自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

今年暑假得兩個星期,所以都冇報暑期班,我會每日早上跟他們去公園,出一身汗,人都健康啲!之後就會留在家,乖乖做功課和父母玩靜態啲嘅親子活動、board game 同埋PLAYMOBIL 嘅玩具!益智嘅PLAYMOBIL 玩具!,作為大人嘅我都會玩得好開心!

複式洋房

回覆樓主:

暑假嘅時候同小朋友一齊玩playmobil玩具

複式洋房

同小朋友一齊玩playmobil 玩具

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

動的, 可以係屋企又好出面又好同佢踢下波波, 又可以陪佢去公園玩. 佢又可以玩下, 接觸多D 唔同的野, 其間又可能同其他小朋友玩, 增進社交技能。

靜的, 同佢講故事書,父母又學下點講(練下點講得明比小朋友聽), 小朋友又聽下故事問下野, 大家都有互動. 怕悶的, 玩下玩具, 小朋友實中意又可啟發下佢思考。 又或者一齊整下簡單小食/ 面包點, 互動性一流。

子爵府

牛年勳章

趁暑假與小朋友在家中一齊砌 Playmobil ,可增加親子互動,亦可讓小朋友發現創意。

男爵府

2023年兔年勳章

炎炎夏日,再加上疫情,親子烘焙,整吓蛋糕,麵包,曲奇等,不同的材料和造型,製作過程充滿樂趣,小朋友亦有滿滿成功感,足不出戶也可有得食有得玩

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

陪佢玩益智遊戲,砌拼圖,踏單車,游水,農場種植,公園玩耍

大宅

中央情報員 發表於 22-7-18 16:00
各位親愛嘅國民,暑假就到喇!小朋友平時返學咁辛苦,放暑假當然要玩盡啦!國王今次請到 My Little Korn ...

想要小朋友有個開心快樂童年,平日屋企人都會帶小朋友去公園玩。
做父母既一有時間就會帶佢去泳池游水,亦會去沙灘玩,親近大自然多d。
而小朋友鐘意恐龍,最近都帶佢去海港城既機動恐龍展,睇得佢好開心,小朋友仲有本恐龍文件夾,返到屋企好開心同老人家介紹佢既Dinosaur

複式洋房

2024年龍年勳章

回覆樓主:

趁暑假與小朋友,出外游泳,行山,如在家中一齊砌 Playmobil ,可增加親子互動,亦可讓小朋友發現創意。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 我的育兒心得勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 中央情報員 的帖子

這幾年,疫情期間多數留在家裏,子女少了很多戶外活動,爸爸媽媽也變胖,所以暑假會除了陪子女,在家整蛋糕、玩一些益智玩具等。戶外活動行山,沙灘游泳,跳繩,打羽毛球等,一家人可以強身健體 ,亦可以親促進親子關係。

大宅

虎到金來勳章

陪伴小朋友玩多d益智遊戲,運動之余、啟發思想,讓小朋友發現創意同時鍛鍊專注力。另還可增加親子感情。

男爵府

2024勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

暑假好短暫,希望可以陪小朋友玩到佢想玩嘅,DIY玩具/stem;成績麻麻嘅學科,亦希望可透過遊戲或睇圖書認識多啲。

複式洋房

During summer holiday, we can go to some new museum e.g hk palace museum, m+ museum to gain more new ideas . These new ideas can really useful for studying. For outdoors activities, we can go skateboarding or cycling to be better at balancing .

大宅

Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第一回

各位親愛嘅國民,暑假就到喇!小朋友平時返學咁辛苦,放暑假當然要玩盡啦!國王今次請到 My Little Korn ...

我會帶佢地去沙灘玩水玩沙,一齊享受陽光與海灘。另外,我地會去香港各個景點參觀,等佢哋見識多啲。在家中,我會同佢地一齊講下故事書,玩下玩具,玩大富翁,仲有同佢地玩最愛既switch

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章

係暑假,我會同小朋友一齊整蛋糕,焗面包,做手工,參觀科學館,博物館,又會去沙灘游水,行山,進行多樣化既活動。

別墅

回覆 中央情報員 的帖子

每年暑假,當中的節目一定會有去鄉郊探親。因為鄉村就是我們夫妻成長的地方,我想讓他們多了解父母的童年是如何渡過,多接觸我們曾接觸過的,多冒險我們曾冒險過的,多感受我們曾感受過的。通過這樣的了解,我想大家的感情一定會有所增長的。

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

除咗每日都同仔仔做親子運動、親子煮食外,我會同佢一齊做小手工,甚至可以教佢做下科學小實驗,玩轉STEM魔術,趁機教埋佢簡單嘅科學知識,令stay home都唔會alone,知識學習know know know,親子關係grow grow grow!

大宅

和仔女一齊整蛋糕、麵包、曲奇餅,整完好有滿足感,又可建立親子關係

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

我會利用暑假, 帶小朋友認識香港,例如去中環的大館和PMQ, 或者灣仔的藍屋,荃灣的The Mills, 有互動遊戲玩,又可以给他認識香港的不同面貌,一同遊玩增加感情!

大宅

一家大細三代同堂去staycation

首頁
23456...9

尾頁

跳至