自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

試過夜晚小朋友學校有function, 完咗後,大家家長話一齊食飯,去到餐廳門口,有對家長講咗句亞X跟你哋食,然後就掉低咗個仔比我哋,就兩公婆自己去第二度食,話叫我哋食完通知佢來接返個仔,最搞笑係,佢無比低錢個仔或我哋任何一個家長,所以最後我哋要夾錢比埋佢個仔嗰份,之後我哋臨食完,通知定佢返來接仔,點知佢哋竟然話未食完來唔到住,結果我哋成班人呆等,等咗好耐佢哋都無出現,最後有家長見太夜了,為免成村人等佢哋來接仔,所以唯有主動車個小朋友返屋企。真係完全唔明點解做人父母可以就咁掉低個仔比人,然後自己去拍拖

男爵府

面包豬豬 發表於 22-7-20 23:47
回覆 honeydeer 的帖子

咁都好奇怪,我真係從來無諗過去同學屋企痴餐。對方邀請都未必去,更何況要自己開 ...

係囉,我都係第一次遇到呢啲事

男爵府

circle212 發表於 22-7-20 23:57
會唔會大陸興咁樣架?

我係純正香港人,講嘢零口音,如果係大陸興,唔好攪着我,最好搵返大陸家長

男爵府

bu-b 發表於 22-7-21 18:12
試過夜晚小朋友學校有function, 完咗後,大家家長話一齊食飯,去到餐廳門口,有對家長講咗句亞X跟你哋食, ...

有啲家長面皮真係好厚,我鄰居都係咁,成日叫個女過嚟玩,但我女就唔可以過返佢屋企
最爆係佢女過嚟會自己開雪櫃搵嘢食,搵唔到岩心水就問我有啲咩俾佢食
試過有次唔想應酬佢女,我唯有扮要出街叫佢女返自己屋企,點之佢女話拍門冇人應,應該媽咪鎖咗門瞓晏覺,之後個女大條道理响我屋企玩到夜晚6,7點

別墅

世事無常 發表於 22-7-20 21:04
我舊公司同事receptionist,我哋見客會叫lunch,因為一大棚人叫,佢付責落單,佢竟然加埋佢自己午餐同晚餐 ...

好肉酸,好彩我之前啲同事都冇呢d R著數嘅人。

大宅

太平公主 發表於 22-7-20 20:11
公司文化一齊去lunch 埋單係除人頭,前同事次次去都唔鍾意叫set lunch係要散叫個貴飯再叫個特飲,即係去泰 ...

如果其他人都叫set lunch,就各自俾返自己個餐啦

大宅

honeydeer 發表於 22-7-21 19:08
有啲家長面皮真係好厚,我鄰居都係咁,成日叫個女過嚟玩,但我女就唔可以過返佢屋企
最爆係佢女過嚟會自己 ...

以後唔好俾佢入屋
反正你鄰居都唔俾你小朋友入
以後逢過來就話要大清潔,要去街,甚至索性唔應門扮訓覺等等

大宅

bu-b 發表於 22-7-21 18:12
試過夜晚小朋友學校有function, 完咗後,大家家長話一齊食飯,去到餐廳門口,有對家長講咗句亞X跟你哋食, ...

個小朋友父母
一開頭就要拒絕
萬一佢餐廳食左野唔舒服,邊個負責

子爵府

上次政府派防疫包,朋友一家3口竟然拎左90幾包,貪心到呢,仲話點解我甘蠢吾拎,我一句話,好心你留比有需要嘅人啦,因為呢句,佢嬲左我耐,我亦吾想再同佢講嘢啦!

男爵府

念念 發表於 22-7-21 19:21
以後唔好俾佢入屋
反正你鄰居都唔俾你小朋友入
以後逢過來就話要大清潔,要去街,甚至索性唔應門扮訓覺等 ...

係呀,自從呢次之後冇再俾佢入過屋

侯爵府

honeydeer 發表於 22-7-20 17:35
我前同事,明明正常有飯開餓唔死,但咩都貪,聽到同事中幾十蚊六合彩都要求人地請食嘢,麥當勞2蚊雪糕都好 ...

舊同事, team secretary, 同人
無乜嘢,屋企好有錢……返工衹係過日晨(人工15,000內)……日日lunch叫曬成team飲茶(6~8個),每人自費約80~120(10年前), 下單前狂叫嘢食點心
每次全部同事也食唔曬……酒樓替我們打包回公司……呢位秘書@日放工ling番屋企當Dinner!
1而再……再而3, 無人肯去飲茶

伯爵府

jrbady 發表於 22-7-21 19:26
上次政府派防疫包,朋友一家3口竟然拎左90幾包,貪心到呢,仲話點解我甘蠢吾拎,我一句話,好心你留比有需 ...

點解可以拎90幾包,你朋友真係好冇品

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

陪同事買嘢hk$98,商場小店,同事叫sales 計平d,sales 畀9折佢,見sales 好為難又唔想無咗單生意,同事死R著數sales 畀個85折佢,仲話85折後再7折,sales 話唔可以,平時無折扣畀客,85折係盡,同事OK但又要求sales 送嘢畀佢,sales 最後客氣話對唔住做唔到喇

別墅

我前同事,明明正常有飯開餓唔死,但咩都貪,聽到同事中幾十蚊六合彩都要求人地請食嘢,麥當勞2蚊雪糕都好 ...

識人去人地屋企打邊爐,係主人家請。但食到最後佢就見有未煮既餸剩低,自己話要拎走做聽日餸,正宗又食又拎

男爵府

朱古力包包 發表於 22-7-21 20:31
舊同事, team secretary, 同人
無乜嘢,屋企好有錢……返工衹係過日晨(人工15,000內)……日日lunch叫曬成t ...

越有錢越姑寒

公爵府

carcarlady 發表於 22-7-21 19:11
好肉酸,好彩我之前啲同事都冇呢d R著數嘅人。

個女仔仲要樣子唔差,我覺得佢簡直係好眉好貌生沙X

珍珠宮

二小姐 發表於 22-7-20 17:43
認真講,我家姐,太多太多,一餐飯或者借錢或者幾萬十幾萬,呢啲都唔講啦,我同老公自己俾錢層樓差啲都俾佢 ...

我都有類似的“家姐”

珍珠宮

Ritzmary 發表於 22-7-21 20:44
陪同事買嘢,商場小店,同事叫sales 計平d,sales 畀9折佢,見sales 好為難又唔想無咗單生意,同事死R畀個8 ...

其實講緊係買幾錢野

侯爵府

親戚貪帛金

珍珠宮

honeydeer 發表於 22-7-21 19:08
最爆係佢女過嚟會自己 ...

帶佢落管理處

首頁
23456...7

尾頁

跳至