頁

跳至