自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

回覆樓主:

有志者事竟成,加油!
其實我好佩服識揸車嘅人,我覺得要好有勇氣 & 智慧,我成世都唔會有勇氣去考牌,注定一世做乘客

男爵府

回覆 KTKTKT5 的帖子

你好詳細寫比我,我多謝先,等陣慢慢睇。你真系好有心得!

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 22-6-8 00:03

除左拎到睇到死車司機位外,仲要同死車保持距離才cut (cut前望鏡拎頭)(我當年cut回左線前係拎頭由左窗望到車尾隻窗, 因為當你過左架死車車頭,死車車頭已經唔係左窗隔離(因為你架車已經前過架死車車頭),所以為左望到死車車頭確認佢唔係左線行緊,係由左窗拎頭拎到尾窗睇到死車車頭無郁先cut線

總之記得睇三幅鏡, 明顯拎頭, 係拎頭幅度係拎到你真係睇清楚你要睇到嗰架車為止

左線準備cut右, 向右拎頭到你睇到後面架車同右線本身無車衝緊上嚟為止。cut返左線就係過左死車,見到死車車頭無準備開車為止,同死車同前車都要保持距離

起步前要睇清前後左右有冇路人同車衝上來

大宅

rainbow2016 發表於 22-6-7 20:18
話說我一直都想想車,過左15年終於去學自動波。其間不停比人話點解吾去考掍波。大佬呀,我都30幾,而且學車 ...

堅持就會成功!

珍珠宮

rainbow2016 發表於 22-6-8 00:16

你好詳細寫比我,我多謝先,等陣慢慢睇。你真系好有心得! ...

祝你成功

我第一次遇到呃飯食師傅(考葵涌,勁師傅好少願意教,因為何文田兩個場都已經收夠學生,勁師傅唔會肯兩頭走),之後重考抽到何文田,立即搵出名勁嘅譚力幹師傅教(巳退休), 因為第一次已經跟左呃飯食師傅60個鐘,轉譚師傅後,師傅話我好多都學壞左手勢,例如第一個師傅無教我減速前要睇中鏡,譚師傅話唔係我見到前面減速我就可以立即踩brake, 佢話我都要睇埋中鏡睇吓後面架車近唔近,唔係我想踩brake就brake, 要顧吓後面dup唔dup得切。cut返入左線個呃飯食師傅又無教幾時拎頭同點睇,遇上譚師傅先重新教,之前學壞手勢cf話有d難教

所以我明係師傅問題

大宅

加油呀,你只要留意之前的錯誤再改正,今次一定會pass㗎。
你師傅都講得啱,有時考試好睇運氣,你之前係欠咗啲運。

我識個警察都要考3次才成功,大把例子話俾你知,肥佬未必完全關技巧事,運氣都好重要的。

祝你重考成功!

珍珠宮

qfa 發表於 22-6-7 23:58
你都喺算把,就算比你考到,出街都係大鑊,我曾經識一位朋友考過4次先OK,佢一考到就買二手車叫我去遊車河 ...

一睇你咁講就知你未考過車,我第一次係考葵盛,因為勁嘅師傅係何文田兩個考場收夠學生,唔會再兩邊走(旺角上何文田/九龍塘上何文田)唔會收抽中葵盛嘅學生,所以伏師傅係非常多

好多係一路send住whatsapp咁,又同fd傾計,睇馬經嘅都有。再加上唔係好多人係真係識教,所以就算搵好師傅都未必有期比你,因為大把人爭住搵。如果唔係咁多揸流攤嘅呃飯食師傅,都唔會造成想跟好師傅,好師傅都無期收新學生。

唔洗答我話你自己都學過考過。有學過有考過都唔會用你個曾經朋友嘅經驗做例子

除非係比考官踩brake之外,你根本唔會知考官standard,fail左太接近物體,佢唔會講點先叫太接近

珍珠宮

你都喺算把,就算比你考到,出街都係大鑊,我曾經識一位朋友考過4次先OK,佢一考到就買二手車叫我去遊車河 ...

你係唔會知考官standard,教左好耐好有經驗嘅師傅,考官一出嚟,師傅已經知自己學生遇到殺人王考官定好人考官。

考車就好似考琴咁,你考完有張評分,考車就有一格格評語比考官tick, 但除非大錯,否則你未必知考官覺得你邊個位做得唔夠好。正如考琴出樂曲評語話節奏唔平均(有時彈得快左有時彈慢左,佢可能只係有形容係開頭/第二段,佢未唔會指明係邊一句做得唔好)同一次考琴可能呢個考官比138分,如果換另一個考官可能係140分

你得到只係評語, 太接近物體, 沒有顧及其它道路使用者,位置不正確,你未必知考官講邊度,下次巳經係另一個考官

唔係MC派卷,有答案解釋,下次改善

男爵府

回覆 qfa 的帖子

多謝你分享你同你朋友經驗我。我老師講左一句說話令我重新振作。“你fail,吾代表你揸得差,你第一次合格,吾代表你日後都系好司機” 。你睇,有好多揸車多年既人,有好多壞習慣。一個人既性格定佢揸車個品。你只系從我文字中知道我肥佬,你如何真實知道我揸車品德如何? 吾通讀書考試吾合格就吾再比機會佢?吾通考得差就會對社會造成壞影響?

男爵府

睇鏡減速或停,cut線。我都好留意。老師都話我做得ok, 我最大問題系一考試就太緊張,有hesitation ,對路面掌握,應變吾夠好。今次我將要考個區已經揸到熟悉。希望到時要鎮定! 吾好同對面線車太近!

大宅

rainbow2016 發表於 22-6-8 02:18
回覆 qfa 的帖子

多謝你分享你同你朋友經驗我。我老師講左一句說話令我重新振作。“你fail,吾代表你揸得差 ...

當然冇嘢喺絕對,祝下次順利

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

rainbow2016 發表於 22-6-8 02:22

睇鏡減速或停,cut線。我都好留意。老師都話我做得ok, 我最大問題系一考試就太緊張, ...

睇兩邊位距離,如果只望右鏡容易偏右,你注意返中軸,大概係你覺得自己坐個司機位置喺正路中心,眼晴直線望住路中間而行駛,就差不多是兩邊平衡了!

大宅

你朋友男定女?確實有些人真是不宜揸車架

大宅

回覆樓主:

我當時學車第2堂,師父話我揸到好似跑車咁快,仲不停踏慢車速
學車前我未揸過大膽車,唔知點解好易上手

大宅

rainbow2016 發表於 22-6-8 02:22

睇鏡減速或停,cut線。我都好留意。老師都話我做得ok, 我最大問題系一考試就太緊張, ...

樓主幾多號再考呀?當天使唔使我幫你開路?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

rainbow2016 發表於 22-6-7 20:18
話說我一直都想想車,過左15年終於去學自動波。其間不停比人話點解吾去考掍波。大佬呀,我都30幾,而且學車 ...

你考邊條線?有冇試過同師傅調位,俾佢揸示範一次路線?

大宅

肥佬可能對你唔好但對其他道路使用者可能係件好事

已刪除用户

已刪除用户

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

EMMACHEUNG 發表於 22-6-8 00:13
我考完試渣過渣下,但我覚得唔enjoy 反而便成渣車有壓力,知道渣車吾岩我,我只適合坐車又可以訓覺,看風景 ...

其實揸車習慣了、就好似行路甘自然、當然要比行路小心及警覺很多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
23456...9

尾頁

跳至