自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

mcs74 發表於 21-8-25 21:41
今年d post好精彩

請人真係要小心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kuromi1127 發表於 21-8-25 21:34
此post 已keep record

又嚟

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

VCBB小天使 發表於 21-8-25 21:44
又嚟

提提大家

伯爵府

v94656181 發表於 21-8-25 19:59
這就是我不明的地方!

若果我可以resign的話,我一早已經resign 了

咁最重要一點
你下一次做新工嘅時候
會唔會提醒自己改善「冇記性」呢個特色?

男爵府

你知唔知你最大嘅問題,就係唔覺得自己冇記性經常犯錯係一個好嚴重嘅問題,新人總會出錯,第一次人哋可以體諒,第二次人哋可以原諒,第三次佛都有火啦

要公司將你嘅workload減到三份一先應付到,但就繼續出全部嘅糧,你真心覺得呢個安排好好?

至於你講返你之前公司唔係咁做,呢啲嘢根本全部都冇意思,你而家唔係喺你舊公司,出糧俾你嘅係新公司喎

你知唔知你而家嘅講法即係點樣等如啲譚仔阿姐成日落錯單俾經理鬧,阿姐可唔可以同返經理講,我以前間餐廳啲客係自己用QR code落單㗎,唔係好似你哋咁用人手落單咁落後,你覺得咁樣講法合唔合理啊?

男爵府

mcs74 發表於 21-8-25 21:41
今年d post好精彩

同意!
個個都覺得自己無問題

男爵府

牛年勳章

太平公主 發表於 21-8-25 21:56
你知唔知你最大嘅問題,就係唔覺得自己冇記性經常犯錯係一個好嚴重嘅問題,新人總會出錯,第一次人哋可以體 ...
看到譚仔阿姐用QR code落單這個比喻,笑了!貼切得很

男爵府

2023年兔年勳章

其實樓主出呢個post既意思係覺得公司叫佢走,應該比埋3個月合約工既餘下人工比返佢,事實上自己又唔知4呢份工完全做唔黎,應該話公司想佢做既野做唔到,唔想去做既野就搵黎做,呢間公司真係黑仔就真

瑪瑙宮

大廚勳章

newinewi 發表於 21-8-25 19:02
即係樓主不能辭職,無通知期呢樣嘢

但公司可以話炒就炒不用補錢?

其實都唔算係炒。。。樓主做極都做唔到人哋嘅標準。。。仲要唔係錯一次。。。係一次兩次又三次。。。調轉頭公司要減輕工作黎就個員工。。即係樓主從來都冇達標。。。我睇到佢嘅意思係話H R話佢只係做到三份一嘅嘢有點不滿。。。之後佢自己話大家唔會好心不如唔做。。。咁人哋先至簽取消合約同意書。。。係人都想做三份一野但係出全份嘅糧㗎啦。。公司見佢壓力咁大放生佢咪好囉

講真啦。。。點會容許請個夥計不停做錯又不停唔記得嘅藉口。。。有心要記住。。。貼張特別Memo喺個mon又得。。。總之當眼位置就係提醒自己唔好重複犯錯
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

小艾美 發表於 21-8-25 20:21
睇到依句,如果係我下屬實炳你。

淨係乜嘢都講住前公司可以點。。。唔使咁樣。。。已經可以丙。。。咁掛住前公司啲嘢就返去做啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

我明白你認為將啲data搬嚟搬去係好弱智,簡單復雜化

曾有份兼職都係咁,要將一樣嘢分別砌落去5個唔同形式嘅report裡,我係抄到成本筆記滿晒,忘記啲咩步驟都可以睇返,而且最重要係就算我覺得咁樣搬嚟搬去好多餘,都唔會講出口

下次對合約有疑問,可以先問勞工處,再作決定

瑪瑙宮

大廚勳章

mariefish 發表於 21-8-25 23:21
我明白你認為將啲data搬嚟搬去係好弱智,簡單復雜化

曾有份兼職都係咁,要將一樣嘢分別砌落去5個唔 ...

起碼你有做低功課幫自己提醒自己有咩甩漏。。。。。

雖然可能公司data搬嘅係麻煩啲。。。但係每間公司都有佢哋嘅既定程式。。。只可以員工配合公司。。幾低能都好。。。除非自己唔撈。。。唔係嘅都要跟公司order做㗎啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

其實日日都做,都可以唔記得,公司都可以忍咁耐,勁呀

子爵府

v94656181 發表於 21-8-25 19:41
我係o係excel 度經常忘記move data

我以前公司只係一個ERP 內做就可以了

咁你可以寫低每一個step make sure 唔會漏. 我係會寫晒所有step 之後要做時會拎出黎逐個step 跟

男爵府

知道自己冇記性,就應該諗辦法解決,唔係人工照舊,但只做三成工作。

而家你自己提出話要走,雖然你可能只係口輕輕講吓,但說話已出,咁就要承擔個後果。

首頁

尾頁

跳至