自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

熊囡 發表於 22-2-12 23:30
咁要預好多地方都去唔到了

自己衡量風險。
我心臟同血指數問題醫生寫左免打信比我。在過期之前我再body check 多次,醫生話可以打,就打了2針

或者叫你妹睇多幾個醫生?

大宅

熊囡 發表於 22-2-12 20:12
我個妹嘅身體一向都好差,同埋好易心口唔舒服,佢連打麻醉藥都心悸(試過呼吸困難)。我地全家都問佢打唔打 ...

呢d真係要比佢自己決定,唔係打左有咩事瀨你就麻煩

水晶宮

畀面勳章

我個妹嘅身體一向都好差,同埋好易心口唔舒服,佢連打麻醉藥都心悸(試過呼吸困難)。我地全家都問佢打唔打 ...

唔打一萬個理由

琥珀宮

chuck_bass 發表於 22-2-12 23:33
其實你知唔知愈大嘅公司係愈難炒人

仲要好多人食有長服/ orso scheme....

我識好多人做銀行,其實銀行跟業務發展策略,去檢討人手安排。一面炒人一面請人,好多岡位仍然有空缺不停請緊人,做到野既,辭職都會挽留,真係唔會只因唔打針就去炒一個幫到手既員工,除非HKMA出指引迫銀行就範,唔排除有呢一日

男爵府

叫醫生寫紙抽血!報告出咗!比醫生睇!血濃度!睇到打唔打得!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有同事堅持唔打, 話申請緊bon visa喎
其他知果啲好多book晒打針

禁止訪問

男爵府

1314625 發表於 22-2-12 23:23
我無特別問人有無打,但有個另一半係醫護的朋友,早兩日無啦啦喺群組send 個打疫苗後遺症的表出嚟,而且特 ...
有些原本反疫苗的醫護,當佢諗清楚時,就算唔係為咗份工,都要打疫苗保護條命。
你睇出名係反對強制醫護的馬仲儀已經接種了第三劑新冠疫苗。

前香港公共醫療醫生協會會長馬仲儀移居英國行醫後,接受加拿大「星島A1中文電台」節目訪問,她自言積極地面對新生活,她抵達英國後不算長時間便要面對新一波疫情。

她談到,正在學習英國處理疫情的方法,無論是疫情的規模、上次高峰期時醫院的情況等,都令英國今次更機動地處理。英國人對於疫情、感染的看法又與香港人不同,她暫時也在摸索和學習「與病毒共存」。她承認,在香港會覺得與染疫的距離頗遠,即使曾有進入過新冠肺炎患者的病房,但覺得她只要做好措施便不會受感染。但在英國得悉有四分一同事曾感染過,她都有很大機會染疫。

她在英國所謂學習「與病毒共存」,不是像當地人一樣有時無視社交距離等防疫措施,亞洲人有一套衞生標準植根在她心中。

但英國人經過之前數次疫情,有人感染後康復,大家亦非常相信疫苗,她也接種了第三劑,對染疫較順其自然。她也會做足防疫措施,但如果真的染疫,加上接種了疫苗,也不會擔心。

https://www.singtaousa.com/2022-02-05/%E9%A6%AC%E4%BB%B2%E5%84%80%E6%8C%87%E6%9C%89%E5%9B%9B%E5%88%86%E4%B8%80%E5%90%8C%E4%BA%8B%E6%9B%BE%E6%9F%93%E7%96%AB-%E7%A7%BB%E8%8B%B1%E5%BE%8C%E7%84%A1%E6%83%B3%E8%B1%A1%E4%B8%AD%E8%87%AA%E7%94%B1/3909107

男爵府

1314625 發表於 22-2-12 23:23
我無特別問人有無打,但有個另一半係醫護的朋友,早兩日無啦啦喺群組send 個打疫苗後遺症的表出嚟,而且特 ...

我公司有好多人原本話寧願辭職都唔打, 但政府落實推行疫苗通行證之後, 絕大部分人都轉軚去打針

珍珠宮

妳妹嘅情況,睇落未到可以豁免打針喎,佢試過心悸,但又唔係有嚴重心臟病,其實應該打咗佢唔駛煩,最多預有人陪佢去,揀近屋企嘅,休息多兩日。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

laukkk 發表於 22-2-12 20:40
我個髮型師,疫情下唔想成日keep住去剪,我諗住留長算,咪幾個月冇搵佢囉,佢冇啦啦whatsapp我,傾左幾句, ...

佢唔打,你仲敢唔敢去剪頭髮?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

rose-mag 發表於 22-2-13 01:28
佢唔打,你仲敢唔敢去剪頭髮?

我咪話左留長算囉,其實如果佢唔打,黎緊24號就算salon開番佢都唔入得啦

侯爵府

我一直系心臟病十嚴重貧血
之前我一直吾敢打因最早有針打時好多不利消息真心我好惊
後來我嗰D比我怕死朋友全部打晒2針
一個移民美國朋友打左針中左,她話好似重感冒成身無力,攰左10幾日
令一個移民去左英國朋友既老公死都吾打針中左3日己經入icu了
所以我的起心肝去左打
so far一D事都冇
系打第一針時隻手有小小舉吾高完全冇發燒乜事都
到打第二針時系診所聽到D姑娘幫D丫婆度血壓高到180幾都打得
咁我自己打完第二針又系完全無反應
我打科興
我即刻安排埋丫仔打復必泰
你知D細路帶口罩吾叻又週圍摸sofar
他打左都系1D反應都冇

複式洋房

如果真係身體有問題 真係要自己諗清楚
我有D朋友身體都好弱, 但識得既醫生都話好難開醫生證明
因為正苦set 哂D rule係好難跟

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

laukkk 發表於 22-2-13 01:54
我咪話左留長算囉,其實如果佢唔打,黎緊24號就算salon開番佢都唔入得啦
...

我意思係如果佢一直唔打,你仲會唔會去佢間salon搵佢剪頭髮?

珍珠宮

rose-mag 發表於 22-2-13 02:22
我意思係如果佢一直唔打,你仲會唔會去佢間salon搵佢剪頭髮?

唔好意思,你條問題有啲問題,24號後行疫苗通行證,髮型屋都屬於599F既指定處所之一,即係佢唔打針就唔入得salon,即係冇得番工喎,除非佢有醫生紙証明唔打得

大宅

活C人 發表於 22-2-12 21:19
身邊都識最少3家人話會堅持到最後

咁似我家族其中一個 自己話要戰鬥到最後,根本個個笑緊佢low b都唔知

珍珠宮

基本上政府顧問醫生級先可以開張括免信,我要本身已經長期食藥打針,完全失控先可以R到一張

因為佢哋明言吾想狽飛,同埋目前為止係未有QR code 括免信,我都搵左好多區議員幫手都冇用

王國長老

laukkk 發表於 22-2-13 02:30
唔好意思,你條問題有啲問題,24號後行疫苗通行證,髮型屋都屬於599F既指定處所之一,即係佢唔打針就唔入 ...

咁佢就大鑊d, 佢係咪受薪架?定係髮型屋老細?不過點都好,你個髮型師要决定是否要安排打針。

男爵府

回覆樓主:

有朋友仲未打,月底先有期打,現在周邊爆,怕到街都吾咁出

首頁
23456...10

尾頁

跳至