自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

colour2016 發表於 22-7-2 08:51
明白的,但屋企細,又唔知小朋友係咪三分鐘熱度,所以諗住買俾佢用住先。
...

但最好唔好用數碼鋼琴代替,因兩者用嘅力度唔同,數碼唔使點用力,鋼琴就要用力,彈慣咗數碼之後有排搞,我女就係一開始買數碼琴俾佢練,到而家都仲未改到

男爵府

qpalzm 發表於 22-7-2 09:09
平平地Casio都係唔錯選擇, 最好買埋個架, 放係枱高度未必啱。

自己用緊Yamaha p125, $4000幾都唔錯。 ...

casio我上年買,7千,我覺得自己買貴咗

子爵府

colour2016 發表於 22-7-2 02:35
諗住買部$3000樓下的數碼鋼琴慳位可以放在書枱上,睇緊以下三款,大家可俾d意見,邊款好嗎?小朋友剛學左琴 ...

我之前都買咗部數碼鋼琴俾個仔(座地果種),我仔話手感同音質唔同鋼琴所以好少彈。鋼琴老師都話唔好,不過屋企冇位冇計

子爵府

colour2016 發表於 22-7-2 11:15
有諗過用$3000想買部二手fp30, 但我自己唔識彈琴,唔識試部二手琴係咪OK.
所以諗用$3000買部新的可能較好 ...

二手都要$3000不如買新

伯爵府

honeydeer 發表於 22-7-2 13:55
casio我上年買,7千,我覺得自己買貴咗

你大行買?我通常去細舖格埋價先買。

大宅

qpalzm 發表於 22-7-2 14:18
你大行買?我通常去細舖格埋價先買。

有咩細舖信譽較好,可介紹下嗎?

珍珠宮

虎到金來勳章

fatfatlam 發表於 22-7-2 13:52
但最好唔好用數碼鋼琴代替,因兩者用嘅力度唔同,數碼唔使點用力,鋼琴就要用力,彈慣咗數碼之後有排搞, ...

而家啲數碼琴唔同晒,用嘅力度同鋼琴已經無咩分別架啦

男爵府

polliebb 發表於 22-7-2 14:44
而家啲數碼琴唔同晒,用嘅力度同鋼琴已經無咩分別架啦

我見過近幾萬的數碼琴 手感真係好好。
但俾得幾萬,又真係買數碼?
$3000 korg b2 我有一部,手感係有分別。但初學唔反對,上到高級有音色追求, pedal 有層次的運用,就會知換琴的必要。

珍珠宮

虎到金來勳章

miss321 發表於 22-7-2 15:03
$3000 korg b2 我有一部,手感係有分別 ...

有時唔係錢嘅問題,係地方嘅問題

別墅

宜家好多新屋苑個廳咁細,無位放琴就係無位,唔通要俾多幾百萬搬個大單位放真琴咩,其實見問親呢個問題,答學琴入門一定要買真琴果d本身都係唔識睇琴嘅多,反而要challenge 番識彈個d, 好搞笑 XDD

水晶宮

cantona2001 發表於 22-7-2 15:52
宜家好多新屋苑個廳咁細,無位放琴就係無位,唔通要俾多幾百萬搬個大單位放真琴咩,其實見問親呢個問題,答 ...

同意。我不識琴,細個想學沒機會,大個已沒能力學,年紀大。

香港地方寸金尺土,有條件學琴,有一台電子琴/數碼琴已很不錯了。

珍珠宮

miss321 發表於 22-7-2 15:03
$3000 korg b2 我有一部,手感係有分別 ...

唔係錢既問題 係地方問題
我買比個女既數碼琴都唔平
但個位只擺到數碼琴咁有咩辦法..

子爵府

colour2016 發表於 22-7-2 11:15
有諗過用$3000想買部二手fp30, 但我自己唔識彈琴,唔識試部二手琴係咪OK.
所以諗用$3000買部新的可能較好 ...

3000買二手又好似唔值

我小朋友都係用 fp30, 如果係普通架,好似5千幾, 木架就貴D

買時個店員話數碼琴其實2,3年可能就要換,叫我唔使揀太貴

伯爵府

colour2016 發表於 22-7-2 14:27
有咩細舖信譽較好,可介紹下嗎?

我都係網上搵咋, 不過你列出個D型號通利都算賣得平, 應該唔駛點格價。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

俾你參考下:
女以前嗰個鋼琴 Miss 好強調要用真琴,話寧願租琴室都唔好用電子琴/數碼琴練。宜家跟阿Sir學流行鋼琴,阿Sir話可以彈住數碼琴先,日後有心機想繼續學落去,最好都係用番真鋼琴。

大宅

回覆樓主:

其實如果屋企無位,可以買數碼琴頂住先,但每星期都要出去租真鋼琴黎練習。因為手感發力真係完全唔同。我姨甥女用數碼琴學到4級左右就換真鋼琴,因為數碼琴做到既音色層次無咁多。就算有分重量,因為係音源係電子錄音發聲,極其量得大中細3種聲音。但琴譜上面由ppp到sfz係9種層次,一般數碼琴係無可能做到。有朋友買了接近5萬元既數碼琴,學左1年左右,都係要換真鋼琴,因為想做的音色做唔到。如果屋企唔夠位,無打算換鋼琴,可能直接轉學其他學器比較明智。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

通利之前可以响佢度買數碼琴,兩年內可等價响佢度trade in買真鋼

我朋友教廿年琴都話買數碼好,唔會嘈到人,老師教得好唔會有手勢問題的,香港地方細,練琴d聲其實好煩,我附近之前有一家好鐘意夜晚8點幾9點至練琴,好彩佢好快搬走咗,唔係可能會血案,佢每日練琴就有人响窗邊講粗口鬧佢

伯爵府

colour2016 發表於 22-7-2 11:18
也謝謝你的意見呢,如果小朋友真係有興趣,學得好,我都會考慮番買部真鋼琴俾佢。
...

我有部鋼琴,你有興趣,平的讓給你。

大宅

polliebb 發表於 22-7-2 09:57
我仔以前用Yamaha,考到3級都係用佢, 之後換左座地Roland數碼琴,考5級錄片都係用佢
...

想問一問考琴現在可以用數碼琴錄影嗎?鋼琴老師話要去琴行租真琴錄影….

珍珠宮

虎到金來勳章

Jmachi 發表於 22-7-2 23:23
想問一問考琴現在可以用數碼琴錄影嗎?鋼琴老師話要去琴行租真琴錄影….
...

我仔5月嘅時候考5級,係用屋企部座地數碼琴錄影,成績唔錯,初時有諗過租琴室錄,但老師覺得佢用屋企個琴發揮得最好,而且唔會錄一次就滿意,喺屋企錄點都方便啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