自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

願佢一路好走

珍珠宮

rose-mag 發表於 22-1-25 02:57
死者喺微博上嘅遺言,好長好長,果然字太多,貼過圖太細睇唔到。

有微博嘅可以上劉學州嘅微博睇下,佢身世 ...

昨日見到幾個熱搜 唔敢入去睇 知道佢呀媽賣左佢 老豆另取他人 媽又另嫁 又俾網絡言論攻擊 已經覺得佢慘 唔敢入去再睇

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

覺得好難過

侯爵府

tearycow 發表於 22-1-24 23:56
https://fb.watch/aKxoPbiV8C/

RIP

伯爵府

我有冇睇錯,賣咗個仔為咗同個呀媽結婚。真係o咀。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

更紗 發表於 22-1-25 00:07
有睇過下
親生父母本身都大問題

亞老豆都好風流
放下自在

子爵府

回覆樓主:

親生父母無人性,應有報應

RIP

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 22-1-25 08:18
亞老豆都好風流

親生阿媽仲要係小三黎!賣大仔(就係因為無錢比禮金),細仔無賣(婚後出世)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

him-bb 發表於 22-1-24 16:05
昨日見到幾個熱搜 唔敢入去睇 知道佢呀媽賣左佢 老豆另取他人 媽又另嫁 又俾網絡言論攻擊 已經覺得佢慘 ...

尋日朋友傳過嚟俾我,見到好長,今朝先慢慢上電腦放大D字睇,好心噏,或者冇經歷過嘅可以話佢懦弱,其實佢已經做得好好,最衰係親生父母。將佢賣咗換錢俾俾彩禮,養父母對佢好好,點知意外死咗,由養祖父母同姨媽帶大,佢同姨媽好親,當咗自己養母咁,點知姨媽婚姻出問題死埋(唔知係咪家暴),小學喺學校俾人霸凌,到後來去寄宿學校,又俾老師性侵,仲要威脅佢,造謠佢人品差,私生活不檢點。因為姨媽嘅死令佢覺得自己要照顧好祖父母,於是發奮讀書,佢微博有佢讀書得到嘅獎狀,全部都有佢個名。

佢一直都俾人話係養父母買番去嘅,細個時唔信,後來祖父母都承認,咁就令佢陷入萬劫不復嘅開端,尋親之旅最後推佢去絕路,佢因為尋親令到同養父母兩個家庭有間隙,後來自己半工讀賺錢,俾佢最後搵到親生父母,但呢兩個人根本冇想過認番佢,佢實在渴望有父有母有家,希望越大,失望越大,被父母造謠引發網暴,被父母拉黑,二次遺棄。。。

喺咁嘅遭遇下,佢一個十五六歲未成年嘅又可以承受幾多,就算一個成年人又有幾堅強?有時叫受害人堅強同推佢落去差不多,如果有人可以扶佢一把,又或者有人可以幫下佢,或者唔駛行到死呢一步,可惜已經冇如果。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

人言可畏

珍珠宮

tearycow 發表於 22-1-25 00:41
件事最黑暗係佢父母
係報紙上講野屈劉學州貪錢

最閉佢親生父母亦已離婚,各自又組織了新家庭,對兒子的要求,梗係唔想理啦!仲要唱個仔貪錢,枉為父母。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

catcatloves 發表於 22-1-24 16:22
親生父母無人性,應有報應

RIP

見到報導話親生父母涉嫌遺棄罪,涉咩鬼嫌? 直情係啦,兩次添,仲有販賣人口。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

rose-mag 發表於 22-1-25 02:57
死者喺微博上嘅遺言,好長好長,果然字太多,貼過圖太細睇唔到。

有微博嘅可以上劉學州嘅微博睇下,佢身世 ...

偏僱錫佢幾個都早死
放下自在

伯爵府

男孩太命苦,rip。

象牙宮

【忍痛離去】

河北一名15歲青年,嬰兒時就被父母賣掉,但4歲時養父母去世,上學時又遭老師性侵和同學欺凌
近日他尋親成功,但被親生父母責罵和斷絕來往。他最終自殺身亡,引起社會廣泛關注。
1月24日凌晨12時2分,尋親成功卻被親生父母誣指貪財的河北邢台17歲尋親男孩劉學州在微博發布疑似遺書的長文,內容講述自己被親生父母賣掉,四歲養父母在爆炸中雙亡,被校園霸凌、男老師猥褻的成長歷程,提到自己尋找到親生父母卻被二度遺棄,更被親生父母顛倒黑白誣指他要求買樓,他因此被網暴。

內地網民看到帖文後急忙報警,凌晨2時劉學州的舅媽證實,劉學州在三亞海邊吞藥自殺,凌晨4時,劉學州經搶救無效死亡。

去年12月6日,河北邢台17歲少年劉學州在網上尋親。20多天後成功找到親生父母。但不若其它尋親故事的大團圓結局,劉學州的生父已另組家庭更疑似在微信動態嘲諷他是「乞丐」,生母則在近日微信封鎖他,稱劉學州要求親生父母幫他在河北買房,指控他貪財。(延伸閱讀:尋親成功卻被生母封鎖罵貪財 河北17歲少年再度被遺棄將起訴父母)

