自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

wsyggk 發表於 21-12-23 23:30
認真,既然廣東省都爆緊,咁不如學香港咁,限聚,出街戴口罩。過年通咗個關探親同家庭團聚先啦!
...

或者咁講,佢哋嘅政策係全國性,邊度有事就封區,當區居民係邊到都唔駛去,比香港的口罩限聚令更嚴格。而佢地根本唔buy香港的被動抗疫。宜家倒轉頭佢哋都唔鼓勵大眾回鄉過年(跨省),點會想放寬香港人回去。

我預期復活假前都無咩可能可以無配額通關

伯爵府

jasprincess 發表於 21-12-24 00:43
我都想咁講,一日大陸與外界隔絕等如我哋一樣. 我地好被動咁. 奇就奇在係BK d 人覺得冇問題. 但之前新聞訪 ...

清零定與病毒共存係無止境的爭拗, 講都無意思。

但個現實係, 與世隔絕政策同近期政治, 正令香港與國際城市之名越走越遠, 最後只剩低經濟係國際化, 可能長遠一個唔該比內地城市取代埋了。

呢D唔係出口術講句絲毫無損就可當無事, 香港必須諗下長遠出路係咩。

子爵府

buenapark 發表於 21-12-24 00:54
人哋從來都冇諗過同你通關
從未有一個內地官員親口承諾會通關
所有消息都係香港官員同議員自話自說

係!果個田生!成日亂講!

又竟然當選

子爵府

emilylam 發表於 21-12-24 00:42
香港中港司機返內地,內地人著晒保護衣嚴陣以待,司機要指定洗手間,不能周圍走
香港機場廁所等咁高危,防 ...

完全同意!

子爵府

2024年龍年勳章

loved 發表於 21-12-23 22:13
真係咁講?咁即係阿爺仍未滿意香港做法咁又係嘅,成日都俾藉口免檢疫,阿爺無信心 ...

其實好多網友真係會中意揣測,未有答案前自己提問自己作答。通唔通關唔知,雖然我更迫切希望通關。但我覺得大家唔好想當然認為中央專登為難香港,要知內地依家有D城市都爆梗,放寬香港入境,唔一定就怕香港案例輸入上,而係萬一有病毒帶落返香港,內地要承受點樣嘅口誅筆伐都要考慮埋入去。所以,肯定要兩邊都較安全先可以。

水晶宮

1314625 發表於 21-12-24 07:18
或者咁講,佢哋嘅政策係全國性,邊度有事就封區,當區居民係邊到都唔駛去,比香港的口罩限聚令更嚴格。而 ...

其實得就一句,唔得就兩句。唔俾唔緊要㗎,但係唔好出口術吖嘛。之前吹到咁大又健康碼又呢樣嗰樣冧人哋去登記又要住址證明,而家就一句領導人無回應繼續爭取。其實佢到底背後嘅目的係咩?我覺得谷針係其一,肯定仲有其它諗法。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

Mablelin 發表於 21-12-24 07:33

又竟然當選

又唔可以咁講喎,唔通健康碼又係田生搞嘅咩?

https://www.info.gov.hk/gia/general/202112/18/P2021121800353.htm

珍珠宮

Happy_hk 發表於 21-12-24 07:50
其實好多網友真係會中意揣測,未有答案前自己提問自己作答。通唔通關唔知,雖然我更迫切希望通關。但我覺 ...
咁又係,以我地平民智慧及眼光,又點會考慮到咁多野,最多估下估下,嚮討論區搭下咀,好彩而家吾係清朝,亂咁猜度主子心意會斬頭,如果吾係bk死好多人

子爵府

wsyggk 發表於 21-12-24 07:57

又唔可以咁講喎,唔通健康碼又係田生搞嘅咩?

但係佢成日亂放風

象牙宮

KittyMelody1 發表於 21-12-23 22:18
無人話唔俾入境喎,係要求同普通市民一樣要 21 日 隔離同檢疫

無記錯而家要有身份證先可以入境!隔離,長期一直實行隔離,5年,10年都咁做?10年無旅客黎香港,你覺得香港會變成點?病毒細菌唔會次次都叮一聲消失架

象牙宮

qpalzm 發表於 21-12-23 23:13
要同內地通關, 就要差不多同外界隔絕, 直至內地與世界各地放寬為止。

係,一係要大陸,一係要外國!係好難選擇,比我都決定唔掂!日常生活就靠大陸提供多,但如果無旅客,外資都怕左黎香港發展,都係死路!

珍珠宮

qpalzm 發表於 21-12-23 23:39
你講得啱, 封閉式管理機組人員會令航空公司人手不足, 今日報紙先講國泰cut左好多歐美客運航班。

可能遲D ...
而家在中港2地工作嘅人多的是,人地2年幾無得番屋企見家人都要做,要開飯嘛

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

通關應該不是死規定一定要零感染,只要可以追蹤,可以控制傳播就好了,發現社區個案就只是有關社區暫時變中高風險,全民核酸查完沒事就回到低風險。
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

侯爵府

goo_littlebb 發表於 21-12-23 20:19
機場工,結果都係輸入個案
輸入都計咩?

侯爵府

無話可說 發表於 21-12-24 10:44
係,一係要大陸,一係要外國!係好難選擇,比我都決定唔掂!日常生活就靠大陸提供多,但如果無旅客,外資 ...
唔洗諗一定是跟阿爺la, 外資好似係怕要隔離檢疫,唔係怕冇遊客wor

侯爵府

Mablelin 發表於 21-12-24 07:33

又竟然當選

等正苦公報除時拜山先講

why shoot the messenger

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 21-12-23 20:19
機場工,結果都係輸入個案

本地輸入相關

機場清潔工疑染Omicron列輸入相關 曾與初確患者同處工作洗手間內
https://std.stheadline.com/realtime/article/amp/1791381/

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

qpalzm 發表於 21-12-24 07:30
清零定與病毒共存係無止境的爭拗, 講都無意思。

但個現實係, 與世隔絕政策同近期政治, 正令香港與國際城 ...

與世隔絕咁耐,點會無影響?有 d 影響仲返唔到轉頭。

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實點解仲咁多人認為香港問題?根本係大陸一直唔肯同香港通關,啱開始話一個月零 確診,好啦,做到,一樣唔通,之後又出口術話要幾多人打針,好,又達目標人數了,依然唔通,曬氣啦,根本係大陸一直係度耍緊香港,唔明點解啲人一直係度責怪香港,認為係香港問題!

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

無話可說 發表於 21-12-24 10:44
係,一係要大陸,一係要外國!係好難選擇,比我都決定唔掂!日常生活就靠大陸提供多,但如果無旅客,外資 ...

冇錯,其實大陸經濟依家都危危乎,冇可能一直鎖住個門口,大陸嗰邊其實好多市民都已經怨聲載道!

首頁
23456...8

尾頁

跳至