自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 21-7-6 07:19
呢d係極少數例子!

其實係機會率問題!以前年代關係唔大,依家愈來愈係!

sad but very true

茶類愛好者    發表於 21-7-6 11:39

用戶要求終止服務

牛年勳章

茶類愛好者 發表於 21-7-6 07:19
呢d係極少數例子!

其實係機會率問題!以前年代關係唔大,依家愈來愈係!

其實以前年代都係有錢嘅屋企可以比到更多資源,只係以前整體社會無咁有錢,家庭又多仔女,所以出類拔萃人數少。

當然天資都唔可以差,天資太弱比咩都唔受補,精英父母遺傳更好基因亦係事實。
未經許可,請勿轉載

伯爵府

回覆樓主:

無關,我女其中一個close friend,爸爸是專科醫生,媽媽也是醫生,由於媽媽以前細時屋企窮,所以就算而加屋企超有錢,五個仔女都是大家認為的窮養,讀的是政府的精英學校,沒有補習,更加沒有學十樣八樣的課外活動,但五個仔女全部是專業人士,大仔醫科畢業在政府醫院工作、二仔是建築師、三女法律系,四女也是讀醫,最細的仔應該是今年入大學,但父母兩人都完全沒有架子,平易近人,真心欣賞這家人!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

天份係天生, 同家境冇乜關係. 但易唔易拎到好成績唔多唔少同家境有關.

水晶宮

有!
思維決定一切

珍珠宮

hoivy 發表於 21-7-6 07:54
一般黎講好大關係,當然撇除一些特殊例子。大家亦可看看英國BBC這項做左56年研究,有關人生的殘酷真相。

h ...

呢2年英國因疫情取消大學公開考試,名校、私校生更有優勢,對弱勢考生不公。示威,報章亦有報導

大宅

有,因為眼界,師資都會有影響。但小朋友嘅能力都係問題。我識住真大間豪宅的。小朋友家長超要佢好,讀十幾萬一年國際幼稚園,但吸收能力超差。只可以說平平。我有屋邨孩子,成績好ok。當然,兩位都請得起我,都唔係太拮据嘅。

珍珠宮

家庭經濟條件優厚比較容易提供幫助
簡單舉例summer camp,出國讀或去社區中心,教嘅內容和方法已有差別,小朋友嘅exposure也會唔一樣。讀國際學校好早會學第三、四語言,本地學校一般只有英文還不一定達標。
高中需要申請大學,一個external counselor一年收15-20萬,有專人跟 profile、申請策略、application essay,機會已經唔一樣,畢業後嘅起步點亦唔同。
如果父母有背景,中學同大學嘅實習機會同內容亦對將來畢業後工作有幫助。
當然冇嘢係絕對,有好背景唔一定成功,相反亦有好多一般家庭嘅孩子闖出一片天。經濟背景只係提供一份幫助,更重要嘅係家庭教育、個人品德嘅培養。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

goodbuyer80 發表於 21-7-5 20:40
一般讀書叻的人是否家庭多數都富有?

你嘅問題,應該係無錢讀唔到書,唔會有沙紙畢業。
但有錢又讀唔到書,就會同一般無論有錢定無錢,又讀到書嘅一樣,都可以拎到大學畢業證書

珍珠宮

bbc2018 發表於 21-7-6 10:10
呢2年英國因疫情取消大學公開考試,名校、私校生更有優勢,對弱勢考生不公。示威,報章亦有報導
...

單單考SAT就係例子
讀SAT訓練班,一個暑假$3-5萬係好正常
一般家庭如果有2個細路已經唔容易。因為疫情好多考點沒辦法去,要搭飛機去考試。
國際學校可以申請做試場,只供自己學生申請考試,其他學生根本連申請都沒辦法,絕對係傾斜了俾家庭經濟比較優厚嘅學生。

大宅

vanessamom 發表於 21-7-6 08:41
無關,我女其中一個close friend,爸爸是專科醫生,媽媽也是醫生,由於媽媽以前細時屋企窮,所以就算而加屋 ...

咁佢哋父母已經係24小時on call 既貼身好老師,二個都係做醫生,都唔需要外補啦,如果父母又窮又無文化都可以生5個,5個都做醫生律我就佩服啦

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我覺得讀唔讀得書主要唔係睇屋企有冇錢,係睇個學生本身。但有錢可以多d選擇,用錢買學位都得。冇錢就要靠自己努力。

侯爵府

以前既窮係父母欠缺機會。現在既窮好多時係父母唔上進。父母身教好影響

伯爵府

mslam1016 發表於 21-7-6 10:34
咁佢哋父母已經係24小時on call 既貼身好老師,二個都係做醫生,都唔需要外補啦,如果父母又窮又無文化都 ...

父母絕對沒有時間貼身補習,特別是爸爸,回到家就是休息時間,媽媽工作亦忙,一家人一起的日子就是揸車去camping 感情非常好!

我講既要讀到好成績,就算不是私校也會有好成績,天資加努力就會成功!

瑪瑙宮

大廚勳章

kittyChing 發表於 21-7-5 20:42
日日咁勤力出post,又問埋D低能問題 , 我相信你見識少囉

出post就夠晒多啦。。。好多時只係第一個post出咗之後都冇回應。。。遲啲記者想睇吓咩素材啱寫稿
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

回覆樓主:

睇吓近年啲狀元多數係咩家庭出身嘅就會知道答案,機會唔係無,比率多少問題,依個年代基層要向上游嘅機會的確比以前細。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有錢就可以請到名師指導, 梗係唔同啦!!

子爵府

冇關係. 反而父母好賭就有影響. 在家打麻雀、聽賽馬聲音.

子爵府

homommy 發表於 21-7-5 21:45
有錢見多識廣。有錢補習。著數好多

Yes. 雖則話天資,上進心睇人。有時我都覺得如果孩子資質一般,但有知識的父母幫手出錢出力,搵好嘅補習老師,籌劃,就算唔高分,都豈碼合格過到骨,中學呢啲更明顯。再唔係去留學。但基層家庭,可能資質同富有那個小孩差唔多,但冇人指導,規劃,最後以為自己資質唔好讀唔成書再繼而冇心向學,揀唔到好嘅科或早啲打工。

首頁
23456...7

尾頁

跳至