自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

da-rosette 發表於 22-5-5 12:19
呢個世界有三種父母:

第一類有經濟基礎先生仔,呢一類好少同仔女有錢銀瓜葛,佢哋已為自己退休有一定準 ...

.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

薯圈 發表於 22-5-6 06:30
唔係掛?感覺三類都咁功利主義嘅?

咁我係第4類喎!生仔係因為鐘意小朋友,想完整自己嘅人生。

珍珠宮

薯圈 發表於 22-5-6 06:30
唔係掛?感覺三類都咁功利主義嘅?

咁我係第4類喎!生仔係因為鐘意小朋友,想完整自己嘅人生。

因為佢冇打算生小朋友,佢講既三類係佢父母、佢自己、同佢99
我都係第四,懷孕時兩公婆都冇準備、可以話乜都冇,只係有工作有穩定收入,但自知俾到幸福子女,所以選擇生。而所謂‘幸福’,每人有唔同定義,有人會認為係多錢、多資源、有父蔭…而我哋俾到既幸福係關愛、親子時間、足夠的資源。女已中三,生日時講咗句‘媽咪多謝你生咗我’,呢句說話令我好感動
佢嘅出現豐富咗我哋嘅人生,我哋亦俾到幸福的童年佢,一家人互相感激、互相扶持、互相愛錫。可能唔講錢的家庭就唔會傷感情,父母唔功利,子女就自然唔會計較

大宅

AGREE

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Protea 發表於 22-5-5 14:45
我覺得仔女係天賜比我嘅,唔係我想要就一定有。由有左佢到養大佢,唔係會諗邊個欠邊個,為佢付出嘅金錢感情 ...

冇錯,作為父母,見到子女健康成長已經係最大嘅安慰

大宅

da-rosette 發表於 22-5-5 21:22
窮父母,人有我有心態,冇計劃地生仔害己害人。之前tvb 星期日檔案訪問個女人獲派中轉站屋(未派公屋前臨 ...

生仔前唔需要好有錢,但連最基本經濟能力都冇就生,真係害咗個細路

珍珠宮

MrsSingSing 發表於 22-5-5 09:28
諗起前幾日先有個關於養育之恩既帖:‘做精子時游得快 ,係佢選擇出世的‘
...

睇到我眼到突,仲有話神有帶將來嘅小朋友係天上揀父母,呢句真係連聖經都冇提及過

子爵府

da-rosette 發表於 22-5-5 09:03
你喺呢度出post唔會有人理你,因為呢度嘅觀念係啱啱相反。馬斯克呢個係有錢人嘅觀念。呢度觀念係父母生得你 ...

我無咁諗法,唔好一竹篙打一船人
生小朋友唔係為左防老

珍珠宮

老翻太太 發表於 22-5-5 10:02
的確,重點係雙方都要識做,你對我好我對你好,有來有往。做父母的不要一味高高在上,道德縛架,子女不應 ...

其實現在三十歲以上的有幾多係父母包養一世,除左疾病同唔生性嗰d, 其餘都係富貴人家。現在嘅社會係多數父母養二十幾年,之後佢就本住「廿多年的養育之恩」你要感恩、有責任,就大搖大擺騎住係d仔女背上40、50年。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

父母與子女 如果唔係個種極端父母,兩者講個欠字好似太沉重,我覺得係緣份要珍惜。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

MrsSingSing 發表於 22-5-6 08:54
因為佢冇打算生小朋友,佢講既三類係佢父母、佢自己、同佢99
我都係第四,懷孕時兩公婆都冇準備、 ...

你囡囡講果句,我睇到都好感動,眼濕濕。

MrsSingSing    發表於 22-5-6 15:33

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你喺呢度出post唔會有人理你,因為呢度嘅觀念係啱啱相反。馬斯克呢個係有錢人嘅觀念。呢度觀念係父母生得你 ...

珍珠宮

回覆樓主:

小時候,每當阿爸鬧要用錢養我哋時,我心裡就會不忿地想 - 有得㨂,我都唔想出世。
大咗出來工作,阿媽問我拎家用,話養大我哋辛苦,唔洗用錢時,我又想 - 既然你話生活艱苦,你又生我哋出嚟捱世界,要我哋延續呢個生活艱苦?
所以,我絕對同意生仔係父母的選擇,仔女無欠父母,從唔認為「天下無不是的父母」這說話。
但另一方面,生同養又係兩個動作兩件事。生完可以唔理,可以虐待。因此,我仍「感激」父母有做到佢哋的本份對我哋供書教學,三餐一宿。所以,我唔認為我欠父母的同時,我也有同等照顧返父母的責任。

子爵府

薯圈 發表於 22-5-5 09:40
感恩論是要雙方都要有懂感恩這個水平的人討論才有意思。

我好感恩孩子出世令我人生更完滿,但如孩子則認 ...

認同。我無欠子女,子女亦無欠我,我會感恩父母對我的愛,至於子女對我的,只要唔好覺得我欠佢就可以。

大宅

KTKTKT5 發表於 22-5-6 12:03

其實現在三十歲以上的有幾多係父母包養一世,除左疾病同唔生 ...

呢啲咪道德綁架囉。
希望唔係「多數」父母啦,但真係有好多咁嘅人

大宅

我唔係有$人,但認同Elon musk。好多謝我個小朋友黎到我屋企。

首頁

尾頁

跳至