自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

millmill 發表於 21-9-26 20:49
請容我呻下

今日喺Elements 間ThreeSixty,遇上一對衣著身光頸靚嘅中老年夫婦,當收銀大排長龍時,將手上 ...

我會pat低d野唔買都唔會俾佢累我泊多1粒鐘車,一黎嘥時間,二黎嘥錢,三黎買得唔服氣。有乜理由個衰人為左慳佢嘅錢就要我嘥多1粒鐘泊車錢,鬧完佢我會走,亦唔會幫襯。

子爵府

無賴應該唔係咁解

Anyway 你應該投訴超市

siusiumuimui    發表於 21-9-26 23:27

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

siusiumuimui 發表於 21-9-26 22:35
呻係OK嘅,不過話對方係無賴就過咗火位,希望佢只係用辭不當,否則佢自己心態上都有問題。
...

呢個只係一個用詞,應用係樓主當時情況合用,所以用左,根本唔係呢件事既重點嚟既。

男爵府

chingnc 發表於 21-9-26 20:59
我又講番有次係中銀經歷,因app有問題去處理人仔定期,1單交易,當時得1個trainee,中途有個呀叔出聲話我一 ...

銀行有時啲手續太繁複,設備又唔與時並進,好似前枱仲要人手填 form, 唔可以 scan 身份証 和 print out 電話地址。有時仲一份簡單到無倫的零整,要翻手去加簽。

大宅

牛年勳章

stagea 發表於 21-9-26 22:47
呢個只係一個用詞,應用係樓主當時情況合用,所以用左,根本唔係呢件事既重點嚟既。
...
無賴係人地明知有錯時撒野唔認錯繼續佢嘅錯誤行為,但樓主不滿嘅客人係正常排隊,正常要求售貨員分單,佢無錯,最多只係唔識做,或唔體諒後面排隊嘅人。問題重點係超級市場對付款排隊嘅安排是否滿足到顧客嘅期望。樓主係唔好彩,亦可以呻前面個客麻煩,但鬧人無賴我覺得不合理

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

athruzala 發表於 21-9-26 22:39
同意!尊重呢兩個字好重要,但好似冇人識!

好明顯無

子爵府

jj7723 發表於 21-9-26 21:38
有幾多個cashier? 唔係one queue? 咁講,佢都係消費者,但係係乞人憎個種,如果係我,見唔對路,立即掉低唔 ...

對!如果趕時間見吾對路就唯有選擇吾買走人,我明白爭少少過鐘要比多一個鐘錢嘅心情,真係會吾開心一陣。

又或者樓主下次遇著同樣情況,再响商場消費多啲,elements 泊車優惠好抵泊架

大宅

牛年勳章

hhma 發表於 21-9-26 22:46
無賴應該唔係咁解

Anyway 你應該投訴超市

can't agree more,佢話對方係麻煩友都可以理解,話人無賴,唔係用錯字,就係自己心態有問題,覺得自己啱哂。人地跟足規矩排隊,超市又冇限分單次數或使用優惠卷數量,最多係無體諒後面排隊嘅人,話人係無賴未免太過份。

大宅

個人意見:客無錯,係間舖處理得唔好。

醒目既,應該即時開多條隊收錢(如果有一部以上收銀設備)

伯爵府

回覆樓主:

厚面皮,你咪祝果对老男女,他朝君体也相同

伯爵府

2024年龍年勳章

siusiumuimui 發表於 21-9-26 22:56
無賴係人地明知有錯時撒野唔認錯繼續佢嘅錯誤行為,但樓主不滿嘅客人係正常排隊,正常要求售貨員分單,佢無 ...

正解

siusiumuimui    發表於 21-9-27 00:07

子爵府

請容我呻下

今日喺Elements 間ThreeSixty,遇上一對衣著身光頸靚嘅中老年夫婦,當收銀大排長龍時,將手上 ...

