自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

月亮太陽 發表於 21-8-24 11:52
如果決定再話比人聽就係被通知啦,朋友間約出來都要問下日子得唔得吧。
...
你講個隻被通知日子出席我都接受到,
我的舊朋友仲衰,
每次一早問定大家某一日得唔得,
都會講句,到時睇吓點先啦。
即係話到時若無人約咁就去我呢個聚會。
呢啲人我最後全部無聯絡啦。

男爵府

原來咁多人唔交朋友...
有時2-3人傾開其他嘢,可能突然講想見面食飯,夾咗日子先再約其他朋友好出奇嗎?唔想見你直頭唔叫你啦?
大家朋友無見一排,見到面問下近況,竟然覺得係憎人富貴厭人窮?點解唔可以係關心你,希望你生活愉快順利?
雖然的確有d所謂朋友係衰人,但朋友嘅每句或行動都咁猜疑,諗到朋友人性本惡,咁樣去識朋友真係睇字都覺樓上辛苦。其實一個人嘅開心,同朋友相聚互相支持嘅開心,係唔同嘅。

複式洋房

~玉子豆腐~ 發表於 21-8-25 01:15
我有個中學差不多最要好既朋友,佢結婚之後就唔知點解疏遠我(我比佢早結婚同生bb),大肚唔知,到就生佢問我 ...

所以有時好奇怪啲朋友點解咁改變。不過都睇化晒,岩傾就傾。唔岩傾就算了。

複式洋房

明天你好 發表於 21-8-25 01:53

我都無朋友
初初會唔開心

我都係甘諗。所以唔好免強自己。

複式洋房

maymaymay28 發表於 21-8-25 02:36
對朋友 真係唔需要太過上心
用感情都要用係對的人身上
真係你有你傷心

係,朋友間你上心真心付出,對方未必甘諗

複式洋房

-Johnnywalker- 發表於 21-8-25 02:43
你講個隻被通知日子出席我都接受到,
我的舊朋友仲衰,
每次一早問定大家某一日得唔得,

所以可能同佢地做唔到朋友,講真約有心約唔係甘囉。

複式洋房

KILW 發表於 21-8-25 03:07
原來咁多人唔交朋友...
有時2-3人傾開其他嘢,可能突然講想見面食飯,夾咗日子先再約其他朋友好出奇嗎?唔 ...

如果真心朋友就冇問題啦~雖則總會有好有壞人。但如果比真心對朋友,換來另一回事,只有當事人心情才明白不開心感受。

大宅

~玉子豆腐~ 發表於 21-8-25 01:15
我有個中學差不多最要好既朋友,佢結婚之後就唔知點解疏遠我(我比佢早結婚同生bb),大肚唔知,到就生佢問我 ...

係唔係你環境好過佢?

伯爵府

月亮太陽 發表於 21-8-23 15:48
其實呢幾年,真係極少同朋友出街。
雖則大家感情實會變淡,經不起考驗我接受。
但有啲朋友口口聲聲話大家好 ...

其實唔係話唔鐘意朋友,但真心朋友只有一兩個,你會覺得佢地真心交往

但有些朋友都唔想你過得好, 見到你衰佢地就心涼,你係會感覺到的。

大宅

月亮太陽 發表於 21-8-23 15:48
其實呢幾年,真係極少同朋友出街。
雖則大家感情實會變淡,經不起考驗我接受。
但有啲朋友口口聲聲話大家好 ...

但有時食自助餐要兩位起就好煩

大宅

flowerbabe 發表於 21-8-25 09:06
其實唔係話唔鐘意朋友,但真心朋友只有一兩個,你會覺得佢地真心交往

但有些朋友都唔想你過得好, 見到你 ...

我完全分到邊d係真心朋友,邊款係想睇你衰,想攞著數嘅...綜合經驗,同學仔家長點close都好,大家都會比較自己小朋友,所以不能心交。同事更加,唔可以將太多私人野分享,你預左比人當茶餘飯後topic!
人大左,唔識分好大鑊

複式洋房

chiubbbb 發表於 21-8-25 10:09
我完全分到邊d係真心朋友,邊款係想睇你衰,想攞著數嘅...綜合經驗,同學仔家長點close都好,大家都會比較 ...

是的,經歷過,朋友間都唔好太上心,同學仔家長更加當普通吹水算了。

伯爵府

flowerbabe 發表於 21-8-25 09:06

但有些朋友都唔想你過得好, 見到你 ...

人到中年,我都覺得朋友小,更自在

係好朋友,自自然然會聯絡大家

伯爵府

月亮太陽 發表於 21-8-25 10:21
是的,經歷過,朋友間都唔好太上心,同學仔家長更加當普通吹水算了。

係呀,成日比較成績
我小朋友唔係叻果d, 一講成績我都冇野想講

伯爵府

回覆 月亮太陽 的帖子

同感,當你真心付出既時候,原來只係你自己既想法,並唔代表其朋友appreciate囉,所以我宜家都沉默是金最好,不過fb 見到其他曾經一起he he ha ha, 我會唔忿氣囉,以前係一齊去,做咩啫宜家,我做錯乜咩唔叫我。係咪我心理唔平行呀

其實唔去慳返几舊和時間,去親唔見起碼六,七百
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

伯爵府

回覆樓主:

我本來都冇咩朋友,因為我ftm, 朋友多數番工,佢地約放工,時間唔就

佢地番工又keep得好靚,化晒妝,著得靚,身材又fit, 有時佢地話題圍繞住工作,講出trip, 日理萬基咁,所以覺得自卑同佢地格格不入

漸漸無晒朋友

但我而家番工唔同, 變咗靚靚OL, 大家同聲同氣,大家附近番工,有時約一齊lunch所以見多咗

我番工又識到新朋友,日日ws谷吹水,有時佢地攪活動都嗌埋我

侯爵府

回覆樓主:

有啲所謂朋友只用WhatsApp勉強維繫,自說自話,無無謂謂,有時想對方幫忙,對方就hea回,唔對題揀黎回,總之晒氣。我亦減少對對方工作上協助,因多年後感覺被利用。

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 TAKTAKB 的帖子

非常同意

大宅

回覆樓主:

朋友係需要,但總會出現個麻煩友

複式洋房

green1apple 發表於 21-8-25 10:48
回覆 月亮太陽 的帖子

同感,當你真心付出既時候,原來只係你自己既想法,並唔代表其朋友appreciate囉,所 ...

係,初初見post啲相會有唔開心,明明我都冇做過咩,但聚會冇叫我,一係完全唔知,一係被通知,所以9而9之,我已睇化,當然有時諗返覺得可惜,但又諗深啲,我係當人朋友,但人地未必當我朋友.當我唯有取捨算吧了

首頁

尾頁

跳至