自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

kolun 發表於 22-5-25 10:42
昨日先同仔傾計, 如果無Intern 做, 會延遲半年畢業, 好煩惱, 學校俾的公司send CV去又無回音. 大三了.
...

係咪專業實習?

加油,希望在明天,相關公司有理冇理都寄email過去,唔好理佢係咪請實習。我女而家呢份義工都係自薦搵番黎的。
日日是好日

子爵府

回覆 天天天藍 的帖子

咁半年後唔做intern都可以畢業?>> 我問佢, 佢無荅我。 只話好煩,我話你問下你的師兄師姐有無人咁, 又話唔知。

佢讀GP, 物業測量。 都算冷門, 早知讀建築測量, 揾INTERN容易d感覺。 建築公司多d。

子爵府

回覆 mother904 的帖子

係啊, 一定要有測量方面都工作。 咩測量都得, 但係去建築公司問, 人哋一聴就話唔同瓣數。

男爵府

如果係私人銀行到做實習生,有三萬幾人工個喎!

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

mother904 發表於 22-5-25 09:30
我女最近搵實習,有NGO offer,但冇人工。我以前兩間舊公司請實習生,聽舊同事講又係冇人工。我記得以前多多少少都有啲錢,當幫補下車費飯錢,估唔到而家連車馬費都冇,仲要似乎間間都係咁。

我知道呢啲都係各取所需,願者上釣,但而家的公司/NGO駛唔駛咁mean。

自由市場
想當年1998, 經常聽新聞有些大學畢業生搵唔到工自剎, 有些大學畢業生(自願)返工冇人工, 志在攞大公司工作經驗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kolun 發表於 22-5-25 11:09
回覆 天天天藍 的帖子

咁半年後唔做intern都可以畢業?>> 我問佢, 佢無荅我。 只話好煩,我話你問下你的 ...

GP 唔冷門喇~ HKU 學生算搶手,唔好浄係靠學校搵,周圍睇 d 公司請唔請人,即使無廣告都 send 自薦,要積極 d 呀!
GP 主要做地產發展商/銀行,問建築商問錯人喇~

翡翠宮

畀面勳章

逸逸不敗 發表於 22-5-25 11:12
如果係私人銀行到做實習生,有三萬幾人工個喎!

普通大學生唔可以同精英比較
日日是好日

男爵府

bbc2018 發表於 22-5-25 10:22
朋友開律師樓,一個中型,一個細間,佢哋請summer intern, 都有人工呀!雖然低不過我知道就算無人工,都會 ...
阿女個同學(year 3)而家在律師樓實習緊,係無人工的。

男爵府

回覆 kolun 的帖子

其實咁專業,不如叫個仔漁翁撒網,主動寄信去啲測量公司HR,睇下有冇機會。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mother904 發表於 22-5-25 11:19

我公司一視同仁,話之你chairman個仔定牛劍生,一律劃一人工:7800蚊(啱啱同舊老闆食完飯update返)
不過尖子會入到熱門部門(即講出嚟好威果d),一般叻就算請,都未必入到「精英部」,唔叻就唔駛講

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我女最近搵實習,有NGO offer,但冇人工。我以前兩間舊公司請實習生,聽舊同事講又係冇人工。我記得以前多 ...

無人工都大把人爭住做,還駛乜比人工你?

公爵府

我女最近搵實習,有NGO offer,但冇人工。我以前兩間舊公司請實習生,聽舊同事講又係冇人工。我記得以前多 ...

車馬費都冇又真係好mean喎

伯爵府

Activehealth 發表於 22-5-25 09:37
律師樓summer intern唔止無人工(好多年已經係),仲要靠人事關係,有啲仲要托錢返工(有生意帶俾公司)。
...

係,响佢哋眼中俾你嚟做義工係恩賜

水晶宮

mother904 發表於 22-5-25 11:19

我都係咁諗,唔敢喺度講,聽到你講就放心

水晶宮

conniemar 發表於 22-5-25 11:25
係,响佢哋眼中俾你嚟做義工係恩賜

又未至於恩賜嘅,係要資源做嘅培訓~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ychan^ 發表於 22-5-25 10:42
我以前公司年年都請summer實習生,有錢好似一萬或幾千,但真系無嘢比佢哋做,做打下字或者幫手影印,只在應 ...

我女打第一份工,我話上司俾嘢你做要心存感激
佢話「吓我幫輕緊佢wor」
我笑咗,細路仔即係細路仔

有次佢放工,話自己幫手做咗d嘢好開心,因上司話好難攪得掂佢一日就攪掂咗。我心諗,傻豬,上司想俾d滿足感你咋

男爵府

回覆樓主:

好視乎請個大學生1) 做乜,2) 做幾耐 (parttime vs full-time; 2 vs 6個月),3) 大學line up定自己揾,同埋間NGO規模

細間NGO要請人落手落腳做project ,大部份有人工(4-5K),反而果D出名international NGO就成日話無budget請學生

男爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Activehealth 發表於 22-5-25 09:37
律師樓summer intern唔止無人工(好多年已經係),仲要靠人事關係,有啲仲要托錢返工(有生意帶俾公司)。
...

我兩個仔,一個到律師樓intern 6K,一個跟大狀冇人工

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-5-25 11:22
我公司一視同仁,話之你chairman個仔定牛劍生,一律劃一人工:萬零蚊
不過尖子會入到熱門部門(即 ...
八卦想知乜嘢係好威果啲熱門部,同埋精英部。

王國長老

天天天藍 發表於 22-5-25 11:43
八卦想知乜嘢係好威果啲熱門部,同埋精英部。

行頭窄,唔講得
商界,但就算做商界多年,都未必知我哋做咩嘅部門

首頁
23456...11

尾頁

跳至