補充多少少:
當時有兩條隊,另一條隊有2個收銀,我排果條隊只有1個收銀,真係唔好彩,買大細買錯邊,排錯邊。
佢慢慢砌夠數,再用優惠券,用完再數現金券,仲要等每張單找完數,等佢出優惠券,再拿嚟下一張單用,如是者重複9次。
等左半個鐘,我叫佢快啲,都仲厚面皮到繼續,再聲大夾惡,繼續慢條斯理。
可能咁嘅情況,唔達到大家講嘅無賴程度。
其實間公司無列到個規則出嚟,唔代表咁樣做絕對正確,有時候公德心好緊要,個收銀員無出聲,我唔怪佢,個嬸嬸都係打份工,為咗咁樣得罪個客分分鐘無左份工,我慶幸我出咗聲,希望ThreeSixty正視下個問題。

子爵府

請容我呻下

無諗到大家嘅接受度咁高,我都真係要好好學習下。
我平時對於前面排左買大量貨嘅人,再加送貨填地址,用埋現金券,我都好有耐性等。
但係今次係沒完沒了咁樣等,完全睇唔到有結束咁滯,我先出聲,無諗過有人可以面皮厚到咁,仲要叫人投訴間公司,所以先會用左無賴去形容佢哋,真係唔希望有職員因為咁樣而受影響。

子爵府

millmill 發表於 21-9-27 00:34
無諗到大家嘅接受度咁高,我都真係要好好學習下。
我平時對於前面排左買大量貨嘅人,再加送貨填地址,用 ...

傻啦! 你估我地未試過咩 ! You are not alone !

當7-11有印花派 , 有人唔想"蝕" (想用最少的錢去換最多印花)..就會係收銀度...併來併去, 問職員買咩有雙倍印花...買咩剛剛健50 元呢? 併到$ 用53 元, 凸多麼3 元....佢又覺得蝕.

you're not alone

我都而得兜腳踢開佢..... 但現實, 只有我帶憤怒地離開...( 人地心諗 吹咩, 職員都未出聲嫌我煩, 等下啦阿婆)

係咁過囉!

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

有種人對於為他人帶來不便,完全冇唔好意思嘅念頭,呢種人出聲話佢都嘥氣

珍珠宮

玩具勳章

millmill 發表於 21-9-27 00:28
補充多少少:
當時有兩條隊,一條隊有2個收銀,我排果條隊
只有1個收銀,真係唔好彩,買大細買錯邊,排錯 ...

佢慳錢姐,無偷無搶點解唔包容到?當時唔方語氣會好甘同佢講,人地梗係大聲番啦,好正常,我唔相信有人突然慢慢黎,補充幾多都無用。佢用左一個收銀,甘仲有個姐

水晶宮

chingnc 發表於 21-9-26 22:05

事源係呢d犯眾憎推廣就應該去話個主辦機構,唔係潑婦罵街甘 ...

我覺得係間shop安排得唔好, 如果有長龍, 應該開多個counter 疏導下人龍。
假設前面嘅人唔係拆單, 買成車滿/買少少野加coupon, 都會耐, 所以泊車會預鬆時間去買野。
不過, 拆單拆成9-10張 又誇得濟,搞到排長龍, 佢好意思唔怕面懵。 我就唔會出聲同佢嘈, 呢d人通常都無咩公德....

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 21-9-26 22:28
其實係店嘅問題
我都覺得超市係要令人煩到唔想用d卷。記得有些店舖,不用分單,例如滿1百就用一張,2百用2張。

所以有時我買野飲,見超市排長龍,即刻走去便利店買,俾多幾元,慳返d時間。

男爵府

~香奈兒~ 發表於 21-9-27 00:43
有種人對於為他人帶來不便,完全冇唔好意思嘅念頭,呢種人出聲話佢都嘥氣
...

係啦我會選擇離開,遠離所謂冇公德心的人,以免傷身/唔開心

而且點睇都係商家冇諗好個system 讓顧客以合理時間排隊,鬧前面果個客可能發泄了怒氣但又有乜用呢

珍珠宮

玩具勳章

siusiumuimui 發表於 21-9-26 22:09
根據香港法例454章《硬幣條例》第2(1)條,現行經授權發行的流通硬幣及屬可用作支付下列款額用途的法定貨幣 ...

我記得就算有甘既條例,但唔犯法 有錯請指正

首頁

尾頁

跳至