自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 stopBB 的帖子

幫你轉讓,唔係會比返5千你?? 你有無問清楚?

男爵府

DonkeyKong 發表於 21-9-9 16:09
冇限你幾時去打不等於藥物冇期限

咁至少要話翻比個客知道掛,佢地由頭到尾都冇提過我,仲要我尋日自己話要check 先知

伯爵府

losttoa 發表於 21-9-9 15:36
所以就同佢坳單,單上冇列明到期日,佢由邊度可以証明佢所講既到期日係存在架
...

其實2018買嘅藥物,唔洗單都估到大概有幾耐限期...

你2018買咗支醬油。你自己唔記得唔得閒用。到2021年你先發覺仲有幾個月到期。你可以攞返單去退話單無寫過期日嗎?唔係好講得通囉。

診所係根據樓主要求代訂,佢係唔係真係口同樓主講無限期呢個係口同鼻拗。但係診所角色只係代訂。淘寶件去到集運倉你3個月唔攞佢都唔會通知你先燒毀啦。貨一到,通知客人。之後就你自己嘅事。

琥珀宮

stopBB 發表於 21-9-9 16:13
診所冇話可以退

不是拎番$5000,咁轉讓係咩意思?

子爵府

stopBB 發表於 21-9-9 16:03
:-(:-(買嘅時係缺貨嘅時候,到貨後朋友都忙亦趕唔到過來,之後又疫情更加來唔到
...

貨到左自己唔去打, 而家好難怪人

男爵府

a-j 發表於 21-9-9 16:17

幫你轉讓,唔係會比返5千你?? 你有無問清楚?

這個我冇問佢

男爵府

木土土 發表於 21-9-9 16:18
不是拎番$5000,咁轉讓係咩意思?

佢要我自己搵朋友轉讓呀,不是診所幫我轉讓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

就當你2018年尾買,疫情影響到出入境係2020年1月,點計訂針後,都有多於1年嘅時間嚟打針啊

日月水火    發表於 21-9-9 17:41

伯爵府

stopBB 發表於 21-9-9 15:50
訂咗冇耐就疫情喇,內地朋友過唔到來

我當你2018年最後一日先訂,疫情係2019年尾先開始。其實都有一年時間...

男爵府

mommyli 發表於 21-9-9 16:17

你2018買咗支醬油。你自己唔記得唔得閒用。到2021年你 ...

你兩個例子好唔啱wor, 我揸住枝豉油睇到佢個期限架嘛,我唔用過期我抵死呀。但疫苗是訂貨,貨到佢亦冇話我知期限(而訂嘅時候佢話我哩個服務係冇期限),咁都我錯?
至於你話淘寶個集運過期冇通知就消毀,哩個接受呀,因為集運公司有條例比我睇到架嘛。診所冇條例比我睇wor

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

死啦,點解我覺得樓主無錯,樓主係預購服務,首先訂購時沒有注明最後限期,單據亦沒有限期,醫生又不是只為樓主一個打這種針,唔可以叫預訂,如果係預定醫生要舉証幾時訂貨,而這批貨日期是合理地為樓主訂,而快將過期的針又是否這批次,否則點証明係預留?定係賣唔去想屈樓主?

男爵府

mommyli 發表於 21-9-9 16:23
我當你2018年最後一日先訂,疫情係2019年尾先開始。其實都有一年時間...

個問題係診所買嘅時候話冇期限,咁朋友覺得無需要急急腳過來打

水晶宮

2018復活節勳章

mommyli 發表於 21-9-9 16:17

你2018買咗支醬油。你自己唔記得唔得閒用。到2021年你 ...

其實更加因為佢依家唔係買豉油,係買針葯價值比豉油貴過百倍,其實如果係有指定日期前使用,保障雙方唔係更加需要單據列明以免日後爭拗?佢係一間註冊西醫診所並不是一間糧油舖頭

琥珀宮

414928 發表於 21-9-9 16:25
死啦,點解我覺得樓主無錯,樓主係預購服務,首先訂購時沒有注明最後限期,單據亦沒有限期,醫生又不是只為 ...

醫生既貨,一定係訂返黎,樓主比晒錢,醫生不是應該要預留比樓主嗎?點可以證明係賣唔出屈樓主。
當然,醫生收到貨後,其實應該通知樓主期限,診所呢part係做得唔好。

子爵府

當時係點,只有你同佢先知

不過唔好介意,其實當時你哋雙方都應該無好在意個到期日,因為你話無貨要訂,咁即係好多人買,佢又話你買左隨時可以嚟打,你哋買完我相信大家都唔會係以年計後先打,點知係突然有疫情,兼且成兩年都未斷尾先會攪成咁,所以唔可以怪得晒人

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

雖然診所說無期限, 但正常貨到後應該都好快約時間打, 拖3年都唔打實在不合理。

好多野合約無列清楚, 出現爭拗而打官司, 法官都會考慮究竟合不合理。

日月水火    發表於 21-9-9 17:46

男爵府

414928 發表於 21-9-9 16:25
死啦,點解我覺得樓主無錯,樓主係預購服務,首先訂購時沒有注明最後限期,單據亦沒有限期,醫生又不是只為 ...

太好了,我就是這麼的想法,但表達得冇你咁好,多謝你先。而家度度D針都多,怕就怕滯銷搵我來搞

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

木土土 發表於 21-9-9 16:29

醫生既貨,一定係訂返黎,樓主比晒錢,醫生不是應該要預留比 ...

做生意就係流水式入貨,如何叫為佢訂貨?當初沒有說明有限期個責任就係佢到,又無提早通知客人有這個問題亦是佢責任。

大宅

你幫內地朋友訂貨,咁咪同返朋友講,唔嚟打針,針就過期。
2018年訂,咁耐都唔嚟打,你朋友都有責任。咁你朋友俾返錢你未?

珍珠宮

首先,想清楚有冇簽個或被口頭通知過有限期呢回事。如果真係無,我認為錯不在樓主。
食物針藥等有期限大家都知,但期限幾耐,一年,五年,十年,到底有幾長,用家未必知?!診所有責任在購買時告訴買家。

不過現在都算講咗,朋友亦無法來港的話,平讓出去蝕少啲算啦。

首頁
23456...15

尾頁

跳至