自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Activehealth 發表於 21-12-2 19:40
銅鑼灣SOGO門口泊咗5架警車,仲有唔少警察,成街都係人!

我頭先都聽到警車響,有做嘢就好,違泊真係好討厭

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

離哂譜咖 廣播都唔做,明知個個金鐘轉車,俾人知道至少有預備,而家就個個塞喺金鐘,想走又走唔到,巴士又上唔到。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-12-2 19:38
真係唔抵幫!早講可以分散d人行東隧或搭船啦

我直接去到灣仔站, 見人多唔對路, 係閘外想聽清楚廣播, 都聽唔到, 佢係有播但細聲到聽唔到

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

83台update:
列車8點已被拖走了,
但工程師在路軌調查事因,

仲未通番車

大宅

回覆樓主:

港鐵嚴重準備不足,睇下大陸同樣事情發生,一早準備好塊遮醜布,一掛,繼續行車。

珍珠宮

feifei_baby 發表於 21-12-2 19:48
呢啲moment 水路最穩陣

好彩香港有水路

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cheechi 發表於 21-12-2 19:25
有無人知依家中環站去灣仔情況如何?

ok喎

大宅

hike 發表於 21-12-2 20:19
港鐵嚴重準備不足,睇下大陸同樣事情發生,一早準備好塊遮醜布,一掛,繼續行車。

...

P圖就唔好post出嚟啦

大宅

TrinaNg 發表於 21-12-2 20:22
P圖就唔好post出嚟啦

連妳都唔相信呢啲嘢可以咁處理呀?

子爵府

Activehealth 發表於 21-12-2 19:40
銅鑼灣SOGO門口泊咗5架警車,仲有唔少警察,成街都係人!

早知不坐巴士, 依家去到銅鑼灣好塞車, 我要去中環轉東涌線, 阿仔仲未做功課。

大宅

hike 發表於 21-12-2 20:23

自high仔返連登啦,完

伯爵府

simple430 發表於 21-12-2 19:46
亞仔係太古返土瓜環 , 無地鐵成條街人山人海一片混亂 , 塞車塞到巴士都搭唔到 , 唯有行路去北角碼頭坐船 ...

我中環返港島東,等的士等咗50分鐘,放咗工一個鐘仲係中環,中環好塞車

珍珠宮

hike 發表於 21-12-2 20:23

你啱, 日本國係咁樣處理,然後照行

https://www.setn.com/m/news.aspx?newsid=146148

電車門故障掛「布幕」照常行駛 民眾大驚:太可怕了!

日本JR橫須賀線(東京站~久里濱站間)電車車門於昨(11)日早上出現故障,但當時車站工作人員並不是疏散車上的乘客,而是直接掛上「緊急遮擋布帳」作為應對措施,讓乘客與一旁的民眾看了都露出「驚恐」表情。

根據《朝日新聞》報導,昨日早晨7點50分,JR橫須賀線停靠在橫濱市保土谷車站時,8號車廂的電車門竟然無法正常關閉。而車站工作人員為了防止乘客掉落,隨即拿出一塊寬1.2米、高0.8米的「緊急遮擋布帳」掛在車門上。

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 21-12-2 20:31
你啱, 日本國係咁樣處理,然後照行

https://www.setn.com/m/news.aspx?newsid=146148

也因當時正值人潮高峰期間,車廂內至少有200至300名乘客,機近飽和狀態。車站工作人員這樣的應對措施讓目睹的民眾實在心驚驚,一名20多歲的男大學生驚恐地說:「雖然是用遮蓋布即時擋住車門,但電車看起來還是處於快速行駛,真是太可怕!」

據悉,JR東日本會依據電車每次故障狀況來判斷是要使用「緊急遮擋布帳」或是直接「暫停行駛」。而昨日的緊急狀況,橫濱分公司則出面表示,當時於橫濱站配置安檢人員,並將車站工作人員的人數、乘客轉乘其他路線的便捷性,以及乘客下車時間等方面作為考量,進而做出判斷,因此不存在安全隱憂的問題。(整理:實習編輯林敬姮)

子爵府

港鐵離曬譜, 完全「零」廣播, 我長沙灣上車過海, 等車已經覺得好奇怪, 架架車都逼爆, 月台又多人, 但完全冇廣播, 我係搭緊途中先係BK睇到
我就冇再搭過海, 走左去轉巴士

珍珠宮

PUPPY*LOVE 發表於 21-12-2 18:59

好危險,有排搞

嘩甘化學,行行下甩就死得人

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

anniellm 發表於 21-12-2 20:26
我中環返港島東,等的士等咗50分鐘,放咗工一個鐘仲係中環,中環好塞車
...

呢d 情況好難有的士 +塞車 , 都係一直向前走 , 再睇情況搵出路

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

anniellm 發表於 21-12-2 20:26
...

我個女坐返過海行觀塘嗰邊去港島東,用咗45分鐘去到鰂魚涌

子爵府

fundfund 發表於 21-12-2 19:37

我尖沙嘴返將軍澳,佢無廣播,我去到金鐘先知,最後用咗50 ...

我都覺得好奇怪. 咁大件事又係放工時間都唔係keep 住廣播

大宅

simple430 發表於 21-12-2 20:34
呢d 情況好難有的士 +塞車 , 都係一直向前走 , 再睇情況搵出路

大路完全上唔到車,現在灣仔瑪頭總站坐9字頭車過海,船龍也長到嚇人,被困灣仔兩小時

首頁

尾頁

跳至