自由講場

跳至

首頁
23456...28

尾頁

侯爵府

lastpass 發表於 22-2-23 23:57
我小朋友也在is讀書,也對呢件事情十分反感。冇徵詢過家長意見就走去開會,開口埋口就話爭住學生利益,但學 ...

以大局為主 国際学校都應該配合

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實根本可以繼續網課到復活節,使乜突然硬性要放暑假,雖然對我家冇大影響,但搞到啲嘢亂曬

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

IS 本身係 target 國際學生,本地學生讀都會跟國際學生。咁行政配合學校本身需要係值得理解。政府又唔係徵用佢地校舍,我唔明點解要國際學校跟 local。

複式洋房

其實好麻煩。如果政府比IS有自己時間,咁到時香港辛苦清0後本地學生準備返學,D國際學生渡假返來又帶D病毒入來咁又無得返學要抗疫而IS又可以有自己時間表⋯

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-24 08:42
其實根本可以繼續網課到復活節,使乜突然硬性要放暑假,雖然對我家冇大影響,但搞到啲嘢亂曬 ...

因為政府徵用校舍,校舍唔開放,zoom 解決唔到老師要返學校/照顧返學校 zoom 嘅學生。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-2-24 08:44
因為政府徵用校舍,校舍唔開放,zoom 解決唔到老師要返學校/照顧返學校 zoom 嘅學生。
...

呢啲嘢可以彈性安排,唔使一刀切。

珍珠宮

lastpass 發表於 22-2-23 23:57
我小朋友也在is讀書,也對呢件事情十分反感。冇徵詢過家長意見就走去開會,開口埋口就話爭住學生利益,但學 ...

又跪?系未國際學校所有學生都趕住去外國讀書?

水晶宮

clz 發表於 22-2-24 08:43
其實好麻煩。如果政府比IS有自己時間,咁到時香港辛苦清0後本地學生準備返學,D國際學生渡假返來又帶D病毒 ...

渡假後返唔返到香港都成問題,可能人地唔返。國際學生同其他境外人士一樣,受香港 restrictions 影響,好難入境,入到都仲要隔離先可以返社區。

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-24 08:45
呢啲嘢可以彈性安排,唔使一刀切。

政府何來彈性安排能力?疫情下感受唔到咩~

複式洋房

pauline_c 發表於 22-2-24 08:48
渡假後返唔返到香港都成問題,可能人地唔返。國際學生同其他境外人士一樣,受香港 restrictions 影響,好 ...
今波咪就係隔離酒店出事引發出來爆疫囉

子爵府

學校一直都有上zoom, 學費係pre-paid, 所以都係全費,校車都係pre-paid但以往經驗可能有小小refund。其實IS唔係有特權,但學生考嘅公開試全部都係worldwide, 人哋唔會因為香港有問題就改期等你ok先再舉行,而且有啲真係重未教哂書,學校都係希望亦都有責任幫學生去prepare 考公開試,其實有啲is 因為香港疫情亦都有限制外國老師嘅出遊,就係因為驚飛走咗返唔到嚟會影響到啲學生,佢哋亦都有forfeit過佢哋嘅自由,所以唔好以為佢哋淨係掛住去玩。

子爵府

學校一直都有上zoom, 學費係pre-paid, 所以都係全費,校車都係pre-paid但以往經驗可能有小小refund。其實IS唔係有特權,但學生考嘅公開試全部都係worldwide, 人哋唔會因為香港有問題就改期等你ok先再舉行,而且有啲真係重未教哂書,學校都係希望亦都有責任幫學生去prepare 考公開試,其實有啲is 因為香港疫情亦都有限制外國老師嘅出遊,就係因為驚飛走咗返唔到嚟會影響到啲學生,佢哋亦都有forfeit過佢哋嘅自由,所以唔好以為佢哋淨係掛住去玩。

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 22-2-24 08:41
以大局為主 国際学校都應該配合

其實吾關我事,佢地要繼續上zoom未由得佢,我只想自己個復課後有機會上實體,暑假上堂都吾介意

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-2-24 08:49
政府何來彈性安排能力?疫情下感受唔到咩~

算吧啦,政府做嘢,冇期望就冇失望

水晶宮

clz 發表於 22-2-24 08:43
其實好麻煩。如果政府比IS有自己時間,咁到時香港辛苦清0後本地學生準備返學,D國際學生渡假返來又帶D病毒 ...

國際學生返嚟要隔離㗎,點解要話人哋帶病毒入嚟?叫政府諗清楚點樣有效隔離好過啦!今次爆發起源就係有人喺隔離酒店染疫再傳出社區。

子爵府

BKFinder 發表於 22-2-24 07:24
IS d家長較西化,認同共存。呢個要求一d都不意外。但就可能換來更多香港長者死亡 ...

今次唔關家長西唔西化事,前日特首宣布新措施,尋日edb就同國際學校開會。家長冇機會表達意見

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wsyggk 發表於 22-2-24 06:57
Agree呀!好多人都唔明,其實歐洲人主要喺暑假一家大細去旅行㗎。佢哋夏天唔似得香港夏天咁濕熱,人哋夏天 ...

而家根本無機,我老闆12月頭返咗家鄉(歐洲),本身訂咗年初二返港,結果取消又取消,航班攪足一個月,今日至終於有機返香港

水晶宮

clz 發表於 22-2-24 08:50

要唔比 Omicron 傳入香港係幾難嘅事?永久封鎖香港啦!

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-24 08:51
算吧啦,政府做嘢,冇期望就冇失望

我無期望,覺得灰啫

水晶宮

clz 發表於 22-2-24 08:50

你真係咩邏輯!既然係隔離期間出事,咁政府咪諗下點改善囉。隔離酒店出事唔係第一次㗎啦,政府根本無正視問題,到而家都無人哋乖乖用錢用自己時間配合檢疫,仲要受感染,唔告政府已經好好。講真,檢疫唔係問題,但要有指引同監管呀!譬如唔好俾對面房同時有人住之類啦,留返俾政府諗。講多個資料俾你聽,去酒店採樣嘅人都好唔專業㗎!試過有一次佢夠膽死同時敲我同對面間房門,我開咗門之後對面又開門,仲要我提返工作人員叫對面關門先

首頁
23456...28

尾頁

跳至