自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

szesze_lam 發表於 21-11-13 21:24
我都試過個頭話完佢地個頭繼續跳,嬲到我用膠樽狂敲天花板佢地先收聲

樓主,用膠樽敲天花板咪會整花自己天花囉?

我樓上個細路又係成日發癲,又跑又跳,又唔著鞋跳繩,跳到bom bom聲,不過佢咁跳,對腳應該好快唔得 父母有時又會發脾氣狂吼,真係頂佢哋唔順

伯爵府

回覆樓主:

家教問題/人品問題。
我都有2個小朋友,係屋企係嚴禁跑跳大叫等,一來危險,二來會好嘈(因為我全屋會開哂窗。
要玩要活動伸展就要落樓下屋苑。
上下左右有好鄰居真係好影響生活環境及質素,唯有投訴,但對方不合作,真係難搞。。。。

子爵府

szesze_lam 發表於 21-11-13 15:27
樓上住咗一家三口,個細路目測7/8/9歲,我已經對佢哋處處忍讓,兩年前有一次好明顯個細路不斷重覆將一箱玩 ...

我樓上又係有個細路成日跑跳,一陣都忍!有時持續,我老公在窗口用粗口大閙左一句,即刻冇曬聲!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Vana 發表於 21-11-13 22:29
我仲以為自己有問題 我都曾經有一刻諗過真係要跌一次先知痛,剛剛先跑上跑落嘈到癲

樓 ...

如果係好細嘅小朋友,我理解可能真係話唔聽,但有得咁大個,都唔係應該喺屋企玩跑樓梯掛,我樓上係港人家庭,全職媽媽,相信唔係無人理小朋友,完全唸唔明點解可以由得小朋友咁跑法....

伯爵府

我隔離屋全家開門關門都大大力,就算過左零晨12點都係咁,有時都會嚇親

個小朋友好鍾意大叫,無時無刻都會大叫,起屋企對住牆打球類活動,乒乓球,籃球一定有
至少十年都係咁,但我地成家都冇投訴過佢地

珍珠宮

szesze_lam 發表於 21-11-13 16:55
我都唔明白點解佢哋冇同理心

每日落管理處投訴
夜晚11點後嘈即刻報警
自己打份notice貼喺lobby,lift當眼位置
對付自私鬼要用強硬手段

公爵府

szesze_lam 發表於 21-11-13 15:40
最慘日頭都不斷跳,跳到我集中唔到精神做任何嘢,好簡單睇電視都集中唔到
...

遲啲跳落樓
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

creambb 發表於 21-11-14 00:17
每日落管理處投訴
夜晚11點後嘈即刻報警
自己打份notice貼喺lobby,lift當眼位置

我都試過哂以上手段
冇效
管理處只會默默咁撕走張紙就算
管理處仲要係新鴻基啟勝

大宅

我之前都受咗呢啲苦,樓上個男人重話我再投訴就攬住佢D仔女跳樓
我唯有還拖,搵D厚布厚衫縛住一碌棍,一嘈篤天花板。
管理處又幫手出信比佢業主,叫佢搵樓上個租客,叫佢地唔好咁嘈。話如果投訴到警方度,就有機會釘契或者影響樓價。結果條PK三個月後搬咗,去咗隔離屋苑,繼續為禍人間

子爵府

loved 發表於 21-11-13 17:05
明白樓主感受。我以前樓上又係好痴線,半夜先斬野、剁野。投訴過好多次都係咁,直到有日,我諗,你半夜咁生 ...

我鄰居又係,清晨肉餅十幾廿年,口味專一,唔悶嘅咩

真係有諗過,送架多功能攪拌機比佢

大宅

szesze_lam 發表於 21-11-13 15:27
樓上住咗一家三口,個細路目測7/8/9歲,我已經對佢哋處處忍讓,兩年前有一次好明顯個細路不斷重覆將一箱玩 ...

經過我經驗,乜招都用過,我發現籃球真係最正,收藏方便,火起上來向天花板投五下,我相信上面威力係幾震撼人心,如果有jm 說要半夜起身報復,果個力度佢分分鐘以為個地下要穿,等佢地一晚醒幾次就會驚,有時真係唔想咁,但以其人之道 還治其人之身,只能係咁樣,先有可能改變

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

可循法律程序解決:

https://familyclic.hk/tc/topics/Daily-lives-legal-issues/Disputes-with-neighbours/An-overview-of-nuisance/#content

https://familyclic.hk/tc/topics/Daily-lives-legal-issues/Disputes-with-neighbours/Common-types-of-nuisance-Noise/#content

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

幸運是對手 發表於 21-11-13 15:57
我樓下昨晚凌晨2點仲唱緊K,住佢隔離真係好慘,當正自己係K王K后。
...

報警 ,2點幾唱k

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

manlee668 發表於 21-11-14 08:10
經過我經驗,乜招都用過,我發現籃球真係最正,收藏方便,火起上來向天花板投五下,我相信上面威力係幾震 ...

我都聽人講過,不過佢話怕整花天花,所以用床單包住,好似流星鎚咁撞上去

伯爵府

牛年勳章

1988cc 發表於 21-11-14 10:27
我都聽人講過,不過佢話怕整花天花,所以用床單包住,好似流星鎚咁撞上去
...

好想知樓上個地板係咩感覺

珍珠宮

~香奈兒~ 發表於 21-11-14 10:33
好想知樓上個地板係咩感覺

相信都好震撼

男爵府

opclk99 發表於 21-11-13 19:47
d人成日抽水話公屋多依d case,實質四圍都有,
边有分別?

似乎係新起私樓喎,咁就慘啦,又貴料又差,舊私樓,居屋好似冇咁應聲

opclk99    發表於 21-11-14 13:14

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

kakakwok716 發表於 21-11-14 00:13
我隔離屋全家開門關門都大大力,就算過左零晨12點都係咁,有時都會嚇親

個小朋友好鍾意大叫,無時無刻都會 ...
結果依家點呢?

男爵府

我樓上都係好嘈,成日呯呯聲,touchwood夜晚不算好嘈就由佢(簡中都會呯一聲,或揼幾下)。佢搭棚時都衰過人,成日倒水落黎,瀑布咁,我投訴極都無用,樓下啲人好似無所謂咁 又有次佢地正式搬入後,廚房又瀑布咁,之後好多污糟野痴晒落我窗,投訴又搞左好耐,後來直接上管理處講,跟進後,樓上話佢地抹完野,唔小心倒左桶水落街喎!真係痴痴地!
其實呢家搬來前,上一家都係成日倒水,晾未扭過既毛巾喺窗! 搞到我唔敢開大窗

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

loved 發表於 21-11-13 17:05
明白樓主感受。我以前樓上又係好痴線,半夜先斬野、剁野。投訴過好多次都係咁,直到有日,我諗,你半夜咁生 ...

首頁

尾頁

跳至