自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

ydoris 發表於 22-5-5 16:56
其實收得好既幾多年都無問題。我手機都係用3。用左有十年。。不過係4.5G
手機用得好, 5G 寬頻應該都無問題既

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

xhane_S 發表於 22-5-11 17:05
手機用得好, 5G 寬頻應該都無問題既
技術上問題,其實5G係未另一個發射裝置?而家我手機係4.5G,咁係未應該同一個位發射?

禁止訪問

別墅

ydoris 發表於 22-5-11 17:46
技術上問題,其實5G係未另一個發射裝置?而家我手機係4.5G,咁係未應該同一個位發射?
...
我唔知道會唔會有發射裝置可以兩樣都射曬
不過既然有位比4G裝發射裝置, 咁應該都有位裝5G吧?
上網睇分享見幾間公司既香港5G發射主要分兩種
一種係S字頭台既5G係借4G 行, 即係所謂既假5G速度問題,我估可能佢地發射裝置係一樣, 因為個底都只係4G網
其他幾大台既4G同5G係兩邊分開網絡, 即係所謂既真5G ,我估發射裝置可能唔同?
不過我諗如果收唔到5G, router 我估都可以收到4G 訊號, 你可以問問你個sales , 即係應該會比你現在手機既速度點都會好d

當然, 如果你屋企個位收唔到5G, 按你之前問sales既說法係可以7日取消既

別墅

chu90roni 發表於 22-5-11 17:49
我知係有7日試用,所以可以覺得ok先簽約,
當然,如果夾硬話今日收得好之後唔知收成點咁就冇野好講了.....
...
7日ok咁應該就ok不過如果本身個plan有FUP 問題, 7日係試唔到FUP 情況, 咁就可能7日收得好, FUP之後收得差既問題
自己手機plan都有有FUP, 好明白FUP之後個情況係好難講, 要睇附近多唔多人用, 個差別可以好大, 人多真係落地獄

大宅

回覆樓主:

搬返去市區

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 一束百合花 的帖子

首先消費劵已用清光了,其次用5000蚊買未來2年合約,我睇左覺得伏伏地......其實呢D新野仲要綁死用3台咁長約,收得差真係一個字.........煩,同埋大家明唔明白村屋唔咪個個位都得架,要慢慢試架,如果你要我揀,我會揀smartone啦,起碼半年短約,cp值高d

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 chu90roni 的帖子

見大家講到3好勁,搞到我都心郁郁,作為精明消費者,下晝路過3,親身問吓呢個新服務,了解吓係咪值得比$5000預繳兩年,我問嗰個店員有冇限速,問左幾次,佢有D隱晦,跟住先話原來係會限速架喎。反而smartone冇限速同無限數據,講真大家點爭論都好,只想提醒睇左呢個postjm們,作為消費者真係要自己問清楚,先決定上邊個台呀!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 Ling_Yim 的帖子

行經3門市都要作野?駛唔駛呀?3又唔味得一兩間,我覺得親子王國可以表達意見但係唔係好似你咁嘅手法囉,周圍喺度話同你意見唔同既人,消費者講出自己嘅感覺都要比你喺度護主,只能講無奈

禁止訪問

複式洋房

tanyb573 發表於 22-5-12 20:43
揀FUP都好D呀因為公平使用原則人地都講到明同埋冇話限速,所以就算過左後都可以好似平時咁正常使用
但就一 ...
咁啫3hk 係過200gb之後會減速啦,仲講到任用數據但就比100Mbps,但條款又唔講清楚比消費者睇
到時成家一齊用100Mbps或者100都冇,啫係全家一齊搶網速唔使用都得啦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至