自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

回覆 三國1 的帖子

每個家庭情況都因人而異, 你地雙方父母都好好。

侯爵府

Mrs.Chan 發表於 21-6-17 08:09
禮金就係要女婿+男家錫阿女

香港地唔係女家大晒既咩?結咗婚男家等同冇咗個仔,大時大節好多唔理傳統返女家過,老爺奶奶見孫要預約。點解結婚就扮弱者講傅統收禮金?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

cara.mak 發表於 21-6-17 09:38
世事無絕對的

要睇個男家能否負擔。

del.

琥珀宮

tantanmama 發表於 21-6-17 08:51
如果我而家嫁女, 我會收10萬禮金. 唔係賣女, 我俾佢嘅嫁妝一定多過10萬. 如果女婿連10萬禮金都俾唔起, 我驚 ...

如一對新人好辛苦咁儲錢結婚同首期買樓,做父母忍心堅持收10萬禮金先肯比個女結婚?
未必比唔起,但要佢地兩個死慳死抵咁儲黎滿足女家父母

anma    發表於 21-6-17 10:44
ceci228    發表於 21-6-17 10:37

伯爵府

回覆樓主:

我諗心意啫,幾萬ok

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ada_fung 發表於 21-6-17 07:36
平衡佢哋能力及自己親友有幾多。

酒席 - 盡量只請好親的親戚朋友,宜家經濟唔好,你請人,人地都未必想嚟 ...

冇錯,都要衡量下對方經濟能力,都係畀返嫁妝個女,俾得多就做好睇啲俾得少嘅就自己量力而為。當年我女出嫁男家俾咗6萬,嫁妝方面我自己仲要補多少少,加埋女婿金鍊、回比男家既利是,我大概攞多兩萬幾,至於酒席,因為我女家冇乜親戚朋友,我衹要了兩圍,男家同個女嘅朋友酒席嗰啲我就冇理啦。

侯爵府

回覆 Ol0314 的帖子

講得好岩, 但我冇要求佢地結婚一定要點搞, 反而男家好想攞酒, 佢地係好傳統既人, 男家做生意有好多朋友。如果係我, 我鐘意簡單, 唔駛攞酒, 簽字後一個小party, 請親友共聚, 既溫馨又愉快, 唔駛煩到人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

2個自己商量搞掂佢,結婚系佢地自己既事。

PingWu_FB    發表於 21-6-17 10:54

侯爵府

回覆 bosch 的帖子

你提議唔錯, 我真係好多擔憂, 正如你所講, 怕失禮男家。

水晶宮

Myluckybaby 發表於 21-6-17 10:31
香港地唔係女家大晒既咩?結咗婚男家等同冇咗個仔,大時大節好多唔理傳統返女家過,老爺奶奶見孫要預約。 ...

當然唔係女家大哂啦,你有不太好經歷?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

anma    發表於 21-6-17 11:25

珍珠宮

ycmami 發表於 21-6-17 08:03
當年我自己比咗$900阿媽話係禮金,阿媽笑晒口話"求其得啦"!

你媽好好相處

琥珀宮

tantanmama 發表於 21-6-17 10:33
sorry, 如果個男人係咁, 我真係會力勸阿女唔好嫁佢, 何必要作賤自己? 雖然我地唔係有錢人, 但總叫温飽吖. ...

「個男人用咗20年時間都儲唔到10萬」

大學畢業都過20歲啦,你預個女會嫁一個年過40儲到禮金比外母既中年人,還是要嫁一個未夠十歲已識諗開始儲禮金比外母既年青人?

男爵府

mother904 發表於 21-6-17 10:08
我會同呀女講一個底線,然後佢地隨心,幾多都冇問題。設底線是係bk曾經睇過一個post,女家話禮金隨心,未來 ...

你講中Point~
我都覺得既然要搞中式婚禮~禮金呢D傳統就不可廢
同呀女講一個底線,例如5萬+....然後隨佢地心
如果男方連5-10萬都俾唔出,真係睇唔出佢會善待自己個女

一句隨心, 到時真係俾$999...你真係唔會介意嗎?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

木土土 發表於 21-6-17 10:48
「個男人用咗20年時間都儲唔到10萬」

大學畢業都過20歲啦,你預個女會嫁一個年過40儲到禮金比外母既中年 ...

del.

象牙宮

香港有的要十万,廿万。

內地要有房+車。

其实有房很重要。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

ceci228 發表於 21-6-17 10:43
當23歲大學畢業出黎做野, 30歲結婚
男仔工作7年, 要買求婚介指, 結婚介指, 影pre-wedding, 禮金, 酒席, 渡 ...

del

琥珀宮

anma 發表於 21-6-17 09:28
回覆 tantanmama 的帖子

我舊同事結婚時, 佢媽媽要十萬, 十萬俾個女私己錢。

就算唔係私己,兩個人一齊儲錢結婚,由男方定女方出又有咩分別,男方出咗呢大舊,可能女方就出另一d開支。
個女第一下聽到阿媽開口要十萬,個女真心會覺得個阿媽係為鍚自己先要咁多禮金,去證明男方尊重女家鍚個自己女咩?我好懷疑!
父母錫子女既,係咪可以多d企係佢地立場去唸,點做佢地要最開心。

anma    發表於 21-6-17 11:28

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

如果普通打工仔,我會收$39999,若干餅卡,幾圍酒席,人情比返佢哋,但萬事有商量。

如果係有錢人級數,唔係喺呢度問啦。

首頁
23456...8

尾頁

跳至