自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

無人出聲, 當然唔會主動俾啦! 唔高興可以下次收番佢錢.

公爵府

回覆樓主:

每個家族總有尼啲人,一家大細呃飯食,問佢拎返飯錢就含住泡眼淚受盡委屈咁,平時就認屎認屁,一家正垃圾
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

回覆樓主:

我屋企調轉,係大家姐永遠都唔使俾。 我地幾個細佬妹又無乜所謂。原因是因為大家姐最早出黎做野,無機會讀大學,做野份糧8成俾屋企供我地讀書。
細佬妹大個個個事業有成,輪流請。我們真心無所謂,仲好開心添。有時可以請,係福氣。當然要量力而為,負擔唔到食大排檔,或買 takeaway pizza 返屋企食。唔好去高級餐廳,免傷和氣。

wcpcelia    發表於 21-6-22 14:50

子爵府

我係細,屋企齊人食飯十二個。
我哋唔興夾錢,家姐環境好我好好好多。以前乜都佢俾,近年我自己唔好意思,偶爾俾一次,大家開心。
不過,佢哋出入慣酒店,食一餐好貴,我唔知點開口食平啲。

公爵府

Yibu 發表於 21-6-21 22:16
好有共鳴!我姑奶三個女都快四張,又有老公,6條友從來冇夾過$。

咁百佳
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

sheep2 發表於 21-6-21 15:01
如果呢個"小朋友"未結婚單身,其他兄弟姊妹就一家幾口,咁應該點夾好?

佢一條友來就唔洗佢夾,可以叫佢買個蛋糕一齊食,等佢有返啲「責任」,但如果好似樓主個妹咁樣叫埋男/女朋友加對方父母就要夾啦,三個大人=人哋一家幾口啦

子爵府

回覆樓主:

個個家庭不同

我女家: 成家人食飯通常我同細佬AA
老公家: 老公排最細,成家人食飯又真係好少要老公出錢,見通常姐夫比

男爵府

smart_lam 發表於 21-6-21 23:04
我係屋企最細,一家或親友探訪外出飯聚,一向都只係我埋單。我對上兩個阿哥,無論我有冇工作收入都好,永遠 ...

咁都得?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我老公屋企就無計到好足,佢大家姐高收入,但極少比錢;2家姐中上收入,以前無咩負擔,通常佢比or 老爺奶奶比。我地普通收入,我睇唔過眼要請大家姐,所以大堆人食時提出夾1/3,公道d,有時老爺奶奶or2家姐唔肯收,咁少人時我地會請下...但大家姐唔會比返錢,呢d 係佢地嘅事,我做左自己個份就算。

侯爵府

回覆樓主:

吾係囉!我屋企有時反而係最細比或比多D

男爵府

回覆樓主:

我細妹同佢男朋友一定會夾錢食飯嘅,呢d哈使叫架喎,正常人都會咁做。

我個極品姑奶,以前都係餐餐側側搏唔俾錢架!男家同我地女家唔同,我地三姊妹會AA,但男家好興一個人俾晒,有時老爺俾,大時大伯俾,有時我老公俾。後來老爺同大伯都睇唔過眼,一唱一和話姑奶,點解你次次都唔俾錢? [/smi 果次之後姑奶終於耐唔耐都肯埋單

男爵府

我係細,餐餐都夾,除非我自己生日

男爵府

我係細,餐餐都夾,除非我自己生日

伯爵府

回覆樓主:

一般一家人出去食飯,都係我(家姐)爭住俾$,如果張單好貴,咪叫細佬一齊share.
我細佬好少主動俾$,如果我出聲share,佢會俾返我. 有時我會扮冇$,「屈」佢俾$,佢都會俾 一家人好少計清楚啲數.

大宅

太平公主 發表於 21-6-21 20:14
一家人出街食飯最細嘅係咪永遠唔使比錢,最細嗰位「 小朋友」 都30幾歲已經做左N 年野,平時全家人一個月都 ...

最細俾最多

水晶宮

太平公主 發表於 21-6-21 20:14
一家人出街食飯最細嘅係咪永遠唔使比錢,最細嗰位「 小朋友」 都30幾歲已經做左N 年野,平時全家人一個月都 ...

你個位小朋友,帶男朋友 帶埋呀媽的話就真係唔識做,可以笑笑口提下佢:下次夾返錢呀
我自己仔女十幾歲,出席飯局(朋友或親戚)我都會自動計埋佢哋,除非佢哋話唔收
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

教識佢地做人,叫佢夾$或者埋單。

複式洋房

樓主,下次埋單個時直接話除番幾份,俾完自己家庭個份咪即刻話去廁所,唔洗覺得唔好意思,因為佢地可能本身冇帶錢食飯,佢地如果叫你俾住先,你叫佢地即刻payme 俾你或轉數快。大個仔大個女架啦,佢地食飯梗係要俾番錢,正如痾完屎梗係要自己炆,唔通要人幫手咩,除非係冇手冇腳。
呢招work

伯爵府

我屋企個"小朋友"都係唔駛比架,永遠唔會比錢先。不過有時嗰餐太貴我會叫佢share 番。 估唔到原來好多屋企既"小朋友"都有呢個習慣。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我全家出去食飯,包埋佢地仔女d男女朋友、老公、老婆、孫,一圍枱十幾人
十次九次都係我比錢
佢地成日都老奉咁

我全家最細

首頁
23456...8

尾頁

跳至