劉學州決定起訴父母後赴三亞旅行,許多網民以為他是去散心,沒想到卻傳來自殺身亡噩耗。(微博@劉學州a)
劉學州自網絡尋親走紅,他曾透露自己因為不清楚出生確切時間,只知道出生在2004到2006年之間,今年是15到17歲。(微博@劉學州a)

1月19日劉學州表示,原先希望原諒父母,但因親生父母向傳媒「顛倒黑白」,決定要以遺棄罪和拐賣兒童罪起訴親生父母。其後,劉學州曾發微博指出自己遭受網暴,後他赴三亞旅行。

1月24日凌晨他以「生來即輕,還時亦淨」為標題,發布微博詳述人生歷程,文末寫道「陽光照在海面,我也歸於大海。從這裏結束自己的一生,也帶走了這個世界上最美的風景。」疑似輕生,網民報警後,劉學州舅媽證實他吞藥自殺,凌晨4時,劉學州經搶救無效死亡。

在劉學州發布的長篇微博裏,他提到自己「出生被父母賣掉做彩禮,四歲養父母雙亡,二年級開始(讀)寄宿制學校,校園欺淩者,男老師猥褻,尋親男孩被二度遺棄、被親生父母添油加醋顛倒黑白被網暴」劉學州寫道,這些標籤雖然都是黑暗的卻是自己最真實的經歷,自己也想找一些陽光的標籤給自己貼上,卻發現好像唯一剩下的標籤就是堅強。

對於此前網絡備受爭議的找親生父母要房子一事。他在文中提到,自己和生母電話中說的僅是「我想要的是一個家」,但母親就說他在逼她。生母更稱劉學州這十幾年來沒有地方住是養父母造成的,「如果不是你養父母會有更好的人家買你」。而後他遭生母微信封鎖。

劉學州表示,他也曾跟生父提過要求一個住所,卻被稱生父稱是「白眼狼」。最終他狠下心決定起訴,他開始從抖音、微博私訊收到不間斷的網絡謾罵和攻擊。劉學州提到,手機相簿裏有一些證據和錄音,希望警員叔叔在最後也可以替我為我的一生劃上一個完美的句號。

他也委託舅舅舅媽好好照顧自己的外婆外公,他將帳戶自己掙的50%錢留給外婆外公,剩下帳戶中50%來自熱心網友資助的錢,他則希望捐給石家莊市孤兒院,「給那些小朋友們買一些漂亮的衣服和好吃的」。

劉學州文末提到,自己這一生見識到了血緣親情的傷害,冷漠無情、人性的扭曲變態,見識到了人心的黑暗,「把這些全都加在我一個人身上我實在承受不起來,我才10幾歲,還是大人眼裏的不懂事的小孩子。」劉學州寫道,等大家看到這篇稿子的時候,我應該已經過上了幸福的生活了,「應該是一個很美好的人生,在爸爸媽媽的懷抱裏長大。」

對於劉學州自殺,內地網民留言提到,他一生經歷被親生父母賣掉、被同學鄰居霸凌、被男老師猥褻、最後因網暴社會性死亡,最終自殺,成長經歷「全員惡人」,「挺過被親生父母拋棄,養父母雙亡,挺過霸凌卻沒能挺過網暴,網暴他的人是兇手」。

亦有網民要求徹查他成長歷程中的不同兇手:「支持買賣兒童同罪、親生父母應該要坐牢」、「調查當初猥褻他的男老師和霸凌者」、「網暴者應該要判刑」。有網民指出,劉學州的一生反映出社會的各種問題,呼籲官媒關注。

此外,曾訪問劉學州生母的《新京報》遭網民點名,被指未經查證就刊登劉學州親生父母說法,間接害死劉學州,需要為網絡暴力負責。

尋親成功卻被生母封鎖罵貪財 河北17歲少年再度被遺棄將起訴父母

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

333s 發表於 22-1-25 08:43
【忍痛離去】

河北一名15歲青年,嬰兒時就被父母賣掉,但4歲時養父母去世,上學時又遭老師性侵和同學欺凌 ...

養姥姥
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好慘,希望佢下一輩子能夠幸福...

侯爵府

rose-mag 發表於 22-1-25 08:23
尋日朋友傳過嚟俾我,見到好長,今朝先慢慢上電腦放大D字睇,好心噏,或者冇經歷過嘅可以話佢懦弱,其實佢 ...

小說都寫唔出嘅橋段
養父母被炸死
初中男老師猥褻
親生父母上報紙造謠攻擊

換轉我識佢父母
一定絕交
人面獸心

珍珠宮

2023年兔年勳章

rose-mag 發表於 22-1-25 08:23
尋日朋友傳過嚟俾我,見到好長,今朝先慢慢上電腦放大D字睇,好心噏,或者冇經歷過嘅可以話佢懦弱,其實佢 ...

睇文字都想

侯爵府

tearycow 發表於 22-1-24 23:56
【忍痛離去】河北一名15歲青年,嬰兒時就被父母賣掉,但4歲時養父母去世,上學時又遭老師性侵和同學欺凌。 ...

睇微博,佢之前有比人網暴

首頁
23456...9

尾頁

跳至